ETHIOPIË

Ethiopië: land van ongekende contrasten

Ethiopië, een historisch land met echte natuurlijke schoonheid en onderdeel van de Hoorn van Afrika, is een land van absolute contrasten; een land van afgelegen en drukkere plaatsen. Enkele van de hoogste, en meest verbluffende, plekken van het Afrikaanse continent zijn in dit land te vinden, zoals de onregelmatige punten en pieken van het Simiengebergte, één van de Werelderfgoederen op de lijst van UNESCO. Ook één van de laagste punten is vertegenwoordigd in dit land, namelijk de hete, maar fascinerende, Danakil Depression, met zijn zwaveldampen en ‘maanlandschap’.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  1.124.300 km2, 27x groter dan Nederland
 • Taal
  Amharic en Engels
 • Klimaat
  gemiddeld 30 gr. in lagere delen
 • Beste reistijd
  oktober/november, februari-mei
 • Geld
  Birr
 • Tijdsverschil
  zomer: +1, winter: +2

Hoogtepunten van Ethiopië

Veel verschillende etnische groepen

Eén van de meest opvallende geologische kenmerken van het land is wel de Great Rift Valley, het thuis voor een reeks prachtige meren, waar omheen een groot aantal Ethiopische Nationale Parken zijn gevestigd. De zeer gevarieerde leefgebieden, zoals gebergte, meren, woestijnen, savannes zorgen ervoor dat er veel verschillende soorten dieren en vogelsoorten kunnen leven in dit land. Veel van deze diersoorten zijn endemisch, uniek voor Ethiopië.
Toch is het de bevolking van Ethiopië die het land werkelijk karakteriseert. Het land heeft veel verschillende etnische groepen, die allemaal hun eigen gewoonten en gebruiken, kunsten, huizen, geloof en taal hebben. De combinatie van de geschiedenis van het land, de natuur, het cultureel erfgoed, de prachtige landschappen, het milde klimaat, de flora en fauna en de bevolking maakt Ethiopië tot het ontdekken waard!

De boeiende hoofdstad Addis Abeba

Addis Abeba (Amhaars voor Nieuwe bloem) is sinds 1889 de hoofdstad van Ethiopië. Het is een stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. De bevolking van de stad telt ongeveer 3,2 miljoen inwoners. De stad ligt aan de voet van het Entoto gebergte, in het midden van Ethiopië.
In 1886 werd de stad gebouwd door de vrouw van keizer Menelik II, Taïtu Betul. Voor 1886 was Addis Abeba een flink woudgebied waar een variatie van planten en wilde dieren te vinden was. Het noordelijke deel van Addis Abeba ligt op 2800 meter boven de zeespiegel, het zuidelijke deel ligt ongeveer 600 meter lager. Addis Abeba is een stad met tegenstellingen. Zo zijn er drukke straatjes te vinden vol met verkopers, geiten en auto’s. Daarnaast zijn er mooie straten met luxe hotels, villa’s en restaurants. De stad heeft veel te bieden, waarvan de twee hoogtepunten misschien wel zijn:
Het Nationaal Museum met het wereldberoemde skelet van Lucy waarvan een kopie van deze ruim 3.500.000 jaar oude vrouw nog steeds te bezichtigen is. De Merkato, waarvan wordt gezegd dat het de grootste openluchtmarkt van Afrika is.

De omgeving van Addis Adeba

Ook in de omgeving van Addis is veel moois te zien zoals Debre Zeit, omringd door vijf kratermeren, de Mt. Ziqualla vulkaan van 600 meter hoogte en Abay Gorge, een fascinerende kloof. En verder het oude klooster van Debre Libanos, dat uitgroeide tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Ethiopië dankzij een bron met water dat een geneeskrachtige werking heeft. Ook boeiend is een bezoek aan de archeologische vindplaats Melka – Kuntoure. Deskundigen hebben hier fossielen opgegraven, hulpmiddelen van steen en verwante materialen van de primitieve man van 1,5 miljoen jaren oud! Tenslotte noemen we nog Tiya, waar 36 grafzuilen staan die een grote begraafplaats markeren. De leeftijd en culturele oorsprong van de bouwwerken zijn onbekend. De hoogste grafzuil die er staat is bijna 4 meter.

