ECUADOR & GALÁPAGOS

Ecuador: uiteenlopende landschappen waar iedereen stil van wordt.

Tussen hete tropische kusten en hoge bergtoppen, biedt Ecuador alle charmes en kleurrijke contrasten van Latijns-Amerika. Dit land herbergt vriendelijke mensen en onvermoede bezienswaardigheden. Reizend in dit kleinste Andesland, kunt u net zo snel van omgeving veranderen als van gedachten. De ene dag wilt u uw handen warmen in de handgeweefde wollen truien op een lokale markt in het Andes-gebergte, de volgende dag zoekt u verkoeling op een tropisch strand. Ecuador biedt een grote rijkdom aan levendige, inheemse, culturen, koloniale architectuur, vulkanische landschappen, hoge toppen van de Andes en dichte regenwouden. Ecuador is goed begaanbaar en met verrassend uiteenlopende landschappen en panorama’s waar u stil van wordt. Naast Ecuador liggen een van ’s werelds grootste natuurlijke schatten: de Galápagos archipel!

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  283.561 km2, 7x Nederland.
 • Taal
  Spaans en Indianentalen.
 • Klimaat
  Tropisch.
 • Beste reistijd
  Mei tot december.
 • Geld
  US Dollar.
 • Tijdsverschil
  Zomer: 7 uur vroeger, winter: 6 uur vroeger. Galapagos: 6 resp. 5 uur vroeger.

Hoogtepunten van Ecuador

Diversiteit in alle opzichten

Ecuador heeft op het vasteland grofweg drie landschappen, terwijl de Galápagoseilanden als een apart landschap beschouwd kan worden. De Costa is de 20 tot 150 km brede, alluviale kustvlakte, de Sierra is in feite het hoogland van het Andesgebergte en de Oriente is een naar het oosten afdalend tropisch junglegebied (la selva).

Behalve dat de landschappen sterk verschillen, is dat eveneens zo met het klimaat, de planten- en dierenwereld, de inwoners en de economie. Door de verschillende klimaatzones zijn er ook grote verschillen in de planten- en dierenwereld. Zo heeft Ecuador ca. 25.000 planten en bloemen, terwijl geheel Noord-Amerika ‘maar’ 17.000 soorten heeft. Verder zijn er ca. 1500 soorten vogels geteld, twee keer zoveel als in Noord-Amerika, Europa of Australië.

Koloniale hoofdstad

Quito is ontstaan vanuit een oude, met kerken, kloosters en kronkelstraatjes bezaaide kern. Deze kern groeide naar alle kanten uit en doet dat nog steeds in rap tempo. Quito is  een stad in de bergen op 2700 meter hoogte, boven op de brede Andesrug, die van noord naar zuid dwars door dit land loopt. De stad lijdt enerzijds onder de smog en verkeersoverlast, anderzijds kan het verstild en intiem zijn, vol met besloten patio’s en met kostbare oude architectuur die gelukkig op grote schaal wordt gerestaureerd. Met rijen schoenpoetsers onder de colonnade van het Onafhankelijkheidsplein, martiale schildwachten voor het presidentiële werkpaleis en schitterende binnenplaatsen bij de residentie van de aartsbisschop. De barokke kerk El Sagrario en de Jezuïtenkerk La Compania de Jesus vertonen een weelde aan goud en decoraties, de San Francisco is vooral overdonderend groot en in de Santo Domingo heerst gewijde intimiteit.

Schilderachtige markten

De spectaculaire markt op donderdag in Siquisili, een dorp ten zuiden van Quito, is zeker een bezoek waard. De bevolking uit de hele regio komt hier bijeen in gezelschap van levende have, bestaande uit paarden, schapen, lama’s, varkens, kippen, honden, ganzen, eenden en wat al niet meer. Eén grote Indiaanse markt is het, met de diverse producten op zijn eigen plek: dieren hier, groenten en fruit daar, huisraad ginds, kleding weer ergens anders. Het publiek, voor het merendeel complete boerengezinnen van wie de ouderen onveranderlijk zijn uitgerust met de traditionele hoed en poncho, is vriendelijk maar op afstand.

