PERU

Peru: Machu Picchu, vrolijke mensen en 3000 festivals

Peru is een land van verloren steden, eeuwenoude ruïnes, imposante Andes pieken en mooie stranden. De dichte jungle, overvolle steden, mysterieuze Incaplaatsen met als absoluut hoogtepunt de wereldberoemde Machu Picchu, praktiserende shamanen en een gemengde bevolking van Indianen, halfbloeden en blanken, maken Peru tot een fascinerende bestemming waarin veel afwisselende ervaringen kunnen worden opgedaan. Peru heeft meer te bieden dan een mens aan kan! Meer dan 10.000 jaar geschiedenis, 8 sites die verklaard zijn tot Cultureel Erfgoed door UNESCO en een van de nieuwe Zeven Wereldwonderen. De 60 beschermde natuurgebieden in Peru bieden zeer vele dieren. Peru heeft meer dan 3000 festivals per jaar die de vrolijke aard van de bevolking weerspiegelen. Kom, en maak kennis met deze mensen en de weergaloze natuur en cultuur van dit land!

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  1.285.216 km2, 38x Nederland
 • Taal
  Spaans en Quechua
 • Klimaat
  Tropisch met 3 klimaatzones
 • Beste reistijd
  dec. t/m febr. (Lima), april t/m okt. (kust), augustus & september (Andes)
 • Geld
  Nuevo Sol
 • Tijdsverschil
  zomer: 7 uur vroeger, winter: 6 uur vroeger

Hoogtepunten van Peru

Paracas & Ballestas Islands: woestijn en wild

Het belangrijkste wildreservaat van Peru is te vinden op het schiereiland Paracas. Het gebied is vernoemd naar de paracas-winden: hevige zandstormen die langs de kust razen. Het Paracas Reservaat bestaat vooral uit veel zand met verrassend veel leven. Wat velen niet weten: Peru heeft een echte woestijn die meer dan 2000 km lang is. Hoewel deze woestijn direct aan de oceaan grenst, is dit een van de droogste gebieden op aarde. Op sommige plaatsen is er de laatste 25 jaar maar 25 mm regen gevallen.
Vanuit hier kunt u met de boot naar de Ballestas eilanden, waar u zeeleeuwen, pelikanen, pinguïns, en andere zeevogels aantreft. Op de terugweg ziet u ook het ‘Candelabro’ (kandelaar), een enorm figuur in het zand aan de heuvel in de stijl van de Nazca lijnen, waarvan nog niemand de betekenis weet en hoe die er gekomen is.

Nazca Lines: mysterieuze aardtekeningen

Met een klein vliegtuigje kunt u een tocht maken boven de befaamde Nazca lijnen. Deze enorme lineaire tekeningen van dieren, vogels en geometrische figuren kunnen alleen vanuit de lucht worden aanschouwd. Ze komen waarschijnlijk uit de Inca-tijd, maar wat de betekenis ervan is of hoe ze zijn gemaakt is nog steeds niet bekend, en derhalve is het één van de grootste enigma’s aller tijden. Nergens anders ter wereld zijn er zo’n overweldigende hoeveelheid geoglyfen (aardtekeningen) aanwezig als op de Pampa de San José ten noorden van Nazca.

De meest indrukwekkende Inca ruïne: Machu Picchu

Machu Picchu ligt op een met jungle begroeide granietberg die 600 meter uittorent boven de Urubamba rivier. Prachtig steenwerk, mysterieuze wolkenpartijen en een fabelachtig bergpanorama maken Machu Picchu zonder twijfel tot de meest indrukwekkende van alle Inca-ruïnes. Het ene bouwwerk heeft nog een wonderlijker verhaal dan het andere. Lang niet alles is te bevatten. En moet dat eigenlijk wel: Machu Picchu moet je gewoon ondergaan. Mooi vertelde mysteries en legenden horen daarbij. De Inca-stad, die uit de gouden Inca-tijd na 1430 stamt en amper een eeuw bewoond is geweest, hangt van mysteries aan elkaar.

Waarom de stad zo hoog op een top ligt is wel duidelijk: de Inca’s wilden niets van hun kostbare landbouwgrond in het dal kwijt. Maar over het aantal inwoners verschillen de meningen van 300 tot 600 tot ruim 1000! Opgravingen hebben vooral vrouwelijke skeletten opgeleverd en volgens sommigen was Machu Picchu daarom een stad voor vrouwen. Volgens weer anderen is dat heel logisch, want de mannen waren allemaal al lang gesneuveld.

Machu Picchu is als Inca-restant vooral belangrijk omdat het in zijn geheel intact is gebleven, alleen maar omdat de Spanjaarden nooit weet hebben gehad van deze plek. Overwoekerd door het regenwoud werd Machu Picchu pas in 1911 ontdekt door de Amerikaanse professor Bingham. Machu Picchu, wat in de Inca-taal staat voor ‘oude berg’, moet vrij snel gebouwd zijn: de huizen bestaan uit gewone brokken steen die onbewerkt gestapeld zijn en als afwerking gepleisterd werden. Alleen de tempels kennen de feilloze Inca-bouw van gepolijste stenen die via ribben vrijwel naadloos in elkaar geschoven zijn.