De fascinerende rotskerken van Lalibela

Lalibela is een stad in het noorden van Ethiopië, in de zone Semien Wollo van de regio Amhara. In de 13e eeuw was het de hoofdstad van het Ethiopische rijk en na Axum is het tot op de dag van vandaag de belangrijkste heilige plaats in het land. Lalibela is bekend om zijn rotskerken, een complex van 11 monolithische kerken. Het werd begin 13e eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. Het wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Vier van de kerken zijn geheel vrijstaand. Hun dak bevindt zich op het niveau van het plateau; de kerken zijn geconstrueerd door de rots aan vier zijden eromheen weg te hakken. De verplaatste hoeveelheid rots moet enorm geweest zijn.
Het meest bijzondere van de kerken van Lalibela is echter dat het geen dode stenen monumenten zijn zoals zo veel van dit soort oudheden. Het blijven actieve gebedskerken, intensief gebruikt door Ethiopische orthodoxe christenen. In enkele kerken wordt nog dagelijks communie gegeven en missen vinden plaats op zaterdag en zondag. Elk jaar maken duizenden orthodoxe Ethiopiërs een bedevaart naar Lalibela, de meesten rond orthodox kerstmis (29 december) en Epiphanie (18 en 19 januari). Maar de religieuze activiteit is voelbaar bij elke stap die men zet in het koele doolhof van tunnels en gangetjes dat de kerken verbindt, in de activiteiten van monniken, priesters en gelovigen. De sfeer is kalm, sereen, maar bovenal levendig.

De mysterieuze zuilen van Axum

In Axum vindt u onder andere het beroemde Stelae Park, de St Mary’s Church, de Sanctuary Chapel, de Coronation Yard, de Queen of Sheba’s Palace, het Axum Museum en de tombes van Koning Kaleb en Gebre-Meskel.

De indrukwekkende kastelen van Gondar

Het dorpje Gondar, 750 km ten noorden van Addis Abeba, is in 1636 gesticht door de grote Keizer Fassiladas en is omringd door een onvergelijkbaar mooi landschap. Het was de Koninklijke hoofdstad van Ethiopië. U kunt hier de kastelen en de kerk, die door Keizer Fassiladas en zijn onderdanen gebouwd, zijn bezoeken. Daarnaast kunt u naar de prachtige Debre Birhan Selassie Kerk. De muren en plafonds van deze kerk zijn gedecoreerd met beelden van Bijbelse wetenschap en middeleeuwse geschiedenis.

Bahir Dar: Wonderlijke merenkloosters

Bahir Dar ligt aan het immense Lake Tana. Behalve dat dit een van de grootste meren van het land is, is het ook bekend om zijn eilandjes met daarop oude orthodoxe kerken. Een groot deel daarvan is alleen voor mannen toegankelijk. De wegen met palmbomen en de mooie oever van het meeruitzicht maken Bahir Dar tot een onmiskenbaar aantrekkelijke stad en het is ook de basis voor bezoeken aan Tis Abay en vele kloosters. U kunt onder andere Azua-Mariam en het meest bekende klooster Ura-Kidane-Miheret bezoeken. Deze laatste stamt uit de 14de eeuw en laat in zijn prachtige muurschilderingen een glimp zien van middeleeuws Ethiopië.
De uitstroom van Lake Tana, het begin van de blauwe Nijl, wordt al na dertig kilometer onderbroken door de waterval Tiss Issat. Het bruine water uit Lake Tana stort zich veertig meter naar beneden. Deze waterval van 40 meter breed is een indrukwekkend gezicht!

De moslimstad Harar

Harar is de hoofdstad en enige stad van de relatief kleine regio Harari. De stad heeft 127.000 inwoners, waarvan een meerderheid islamitisch. In de stad bevinden zich 99 moskeeën, elk voor een van de 99 Schone Namen van God. De stad wordt hiermee (vooral door Afrikaanse moslims) wel als de vierde heilige stad in de (soennitische) islam beschouwd. De stad is omgeven door een grote verdedigingsmuur gemaakt van stenen en modder. Het Rimbaud huis, de markt, het huis van Ras Mekonnen en het huis van Harari zijn zeker interessant om te bezichtigen.

