NICARAGUA

Nicaragua: de charme van kleinschalig toerisme en authentieke sfeer

Lange tijd was Nicaragua de grote onbekende in Midden-Amerika. De beeldvorming was negatief, een gevolg van het turbulente verleden van het grootste land van Midden-Amerika. Maar degenen die Nicaragua bezochten, kwamen terug met enthousiaste verhalen en prachtige foto’s en elk jaar kwamen er meer toeristen, aangetrokken door de mooie steden, het spectaculaire landschap, de authentieke sfeer en, niet in de laatste plaats, de vriendelijke en gastvrije bevolking. Nicaragua kroop langzaam uit zijn schulp; nieuwe, mooie hotels openden hun deuren en nu is toerisme een van ‘s lands belangrijkste inkomstenbronnen. Maar gelukkig is toerisme nog altijd zo kleinschalig dat de authentieke sfeer behouden is gebleven.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  3x Nederland
 • Taal
  Spaans
 • Klimaat
  tropisch
 • Beste reistijd
  november t/m maart
 • Geld
  Cordoba (NIC)
 • Tijdsverschil
  +7 uur

Hoogtepunten van Nicaragua

Veelzijdig Nicaragua

Nicaragua heeft de toerist veel te bieden, zoals de Spaans-koloniale steden Granada en León met prachtige architectuur waaruit geschiedenis ademt, maar waar ook talloze leuke barretjes en restaurants te vinden zijn. Daarnaast kent Nicaragua vele indrukwekkende vulkanen, vaak nog actief, andere slapend, soms met een wonderschoon kratermeer. Sommige vulkanen zijn begroeid met tropisch bos, andere doen aan een maanlandschap denken.
De jongste vulkaan van Nicaragua, de Cerro Negro, is de enige vulkaan ter wereld die men af kan boarden! UNESCO-fans kunnen ook hun slag slaan, Nicaragua kent twee monumenten die op de UNESCO lijst van Werelderfgoed zijn geplaatst: de Kathedraal van León, de grootste van Midden-Amerika, en de fundamenten van León Viejo, waar ooit de oude hoofdstad stond. Granada en omgeving staan op de nominatie. Ga naar het land van meren en vulkanen, koffie en rum, ongerepte flora en fauna, dompel je in de levendige latinosfeer en maak kennis met de uiterst vriendelijke Nicaraguanen!

Granada en Léon: prachtige en gezellige koloniale steden

Granada is zonder meer de meest fotogenieke stad van Nicaragua met zijn verfijnde koloniale architectuur. Het is een van de oudste steden van Latijns-Amerika, een koloniale parel met een hele prettige sfeer. Wie Parque Central inloopt, zal direct betoverd raken door de sfeer en vele koloniale juweeltjes rond dit centrale plein. Te noemen valt de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción, het symbool van de stad. Meest markante en fraaiste kerk is echter de tropisch groene Iglesia Merced. Wie wat drinkt op één van de terrasjes aan de Calle la Calzada zal opkijken van de hippe muziek en de relaxte sfeer. Wat niet onvermeld mag blijven, is het Granada’s poëziefestival, dat jaarlijks in februari veel dichters, schrijvers en liefhebbers van cultuur uit de hele wereld naar de stad trekt. Nicaragua heeft een naam hoog te houden op het gebied van poëzie: de Nicaraguaan Rubén Darío wordt gerekend tot de allergrootste Spaanstalige dichters.

Vanuit Granada kunt u een aangename boottocht maken op het meer langs Las Isletas. Deze eilandjes kennen een ongekend mooie natuur waar veel (water)vogels, maar ook apen leven. Las Isletas, letterlijk De Eilandjes, zijn een groep van 365 eilanden. Er wordt gezegd dat dat ze zijn ontstaan door een uitbarsting van de Mombacho Vulkaan die op een paar kilometer afstand ligt. De uitbarsting was zo hevig dat de hele top werd weggeblazen en de brokstukken zouden in het meer zijn gevallen. Zo zijn de vele meestal kleine eilanden ontstaan die nu overgroeid zijn met prachtige bomen en planten. Veel van de eilandjes zijn privébezit en op de grotere eilanden staat vaak een huis, waarvan sommige indrukwekkend groot.

