5 Tips om een jetlag te voorkomen

Home / Luchtvaart / 5 Tips om een jetlag te voorkomen

5 Tips om een jetlag te voorkomen

Een vlucht naar Latijns-Amerika of Azië is lang en bovendien heb je te maken met tijdverschil. Onze biologische klok raakt daardoor van slag en dat is hoe een jetlag ontstaat. Met een beetje pech krijg je, zodra je op je bestemming bent, last van oververmoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Geen ideale start van je vakantie, dus daarom delen we 5 tips om een jetlag zo goed mogelijk te voorkomen!

 

1) Bereid je thuis alvast langzaam voor

Een goede manier om een jetlag te verminderen is door je een aantal dagen voor vertrek alvast voor te bereiden. Als je naar Azië vliegt is het daar een aantal uren later, dus voelt het bij aankomst waarschijnlijk alsof het tijd is om naar bed te gaan. Ga daarom een aantal dagen voor je reis één of twee uur eerder naar bed en sta ook vroeger op. Zo kom je alvast in het ritme én begin je echt uitgerust aan je reis! Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: vlieg je naar Latijns-Amerika, dan is het daar vroeger. Hoewel je volgens Nederlandse tijd zou gaan slapen als je aankomt, is het op je bestemming pas middag. Let erop dat je toch op tijd naar bed gaat, want je biologische klok wekt je ongetwijfeld in de loop van de nacht.

2) Verander naar lokale tijd

Stel in het vliegtuig alvast je horloge, telefoon en tablet in op de lokale tijd op je bestemming. Natuurlijk is het vervolgens  ook handig om deze tijd in de gaten te houden en ernaar te handelen. Land je bijvoorbeeld ‘s middags, dan is het beter om niet tijdens de hele vlucht te slapen. Kijk in plaats daarvan een film of lees een boek. Zo laat je je lichaam in het vliegtuig al wennen aan de nieuwe lokale tijd.

Thai airways tips jetlag voorkomen atuu travel reis reizen zie

3) Eet de juiste maaltijden

Doordat je biologische klok enigszins ontregeld is, werkt je spijsvertering ook langzamer dan normaal. Het is daarom aan te raden om voor vertrek geen zware maaltijden te eten. Een goede vervanger is een soepje of salade. Eenmaal aan boord kan je het beste alle maaltijden nuttigen die je aangeboden krijgt. Vliegtuigmaatschappijen plannen deze maaltijden zo in dat deze qua timing goed aansluiten op de plaats van bestemming.

4) Water, water, water

Water is tijdens jouw reis je beste vriend. Het drinken alcohol heeft een uitdrogend effect en koffie en drankjes met cafeïne zoals cola of energiedrank verstoren het natuurlijke slaapritme. Water helpt juist tegen de droge lucht, hoofdpijn en uitdroging.

5) Rustig aan

Na een lange vlucht ben je eindelijk op je bestemming! Het liefst ga je direct allerlei excursies en activiteiten ondernemen, maar doe het rustig aan. Je hebt heeft een lange reis achter de rug en het is daarom goed om heel even bij te komen en te acclimatiseren. Als je de eerste dag teveel hooi op je vork neemt begin je moe aan je rondreis.

En dan… genieten van een prachtige vakantie!

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Kenia witte giraffe ishaqbini rondreis safari Afrika atuu travelatuu travel zuid afrika reizen rondreis individueel op maat ndlovu youth choir