Een heel eigen cultuur

Natuurlijk heeft ieder land een heel eigen cultuur, maar zo specifiek als die in Ethiopië is, is wel heel uitzonderlijk. Ethiopië heeft een eigen alfabet: het Ge’ez. Het hanteert een eigen jaartelling: de Juliaanse kalender die ruim 7,5 jaar achterloopt op de onze. Het heeft een eigen godsdienst: de Ethiopische orthodoxe kerk. Ethiopië heeft een verbijsterend rijke cultuur en historie. Ruim drie eeuwen voordat Bonifatius de Friezen probeerde te kerstenen, was Ethiopië al een christelijke natie, in de 4de eeuw! Nooit werd Ethiopië gekoloniseerd.

Vele mooie natuurparken

Het Simien gebergte is misschien wel het minst bekende van de spectaculaire Afrikaanse landschappen, maar werkelijk prachtig. Simien is in 1969 opgericht ter bescherming van drie inheemse dieren te weten: de walia-steenbok, de gelada-baviaan en de Simien-jakhals. De UNESCO heeft het park op de lijst van de mondiaal beschermde natuurgebieden geplaatst. De grootte van het park is 179 km2 en de hoogte varieert van 1900 tot 4430 meter. Er zijn drie vegetatiezones. Er komt een canyon voor in het park van 60 kilometer lang. De op vier na hoogste berg van Afrika Ras Dashen (4543 meter) ligt net niet binnen het park. Naast de genoemde zeldzame dieren komen er ook klipspringers, dikdiks, jakhalzen en hyena’s voor. Zoals overal in Ethiopiё komen er veel vogelsoorten voor waaronder de lammergier, arend en buizerd.

The Rift Valley is eén van de meest opvallende geologische kenmerken van het land, het thuis voor een reeks prachtige meren, waar omheen een groot aantal Ethiopische Nationale Parken zijn gevestigd. De zeer gevarieerde leefgebieden, zoals gebergte, meren, woestijnen, savannes, zorgen ervoor dat er veel verschillende soorten dieren en vogelsoorten kunnen leven in dit land. Veel van deze diersoorten zijn endemisch, uniek voor Ethiopië.

Lake Langano is een prachtig meer, omringd door het hoge Arsi gebergte. In de omgeving van Lake Langano vindt u kolonies pelikanen en flamingo’s. De herders, die met hun kuddes vee in deze omgeving rondtrekken, geven een Bijbels gevoel.

Het Nechisar National Park is opgericht in 1974 ter bescherming van de Swayne’s, een antilope soort. Het is 750 km² groot. Naast deze bijzondere antilope zijn er ook andere dieren zoals leeuwen, cheeta’s, zebra’s, gazellen en talloze verschillende vogels te vinden. Aan de oevers kunt u een nijlpaard of krokodil aantreffen. Nechisar betekent in het Amhaars wit gras, duidend op het licht gekleurde steppegras wat op de laagvlakte te vinden is.

Awash National Park ligt 225 km ten westen van Addis Abeba. Het is het oudste en meest ontwikkelde wildlife reservaat in Ethiopië. Met uitzondering van de 600 meter hoge berg Fantale, is het park hoofdzakelijk begroeid met acaciabomen en savanneweide. U kunt er de watervallen, vulkaan en oase bewonderen en op zoek gaan naar wilde dieren zoals gemsbokken, antilopen, luipaarden en apen. De aanwezigheid van de Awash-rivier – waarin vrijwel altijd water staat – maakt dit park tot een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars.

Het Bale Mountains National Park is een nationaal park in het gebied Oromia in het zuidoosten van Ethiopië, 400 km van Addis Abeba. Het centrale Plateau Sanetti is het leefgebied van de zeldzame en bedreigde Ethiopische wolven.

De Omo vallei met vele bijzondere, prachtig uitgedoste bevolkingsgroepen. Het Omo National Park is het grootste natuurgebied van Ethiopië en een van de rijkste in flora en fauna en toch een van de minst bezochte natuurparken in Oost en Centraal Afrika!