Ook in het noorden van Ecuador, in Otavalo, het culturele hart van Ecuador, is een markt die zeker het bezoeken waard is vanwege de kleurige entourage, de smaakvolle souvenirs en de vriendelijke mensen. Zij zijn voor een groot deel de lokale klederdracht trouw gebleven. Met enig geluk speelt er tijdens uw lunch op de patio van een haciënda ook nog een bandje. Met de strakblauwe lucht, prachtige wolkenpartijen en de hoge bergen op de achtergrond zult u overvallen worden door een gevoel van gelukzaligheid.

Het leven in het noorden verloopt uiterst rustig en in een relaxed tempo en de omgeving is een paradijs voor wie van natuur, vogels en inheemse cultuur houdt. In de bergen rondom Otavalo kunt u de verschillende dorpjes bezoeken, elk met hun eigen specialiteit in het vervaardigen van kunstnijverheid. Een gebied waar zowel de cultuur als de natuur prachtig samenvallen. In het houtsnijdersdorp San Antonio staan de winkeltjes en ateliers vol met grote en kleine beelden. In Agato wordt het straatbeeld bepaald door wevers en in Iluman wemelt het van de hoedenmakers die in hun sombreria’s hun producten hebben uitgestald.

Ruige vulkanen

Niet ver van Siquisili ligt het nationale park Cotopaxi, een natuurgebied rondom de één na hoogste berg van Ecuador en een van ’s werelds hoogste werkende vulkanen. Hoe hoger, hoe ruiger en indrukwekkender het landschap. Er zwerven lama’s rond (naast de met hen verwante vicuna’s, alpaca’s en guanaco’s) die zijn uitgezet in het kader van een rehabilitatieproject. Op een hoog gelegen en door wind en zon gebleekt páramo, is de mooie met sneeuw bedekte kegelvorm van de bijna 6000 meter hoge Cotopaxi goed te zien.

Is de Cotopaxi bij helder weer vanuit Quito zichtbaar, de nog hogere Chimborazo laat zich het best bewonderen vanuit de provinciestad Riobamba, waarboven hij als een geweldige kolos oprijst. Riobamba is een door de Spaanse veroveraars gebouwde nederzetting en werd in 1797 door een aardbeving verwoest en in de 18e-eeuwse stijl herbouwd. Deze stille en statige stad is ook het beginpunt van de trein die dit ruige bergland verbindt met de havenstad Guayaquil.

Ongerepte jungle

Oostwaarts van Quito, in het veel lager gelegen deel van Ecuador, kunt u per traditionele lange kano’s naar een mooi verblijf in het Amazonewoud reizen. De junglerivieren voeren u diep de ongereptheid van de jungle in. In de jungle kunt u onder begeleiding van een lokale gids prachtige wandelingen maken. Ontdek de enorme verscheidenheid aan gewassen in de jungle en leer van lokale indianen de medicinale werking hiervan. Speur verder naar tropische vogels, insecten, vlinders, apen en andere dieren zoals de tapir of de zwarte kaaiman en geniet van alle junglegeluiden.

Cuenca en het merengebied op grote hoogte

In de Andesvallei, waar het bijna het hele jaar door lente is, ligt het vriendelijke Cuenca dat als de culturele hoofdstad van het land geldt en op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Cuenca is de meest koloniale stad van Ecuador. De meeste Ecuadoranen beschouwen Cuenca dan ook als de mooiste stad van hun land. Het silhouet van de stad wordt bepaald door de blauwe koepels van de nieuwe kathedraal. Het koloniale verleden leeft hier in geplaveide straten, pre-Columbiaanse ruïnes, kerken, musea en kunstwinkeltjes. Lopend door de straten ontdekt u een rijke geschiedenis, in kleur -en contrastrijke combinatie met moderne kantoorgebouwen, twee universiteiten en authentieke indianenmarkten. Liefhebbers van onaangetaste natuur vinden even buiten de stad het Cajas National Park, waar u op grote hoogte wandelingen kunt maken rondom meren en de Avenida de los Volcanes.