Léon

Léon is de tweede koloniale parel, eigenlijk een ruwere en grotere uitgave van Granada. Dit voormalige revolutionaire bolwerk is het culturele, religieuze en intellectuele hart van Nicaragua. Met zijn prachtige kerken, prestigieuze universiteit en indrukwekkende vulkanische omgeving is deze stad niet te missen bij een bezoek aan Midden-Amerika. Het koloniale verleden en de roerige verzetsgeschiedenis maken van León bovendien een stad met historie, waarvan de sporen vandaag de dag nog goed tastbaar zijn.
León staat bomvol religieuze bouwwerken. Bijna iedere kerk heeft een andere bouwstijl en een ander kleurenpatroon. De kathedraal van León is de grootste van Midden-Amerika en biedt vanaf het dak een mooi uitzicht over de stad. Maar ook de Calvario Kerk, de Laborío Kerk en La Recolección zijn alleen al om hun uiterlijk de moeite waard. Op sommige gebouwen zijn schilderingen gemaakt die het woelige en revolutionaire verleden van León gedenken; de stad was ten tijde van het dictatoriale regime van Somoza (1936-1979) het centrum van verzet, met vele slachtoffers als gevolg.
Behalve om de religieuze pronkstukken is León beroemd vanwege zijn universiteit, ooit de belangrijkste van Midden-Amerika. Nog steeds is León vanwege zijn vermaarde universiteit en de bijbehorende studenten het intellectuele centrum van Nicaragua. De universiteit is opgericht in 1812 en werd lange tijd gezien als een broedplaats van revolutionaire ideeën, gericht tegen het dictatoriale regime. Léon is ook de stad van de wereldberoemde Nicaraguaanse dichter Rubén Darío die al op 12- jarige leeftijd zijn eerste gedicht publiceerde. Het huis waar de poëet en schrijver aan het eind van de negentiende eeuw opgroeide (Casa y Archivo de Rubén Darío) is vandaag de dag een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Léon. Ook een bezoek waard is de wijk Substavia, waar nog een van de weinige overgebleven inheemse bevolkingsgroepen woont.

Koffie, sigaren en markten

Matagalpa, gelegen in het hooglandgebied, is de koffie-hoofdstad van Nicaragua. De stad heeft een aardig koloniaal centrum en levendig uitgaansleven met exotische muziekstijlen als ranchere, merengue en reaggaeton. Interessant, zeker voor koffieliefhebbers, is deel te nemen aan de ‘Ruta de Café’, waarbij u de verschillende koffie-coöperaties bezoekt in de omgeving, vaak schitterend gelegen in de regenwouden. Hier wordt alle koffie verzameld die in de vele omliggende koffie-boerderijen wordt geteeld. Daarna worden de zwarte bonen verwerkt en klaargemaakt voor export. Van november tot februari vindt de oogst plaats. Er zijn dan mogelijkheden om mee te helpen met plukken, verwerken en sorteren van de koffiebonen en om dit hele proces te zien. In de gezellige en levendige stad Matagalpa is een koffiemuseum en chocoladefabriekje.
Ook in de omgeving is genoeg te doen en te beleven: een wandeling naar de Rio Wabul in natuurreservaat Guabule, de goudmijnen in San Ramon bezoeken of een kijkje nemen in de kleine ateliers van de inheemse gemeenschappen van El Chile, waar vrouwen geweven tassen en andere artisanale producten vervaardigen.

71 km in noordwestelijke richting ligt dé sigarenstad Estelí, een van de belangrijkste sigarenproducerende steden ter wereld. Niet geheel toevallig verkasten veel Cubaanse sigarenmakers tijdens de revolutie van 1959 naar deze regio. De vruchtbare aarde is namelijk zeer geschikt voor het verbouwen van tabak. Sigarenfans moeten dan ook zeker een een rondleiding volgen bij een van de vele sigarenfabrieken. Maar in en rond Esteli is meer te beleven: artisanale pottenbakkerijen, koffieplantages, watervallen, natuurparken en gastvrije locale gemeenschappen.

