BOTSWANA

Botswana: ongerept deel van Afrika met de grootste olifantenpopulatie

Botswana’s toeristische ecologie is diverser dan in elk ander Afrikaans land. Het meeste van het uitgestrekte landschap is onbewoond en duizenden jaren lang is de natuur ongestoord gebleven. Een onvoorstelbare hoeveelheid wild, vogels en vissen leeft in een magnifieke, onaangetaste, wildernis. Meer dan een derde van het land is voor natuur- en wildbehoud. Het wild is niet beperkt tot de nationale parken en reservaten, maar kan zich vrij bewegen.

Praktische informatie

  • Oppervlakte
    581.739 km2, 16x Nederland.
  • Taal
    Engels, Tswana, Setswana.
  • Klimaat
    Grotendeels subtropisch klimaat.
  • Beste reistijd
    Het droge seizoen, van april tot eind oktober.
  • Geld
    Pula.
  • Tijdsverschil
    Winter: 1 uur later. Zomer: geen.

Hoogtepunten van Botswana

Voel je onderdeel van de natuur

In de schitterende wildparken van Botswana voelt de reiziger in zijn jeep zich vaak als de enige bezoeker, en ervaart hij/zij dat hij onderdeel van de natuur wordt – en niet van andere groepen toeristen! – waardoor de uitgestrekte vlakten en kobaltblauwe luchten heel intens ervaren kunnen worden. Alleen dit land biedt de mysterieuze waterwereld van Okavanga Delta, de wildernis van de Kalahari, de uitgestrekte zoutpannen en de oude rotstekeningen van de Tsodilo heuvels. En niet te vergeten, een van de hoogste concentraties van olifanten en wild, in Chobe.

Van overexploitatie is geen sprake
Het regeringsbeleid is om alleen het topsegment van toeristen aan te trekken om zo de natuur en dieren te beschermen tegen overexploitatie. Dit beleid heeft ook geresulteerd in schitterende, luxueuze accommodaties waar het verblijf een belevenis op zich is. In tegenstelling tot veel landen waar ‘game viewing’ is verworden tot een massale activiteit, is Botswana afgezonderd gebleven van het toerisme en alles wat bij het ‘moderne leven’ hoort.
De Okavanga Delta: de ‘Garden of Eden’
De Okavanga ontspringt in het Angolese hoogland en mondt uit in het noordwesten van de Kalahari-woestijn. En dan splitst de rivier zich in steeds kleinere stroompjes en beekjes en lagunes alvorens te verdampen of te verdwijnen in het zand. De Okavanga Delta vindt u nergens anders op aarde: het is ’s werelds grootste binnenlandse delta met ca. 400 km waterwegen. Een absoluut unieke ervaring om hier per mokoro, een uitgeholde boomstam, langs de eilandjes te varen. Ondertussen kunt u in alle rust de vele vogels, vissen en met enig geluk ook nijlpaarden en andere grote beesten observeren.
Vogelliefhebbers hebben reden om te fluiten

De 15.000 km2 grote delta is één grote oase, een ongerepte habitat voor talloze diersoorten op de vele eilandjes, in de stromen en beekjes. De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefhebbers hebben meestal een grote verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen zoals: pel’s visuil, lelkraanvogel, sharpe’s reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moerasgraszanger, lady ross’ toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoorkoekoek en natuurlijk de Afrikaanse zeearend.

De moerassen van het Moremi Game Reserve

Dit reservaat ligt in het oostelijk deel van de Okavango Delta en kenmerkt zich door dichte begroeiing van acacia’s. Het wild in het Moremi Game Reserve is zeer gevarieerd en talrijk. In dit ca. 3000 km² grote gebied, variërend van savannelandschap en moerassige gebieden tot dichte wouden, komen onder andere vele antilopesoorten, giraffen, buffels, zebra’s en olifanten voor, maar ook leeuwen, hyena’s, cheetah’s en de bedreigde hyenahonden. Tussen oktober en februari is de beste tijd om de moerassen te bezoeken. En tussen mei en augustus voor de vogelaars. Het grootste gedeelte is bebost land, maar het oostelijke en noordelijke gedeelte zijn een combinatie van harde grond, kreekjes, papyrus en bosland. In Xahanaxa zult u de grootste kans hebben om olifanten en nijlpaarden te zien. Ook is het mogelijk hier een boot te huren om de lagune van Xahanaxa te bezoeken.

Chobe: de grootste olifantenpopulatie!

Met 40.000 tot 60.000 exemplaren is de olifantenpopulatie van Chobe verreweg de grootste ter wereld. Het park ligt in het noorden van Botswana, aan de gelijknamige rivier. De oppervlakte van Chobe beslaat 12.000 km2. Het park is echter niet omheind, zodat het gebied waarin het wild zich kan bewegen vele malen groter is. Dieren migreren vrijelijk tussen Chobe, Moremi, Hwange en de natuurreservaten in de Caprivi Strip.
Chobe is grotendeels vlak. In het park ligt een aantal natuurlijke waterholes. In de loop van de winter drogen die grotendeels op. Het wild trekt in deze periode massaal naar het noordwesten en noorden van het natuurreservaat. Veel olifanten en buffels begeven zich in de winter daarentegen oostwaarts, naar Hwange, waar men met behulp van pompen een aantal poelen kunstmatig in stand houdt.

Haal uw hart op bij zoveel wilde dieren

In Chobe komen vrijwel alle in zuidelijk Afrika levende dieren voor, een enkele uitzondering als de neushoorn daargelaten. Andere diersoorten die in groten getale voorkomen, zijn buffel, impala, gnoe, hartenbeest, zebra en giraffe. Een bijzondere plaats neemt de Afrikaanse wilde hond in. Op deze bedreigde diersoort werd tot voor kort op grote schaal jacht gemaakt wegens de vermeende schade die het dier aan de lokale veestapels zou toebrengen. Naar schatting de helft van de in Afrika voorkomende wilde honden leeft in de driehoek Chobe-Moremi-Hwange. Er komen in Chobe 350 soorten vogels voor. De beste plek om vogels te kijken is in de omgeving van de rivieren in het park.

De flamingo’s van Naxi-Pan

Dit gebied is gelegen ten zuidoosten van de stad Maun. Het is een vlakte die eens in de zoveel tijd door zware regenval goeddeels onder water komt. Deze regenval trekt honderdduizenden flamingo’s aan om te broeden. Ook maakt u dan kans om kuddes zebra’s, springbokken en gemsbokken aan te treffen. Op bescheiden schaal wordt deze streek nog steeds bewoond door nazaten van Botswana’s eerste bewoners. Vele rotstekeningen herinneren nog aan die tijd.

De Tsodilo-heuvels, grondgebied van de San

Deze mysterieuze rotsheuvels, 75 km ten zuidwesten van Shakawe, behoren tot het UNESCO werelderfgoed. De drie heuvels vormen het grondgebied van de San (bosjesmannen) sedert duizenden jaren. Hier kunnen ca. 4500 rotstekeningen, gemaakt tussen 850 en 1100 na Chr., bewonderd worden, maar ook de omgeving is schitterend. De meeste tekeningen beelden wilde beesten en mensen uit. Op één van de heuvels is een wandelroute uitgezet die je zonder begeleiding zelf kan lopen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search