De Galápagos-eilanden: ‘het verloren paradijs’

De Galápagoseilanden zijn inderdaad een paradijs voor de unieke levensvormen die daar al miljoenen jaren, rondom een serie angstaanjagende vulkanen, floreren. Een puur en ongerepte plek zoals die er elders op aarde nog nauwelijks bestaan. De bijzondere flora en fauna, waaronder de reuzenschildpadden, de (zee)leguanen, zeeleeuwen, blauwvoet jan-van-genten en felrode krabben, zullen iedere bezoeker fascineren. Te meer daar u zonder verrekijker, telelens of schuilhut een ongekende hoeveelheid dieren in hun natuurlijke omgeving kunt gadeslaan. De Spaanse benaming ‘Las Islas Encantadas’ (de betoverde eilanden) lijkt daarom bijzonder toepasselijk.

De Galápagoseilanden (letterlijk vertaald: Schildpaddeneilanden en officieel geheten: Archipiélago de Colón – Columbusarchipel) is een provincie van Ecuador en bestaat uit dertien grote en meer dan veertig kleine eilanden, waarvan er vijf bewoond worden door in totaal ca. 20.000 mensen. De hoofdstad is Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. De archipel ligt 970 km ten westen van de kust van Ecuador in de Grote Oceaan. De Britse natuurwetenschapper Charles Darwin heeft de eilanden sinds 1835 wereldberoemd gemaakt, toen zijn onderzoek resulteerde in zijn in 1859 verschenen boek ‘On the Origin of Species’, waarmee een nieuwe evolutietheorie werd geïntroduceerd.

Darwins vooronderstelling was dat soorten hun bestaan niet zozeer aan een goddelijke schepping te danken hebben als wel aan een natuurlijke ontwikkeling – waarbij ze in de loop van de tijd veranderen door natuurlijke selectie. De door woeste winden en zeestromingen bezochte eilanden liggen zo afgelegen, dat er geen belangrijke inheemse vleeseters voorkomen. Daardoor vertonen de daar levende dieren totaal geen angst. De bezoekers van nu zijn daarom net zo verrast als de ontdekkers uit de 16e eeuw.

Een meerdaagse boottocht (van eenvoudige boten tot luxe cruises) met overnachtingen aan boord is bij uitstek de beste manier om meerdere eilanden te bezichtigen en zo beter van de verschillende landschappen en gevarieerde fauna te genieten. Anders dan safari’s in Afrika heeft u hier geen geluk nodig om dieren tegen te komen. Met honderden tegelijk zult u zeeleguanen, de enige hagedis ter wereld die in zee voorkomt, vanuit de golven zien komen om te zonnen op de ruwe lava. Vanaf sneeuwwitte koraalstranden kunt u prachtig snorkelen, maar natuurlijk kunt u ook zonnen of wandelen en dat alles te midden (letterlijk!) van tientallen zeeleeuwen en leguanen, die onverstoorbaar blijven onder uw aanwezigheid. Of soms zelfs een poging doen om contact te krijgen. Zwemmen met een zeeleeuw is een bijzondere belevenis!

Ook anders dan tijdens Afrikaanse safari’s is het gemakkelijk fotograferen van dieren op de Galápagos eilanden omdat ze zo tam zijn. U kunt zodoende alle tijd nemen om een mooie foto te maken. Een blijvende herinnering aan deze ‘proeftuin van de evolutie’. Atuu Travel heeft een heel mooi boek over de Galápagos eilanden. Kom dat gerust eens inkijken of eventueel lenen!

BEVOLKING & GODSDIENST

Evenals het landschap, is ook de Ecuadoraanse bevolking divers samengesteld. Met name in de Andes leven zeer vele indianen-gemeenschappen, allen met hun eigen kledij en tradities.

Atuu Travel heeft een prachtig fotoboek over de volken en culturen in het Amazonegebied van Ecuador, dat u op het kantoor van Atuu Travel rustig kunt bekijken/lezen en eventueel kunt lenen.

Ook in de Amazone bestaan, vaak zeer geïsoleerd, belangrijke indígena-gemeenschappen.