Vlakbij de vulkaan Masaya ligt het stadje Masaya met een markt vol prachtige kunstnijverheidsproducten. Hier kijkt u uw ogen uit en vindt u zeker iets van uw gading als souvenir. Kleurrijke hangmatten, aardewerk, schilderijen, allerlei handwerk is er te koop.

Vulkanen met sensationele activiteiten en prachtige meren

Vlakbij Léon ligt de Cerro Negro, een zwarte vulkaan, de jongste van het land, waar je met 80 km per uur vanaf kunt razen met een sandboard! Maar er zijn in deze omgeving meer vulkanen, zowel actieve als inactieve, die te zamen de naam Gordel van Maribios dragen. Maribios was een oude indiaanse volksgemeenschap die vroeger in het gebied leefde.

Een ander natuurfenomeen zijn de moddergeisers van San Jacinto, waar de vulkanische activiteit de kokendhete modder doet opwellen.
In een van de mooiste gebieden van het tropisch regenwoud ligt de vulkaan Mombacho, vlakbij Granada, die wel actief is, maar al jaren slaapt. Vanaf de top, op 1344 meter, is een mooi uitzicht over het Nicaragua-meer en zijn eilandjes. In het gebied rondom de vulkaan kunnen verschillende wandelingen worden gemaakt. De omgeving van de vulkaan heeft een rijke flora en fauna. Onder de 700 plantensoorten zijn alleen al meer dan 90 soorten orchideeën. De Salamander Mombacho die hier voorkomt is uniek in de wereld. Op het terrein ligt ook een koffieplantage die te bezoeken is.

Een van de meest spectaculaire parken is Volcán Masaya. De grote Santiagokrater gromt en dampt nog iedere dag. In precolumbiaanse tijden was de inheemse bevolking er al van onder de indruk. Het was een heilige plaats waar menig mensenoffer viel om de blijkbaar boze goden tevreden te stellen. Eind 2006 is hierin nog een nieuwe krater ontdekt. Het vruchtbare gebied beslaat 54 km2 en heeft 20 km aan wandelpaden. Aan het begin van het park is een interessant bezoekerscentrum.

In het midden van Lake Nicaragua ligt het eilandje Ometepe dat bestaat uit twee vulkanen: Conception en Maderas. Door een smalle strook land zijn deze twee vulkanen met elkaar verbonden zodat ze één eilandje vormen.Toch zijn het twee verschillende vulkanen. La Concepcion is nog steeds springlevend en spuwt nog regelmatig as en lava. Het is een vrij gemakkelijke klim tot aan het zogenaamde ‘zadel’, een natuurlijk platform op de helling, van waar je een schitterend uitzicht hebt op het eiland, het meer en het kleinere broertje Maderas. Deze slapende vulkaan ligt op het oostelijk deel van het eiland. Deze regio ligt bezaaid met petrogliefen, basaltstenen waarin inkervingen werden gemaakt door de oorspronkelijke bewoners. Vermoedelijk dateren die van 1200 tot 800 voor Christus. Sommigen hebben decoratieve figuren, terwijl andere een spirituele betekenis hebben.
Op Isla Ometepe bevindt zich ook een mooi lavazandstrand, Playa Santo Domingo, en een natuurlijk zwembad, Ojo de Agua. Het water borrelt op uit de grond en heeft een aangename temperatuur. De bevolking op Ometepe is schaars, de omgeving ideaal voor hikers, klimmers, paardrijders en natuurliefhebbers. Al van voor de Spaanse kolonisatie was duidelijk dat dit eiland zeer onafhankelijk was van het vasteland. Men sprak er toen nog een andere taal en tot vandaag kon het zijn autonomie behouden, vooral dankzij de opbrengst van landbouw en veeteelt.