Een ander reservaat, het Mago National Park, ligt op de oosterlijke oever van de rivier, een gebied van eindeloze, verre horizons. Hier is vooral savanne te vinden met wat bossen langs de rivieren.
Behalve veel wild en schitterend landschap is dit gebied vooral een bezoek waard vanwege de diverse en fascinerende bevolkingsgroepen en culturen die hier te vinden zijn: de Dorze, beroemd vanwege hun intrigerend geweven huizen en hun geweven katoenen kleding en de Konso, die eeuwenlang terrassen voor gewassen hebben aangelegd en intensieve landbouw hebben beoefend en bekend zijn vanwege de totems die zij op de graven van de doden plaatsen.
Het lagere Omo-gebied is het thuisland van een verbazingwekkende mix van kleine, contrasterende etnische groeperingen, waaronder de Buma, de Karo, de Galeb, de Bodi, de Mursi, de Surma, de Arbore, de Hamar en nog veel meer. Ze zijn verbonden met elkaar door een gemeenschappelijk verleden van mysterieuze migraties. Maar ze zijn ook individualistisch en trots op hun onderscheidende culturele identiteiten.
Deze volken zijn eeuwenlang geïsoleerd gebleven en hebben hun cultuur en gewoonten, normen en waarden, intact gelaten. Hier vindt u de donkere kant van het bestaan, niet verborgen zoals bij ons, maar ‘tentoongesteld’. Hier, aan de ‘rand van de wereld’, ontmoet u het verdwijnende Afrika. Zonder de materiële cultuur en gebruiksvoorwerpen die in onze landen niet meer weg te denken zijn, vinden deze groeperingen een unieke manier om hun artistieke talenten vorm te geven. Deze ontwerpen hebben geen speciale betekenis, maar worden alleen gecreëerd voor de lol en het esthetische effect, iedere ‘artiest’ op zijn eigen kunstzinnige wijze.

Anderzijds, de insnijdingen die ook populair zijn bij de meeste volken in het lagere Omo-gebied, staan vaak symbool voor specifieke gebeurtenissen. Mursi krijgers kerven diepe insnijdingen in hun armen voor iedere vijand die ze in een strijd gedood hebben. Ingewikkelde, kunstige haarstijlen zijn een andere vorm van persoonlijke versiering. Hamar vrouwen dragen hun haar in dikke strengen ingesmeerd met modder en boter en bovenop glinsterende voorwerpen zoals aluminium. Galeb en Karo mannen scheren hun haar in bijzondere vormen, met een speciale kap van oker op het hoofd, met meestal verschillende struisvogelveren. Sieraden zijn simpel, maar opvallend: kleurrijke kettingen, zware metalen armbanden, vele oorhangers enz.
Houten of terra-cotta platen in het oor zijn ook een wijdverspreide gewoonte. Mursi en Surma vrouwen dragen deze ook in hun lip. Deze lipplaten zien er misschien in onze ogen bizar uit, maar voor hen is het een teken van schoonheid; hoe groter de lipplaat, hoe meer begerenswaardig de draagster ervan is.

BEVOLKING & GODSDIENST

Inwoners:
Ethiopië heeft ongeveer 75 miljoen inwoners en is één van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De bevolking bestaat uit ruim tachtig verschillende volken, doorgaans met een eigen taal en diepgewortelde normen en waarden. Circa 13% van de mensen zijn stedelingen en 87% dorpelingen.

Hierboven, onder het kopje ‘vele mooie natuurparken’ vindt u ook informatie over bevolkingsgroepen.

Godsdienst:
Ruim 45% van de bevolking is moslim en 40% is Ethiopisch orthodox. Verder kent Ethiopië nog de natuurreligies.
Het zou, na Armenië, het tweede land ter wereld zijn dat het Christendom als staatreligie aannam. Het land voelt ook heel christelijk aan. Dit geldt zeker voor de noordelijke hooglanden; de meeste moslims wonen in het oosten en zuidoosten van het land. Langs de belangrijkste wegen in het noorden staan kleine stalletjes waar men zich voor een klein bedrag door een gewijde man kan laten zegenen. Het land is bezaaid met kerkjes, sommige daterend uit de zesde eeuw.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search