De bevolking aan de kust, in de grote steden en in het zuiden is over het algemeen een mengeling van inheemse voorouders en afstammelingen van Spaanse en andere immigranten.

Esmeraldas, een stad aan de kust, kent tot slot een belangrijke zwarte gemeenschap met Afrikaanse voorouders.

De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 48 inwoners per km2 en is daarmee de hoogste van Zuid-Amerika. In de Oriente (ca. 50% van de oppervlakte van Ecuador), woont slechts 2% van de bevolking. De overige bewoners zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen de Costa en de Sierra. Ongeveer 57% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Guayaquil en Quito hebben meer dan één miljoen inwoners en andere grote steden zijn Cuenca, Machala, Portoviejo, Ambato, Manta, Santo Domingo, Esmeraldas en Loja.

Hoewel het door de vele mengvormen nauwelijks mogelijk is een exacte verdeling van de samenstelling van de bevolking te geven, gaat men er vanuit dat 60% mestiezen zijn (indiaans-Europees bloed), 20% indianen, 10% blanken, 6% mulatten en 3% Afro- Amerikanen.

De Ecuadoriaanse samenleving is voornamelijk gevormd door de geschiedenis en de grillige geografie van het land. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in uiterlijk en temperament tussen de bewoners van de Oriente, de Sierra en de Costa. De bewoners van de Sierra, de Serranos, leven in een gevarieerd, vruchtbaar landschap dat meestal toebehoort aan rijke landeigenaren. De boeren (campesinos) hebben een zeer hard bestaan, zowel die van de Sierra als die van de Costa (costeños).

In de Oriente wonen vooral indianen, criollos (afstammelingen van in Ecuador geboren Spanjaarden) en mestiezen.

Aan de Costa wonen naast deze groepen ook nog zwarten, mulatten en sambo’s (indiaans en zwart bloed).

In de noordwestelijke kustprovincie Esmeraldas, de Chotavallei en in de bergachtige provincie Imbabura wonen veel Afro-Amerikanen, herkenbaar aan hun donkere huid en kroeshaar.

In Guayaquil leeft een grote groep Chinezen en een andere groep, de Turken en Arabieren (vooral Libanezen). Zij hebben een vooraanstaande positie op economisch en politiek gebied. Zo was Abdalá Bucaram, zoon van Syrisch/Libanese ouders van 1996 tot begin 1997 president van Ecuador.

Ecuador telt tien verschillende inheemse, indiaanse bevolkingsgroepen met vaak hun eigen taal en cultuur. De meeste spreken een dialect dat afgeleid is van het Quechua.

De positie van de oorspronkelijke bewoners, de indianen, is nog steeds zeer slecht. Ze worden onderdrukt en er zijn bijvoorbeeld nauwelijks indianen in het parlement vertegenwoordigd. Blanken en mestiezen beschouwen de indianen als tweederangs burgers en het racisme is dan ook diep geworteld. De blanken zijn nog steeds de machtigste bevolkingsgroep ondanks hun relatief kleine aantal. Ze bezitten de meeste economisch en politiek belangrijke posten.

Meer dan 90% van de totale bevolking belijdt het rooms-katholieke geloof. De katholieke kerk vervult naast de religieuze ook nog steeds een bescheiden rol in het politieke leven. De rooms-katholieke kerk bestaat uit achttien bisdommen en drie aartsbisdommen, Cuenca, Guayaquil en Quito. Ecuador telt vele bedevaartplaatsen waar elk jaar honderdduizenden pelgrims heentrekken. De Ecuadoraanse grondwet garandeert vrijheid van godsdienst sinds 1904 en daardoor komen er met name op het platteland steeds meer andere geloofsgemeenschappen voor zoals mormonen, baptisten, zevendedagsadventisten, de pinkstergemeente en Jehova’s getuigen. Deze groeperingen proberen naast evangelisatie ook geld te steken in kleine ontwikkelingsprojecten en de infrastructuur om daarmee de bevolking aan zich te binden.

Oude indiaanse gebruiken en rituelen komen nog bij alle gezindten voor, met name onder de indiaanse leden. Een deel van de indiaanse bevolking is aanhanger van natuurreligies.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search