Vulkaan Cosigüina

Vulkaan Cosigüina vormt een schiereiland in het noordwesten van het land en ligt relatief geïsoleerd van de andere vulkanen. In 1835 verloor deze vulkaan tweederde van zijn hoogte door een eruptie. De uitbarsting had zo’n impact dat de as tot in Mexico neerdaalde. De krater, nu 872 m hoog, heeft een mooi, donkergroen meer. De flanken zijn dichtbegroeid, maar begaanbaar. Vanaf de rand heb je een magnifiek uitzicht over het schiereiland. Ook kun je Honduras en El Salvador zien liggen. Het tropisch regenwoud aan de voet van de vulkaan is de habitat van slingerapen, de met uitsterven bedreigde ara’s en nog talkrijke andere vogels en zoogdieren. Aangezien deze regio in de meest noordwestelijke uithoek van het land ligt, zijn de paden hier al helemaal niet platgetreden door toerisme. In de streek zijn diverse initiatieven genomen om de locale bevolking een deel van haar inkomsten uit het toerisme te laten halen.
Op dit schiereiland bevindt zich het grootste mangrovegebied van Midden-Amerika, Padre Ramos, genoemd naar een priester die hier ooit is verdronken. Het is hier heerlijk varen, in een motorboot of kajak, met kans op het zien van maar liefst 150 soorten vogels, wilde tijgerkatten, iguana’s, zeeschildpadden en krokodillen. Werkelijk een stuk ongerepte natuur!

Natuurreservaten met vele vogels, wild en orchideeën

Op 30 km van Estelí bevindt zich het spectaculaire natuurreservaat Reserva Natural Miraflor. Dit nog weinig toeristische gebied van 254 km² kent een rijke biodiversiteit met bijvoorbeeld meer dan 200 orchideeënsoorten, 307 vogelsoorten en vele zoogdieren zoals brulapen, tijgerkatten, herten, luiaards, otters, wasberen en boomkikkers. Het ecosysteem verandert naargelang de hoogte: van tropische savanne, over tropisch droog woud en pijnboomwouden, tot regenwoud op de bergtoppen 1400 meter hoog.

Verder noordelijk ligt de ravijn van Somoto. 75 miljoen jaar geleden doorboorde graniet het aardoppervlak in Somoto. Dat resulteerde in een drie kilometer lange en 80 tot 100 meter diepe ravijn die op sommige plaatsen zeer smal is. Vandaag de dag behoort het tot een beschermd gebied van Tepesomoto-Pataste. Afhankelijk van de waterstand, kan er gewandeld of gezwommen worden. Ook tuben, meedrijven in een autoband, is mogelijk.

In het departement Jinotega tegen de grens van Honduras ligt Reserva de Bosawás. Dit UNESCO biosfeerreservaat van 20.000 km² is het tweede grootste regenwoud van het westelijk halfrond na de Amazone. Bosawás is zeer rijk aan biodiversiteit met bijvoorbeeld naar schatting 200.000 insectensoorten.

Vlakbij de Masaya vulkaan ligt Reserva Natural Laguna de Apoyo. In dit reservaat ligt een schoon kratermeer, Laguna de Apoyo, zeer geschikt voor een frisse duik. Maar er zijn nog meer outdoor-activiteiten te ondernemen zoals klimmen, vogelspotten en paragliding.

Op de zuidelijke oever van Lago Cocibolca, tegen de grens met Costa Rica, ligt nog een prachtig wildreservaat: Refugio de Vida Silvestre Los Guatuzos. Het is onderdeel van het biosfeerreservaat Río San Juan. Los Guatuzos heeft tropisch regenwoud met zogenaamde ‘wetlands’ en is een belangrijke vogelbroedplaats. Onder andere apen, iguana’s en krokodillen kun je spotten vanaf de belangrijkste rivier, Río Papaturro. In het gebied leven de afstammelingen van de inheemse Zapotes en Guatuzos in kleine gemeenschappen. Met landbouw en visserij voorzien ze in hun onderhoud.

Het 3200 km2 grote gebied zuidoostelijk van het land, Reserva Biológica Río Indio Maíz, valt ook onder het biosfeerreservaat Río San Juan. Het heeft een dichtbegroeid regenwoud en vele lagunen. Tot de flora behoren onder andere endemische orchideeën en bromelia’s. Ook hier zijn ‘wetlands’. Dit zijn belangrijke ecosystemen. Ze beschermen kustgebieden, reguleren de waterstand en bieden onderdak aan veel planten- en diersoorten. Voor de inheemse bevolking zijn ze van onschatbare economische en culturele waarde. Het reservaat is te bereiken vanuit El Castillo en San Juan del Norte.

In het nationale park ‘Refugio de Vida Silvestre La Flor’ leggen twee soorten schildpadden – de Olive Ridley, één van de kleinste zeeschildpadden en de ‘leatherback-zeeschildpad, de grootste schildpad ter wereld (max. 2,70 meter) – eieren, van juli tot december. Dit uitgestrekte strand, 22 km ten zuiden van San Juan del Sur, is na Chacocente de tweede plek in Nicaragua waar duizenden schildpadden hun legsels achterlaten. In het verleden werden de nesten geroofd; de eieren zijn goede handelswaar. De populatie slonk, maar door parkwachters in te stellen is deze de laatste jaren weer groeiende. De lokale bevolking wordt gecompenseerd met 10% van de leg.

Stranden en duiken

Vrijwel overal waar je komt in Nicaragua is strand in de buurt! Op minder dan 100 km van Granada ligt het toeristische San Juan del Sur met een mooi strand in de vorm van een halve maan en hoge golven. Dus zowel voor zonnebaders als surfers zeer geschikt! Een andere attractie van San Juan zijn de prachtige zonsondergangen, waar je per cruise volop van kunt genieten.

Verder zuidelijk, richting de grens met Costa Rica, liggen nog andere goede stranden, zoals Playa el Coco en Playa el Flor. En in noordelijk richting ligt Playa Maderas, dat vooral populair is bij surfers.

Ook vlakbij Léon liggen stranden, waarvan het strand van Poneloya het bekendste is. In het weekend stroomt het hier vol met dagjesmensen en de beter bedeelde Nicaraguanen hebben hier hun tweede huis.

Aan de andere kant, aan de Caribische Zee, zijn ook mooie stranden. De lange Caribische kuststrook verschilt in vele opzichten van de rest van Nicaragua. Het gebied is bijvoorbeeld meer beïnvloed door de Engelsen dan door de Spanjaarden, waardoor de Spaanse taal minder dominant is dan in de rest van het land.

Ook de bevolkingssamenstelling is beduidend anders. Waar de rest van Nicaragua grotendeels mesties is, wonen hier veel meer inheemse en Afrikaanse afstammelingen. De bekendste stad aan de Caribische kust is Bluefields, vernoemd naar een Nederlandse piraat uit de 17e eeuw. Op 70 km van Bluefields liggen de Corn Islands (in het Spaans: Las Islas del Maiz), twee eilanden van 10 km2 en 2,9 km2. De eilanden staan bekend als de beste plek van Nicaragua om te duiken en te snorkelen.

BEVOLKING & GODSDIENST

In Nicaragua wonen ruim 5,6 miljoen mensen (2011).
In Nicaragua leven verschillende bevolkingsgroepen. Bijna zeventig procent van de bevolking zijn mestiezen (mensen van gemengde etnische afkomst), bijna vijftien procent blanken, negen procent donkergekleurden en vier procent indianen.

Hoewel er geen officiële religie is, hangt ongeveer 70% van de bevolking het rooms-katholicisme aan. Dit is niet zo verwonderlijk met de grote Spaans-koloniale invloed in het verleden. Bijna iedere gemeenschap heeft wel haar, vaak bontgekleurde, katholieke kerk. Anders ligt dit aan de Atlantische kust waar de bevolking zich massaal bij andere christelijke stromingen aansloot en sluit. Hier was de Spaanse macht duidelijk minder groot. Vooral de Moravische (+/- 2%) en evangelische (+/- 15%) kerken hebben hier veel aanhangers. Deze stromingen worden ook aan de westkust steeds populairder. Men is teleurgesteld in de katholieke kerk die in Nicaragua sterk verweven is met de politiek. Door de corruptieschandalen heeft een groot deel van de bevolking het vertrouwen in haar leiders verloren. Toch worden katholieke feesten nog enthousiast gevierd. Naamdagen van patroonheiligen zorgen voor kleurrijke processies, en in maart/april is het hele land in de ban van ‘Semana Santa’, de heilige week.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search