De majestueuze Citadel Kuelap

Verscholen tussen de nevelwouden, bovenop een 3000m hoge bergrug, ligt de majestueuze citadel Kuelap. Het is een grote pre-inca site, die qua grootte en impressie vergelijkbaar is met Macchu Picchu. Alleen wordt deze site niet door meer dan duizend mensen per dag bezocht, maar door ca. tien! Het uitzicht is ook hier fabelachtig.
Het nabij gelegen Tarapato heeft ook veel te bieden, zoals Gran Pajatén, dat wordt beschouwd als het grootste en meest gedurfde architectonisch design complex van Peru, het Cumbaza strand, de watervallen van Ahuashiyacu en mooie lagunes en meren.

Cusco: stad met een mengeling van Inca- en koloniale stijl

Cusco is een prachtige stad gelegen op 3300 meter in de Andes, de archeologische hoofdstad van Amerika, omgeven door Saqsaywaman en Puca Pucara, het Ollantaytambo Complex, de Koninklijke tuinen van Tampumachay en mooie stadjes zoals Pisaq, Chinchero, Calca en Yucuay, die de tradities van de voorouders in ere houden. Cusco is de voormalige hoofdstad van het incarijk en je ziet er nog op vele plaatsen de oude inca-muren staan, die als fundering dienen voor allerlei gebouwen.

Cusco vormt een heerlijke mix tussen heden en verleden en eigenlijk is ‘iedereen’ gek op deze stad, die er ondanks de grote stroom toeristen nog altijd heel goed in slaagt z’n eigen karakter te bewaren. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua-woord qosqo, dat navel (van de aarde) betekent. Voordat de stad in de 16e eeuw door de Spaanse conquistadores werd veroverd, was het de hoofdstad van het rijk van de Inca: Tahuantisuyu (“Het land van de vier windstreken”) genaamd. De Inca’s gaven de stad de vorm van een poema, en ze bouwden vele tempels zoals die voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla.

Behalve de hoofdstad was Cusco voor de Inca’s namelijk ook een heilige stad. Zij meenden dat dit de plek was waarvan de zoon van de zon (Manco Capac) en de dochter van de maan (Mama Ocllo) na een lange zoektocht vanaf het meer Titicaca (waar zij door zon en maan op de wereld waren gezet) besloten dat het vruchtbaar genoeg was om er te blijven en waar vervolgens het Rijk van de Inca geboren werd. Het hedendaagse Cusco is een bijzondere mengeling van Inca en koloniale stijl. Door het beleg van de Inca’s en de plunderingen van de Spanjaarden zijn geen oorspronkelijke gebouwen intact gebleven. Wel zijn vele koloniale gebouwen opgetrokken bovenop overblijfselen van Inca muren, waarvan de stenen met een verbazingwekkende precisie opeen gestapeld zijn.

Steden als Cuzco staan vol schitterende kathedralen, sfeervolle pleinen en interessante musea. Zo ook het ‘Witte Stadje’, Arequipa, ´stad van de eeuwige lente’ met het klooster van Santa Catalina dat in 1580 werd gesticht. Het vormt een heuse stad in de stad, met in pasteltinten geschilderde kerkjes, patio’s en steegjes, die de naam dragen van de Spaanse regio’s waaruit elke kloosterlinge afkomstig was.

Titicacameer en drijvende eilanden

Het Titicacameer, gelegen bij het folkloristische stadje Puno, is het een na grootste meer van Zuid-Amerika met een oppervlakte van 8340 km2. Hier kunt u een boottocht maken naar de unieke ‘drijvende eilanden’ van Uros. Deze vroegere bewoners van het meer, bekend als het watervolk, hebben hun eigen ‘eilanden’ gebouwd door periodiek nieuwe lagen van een bepaalde type riet, genaamd Totora (Scirpus Totora) toe te voegen, de vruchtbare papyrus variant. Circa 40 eilanden worden bewoond. De bewoners maken van alles van riet: huizen, huisraad, boten etc. Als de waterstand hoog is, drijven deze eilanden. Zodra het riet aan de onderkant vergaat, wordt een nieuwe laag toegevoegd. Oorspronkelijk waren deze eilanden het toevluchtsoord van de Uros indianen voor de oprukkende Inca’s. Tegenwoordig leven de Uros van de toeristen, die vanuit Puno de eilanden bezoeken. Hierna gaat de boottocht verder naar Taquile eiland, bewoond door Quechua-sprekende mensen die gedurende vele generaties een efficiënt en uniek sociaal systeem hebben ontwikkeld, alsmede delicate handweef technieken. U dient een stenen trap van 567 treden op te gaan, slingerend door groene platforms, om het stadje Taquile te bereiken. Vervolgens kunt u een wandeling maken door de heuvels en archeologische vindplaatsen van dit 6 km lange eiland.

Colca Canyon: indrukwekkende natuur

De Colca Canyon is een van de diepste ravijnen ter wereld, 3400 meter! Tijdens de rit ernaar toe komt u over de Pampa Canahuas in het Aguada Blanca Nationaal Reservaat, waar kuddes vicunaas en alpacas (Zuid-Amerikaanse kameelachtigen) leven. U ziet ook prachtige pre-Colombiaanse terrassen, die nog steeds worden onderhouden door de lokale bevolking. In deze ravijn kunt u bij de ‘Condor Cross’ de grootste vogel ter wereld zien!

Bijzondere dieren in het Manu Cloud Forest

Manu heeft de rijkste en meest bijzondere biotoop van de Peruviaanse Amazone. Het heeft de grootste hoeveelheid en diversiteit aan dieren en planten in de wereld, meer dan 1000 vogelsoorten (van de 9700 in de hele wereld) en 15000 bloeiende plantensoorten. In 1995 hebben twee biologiestudenten hier twee nieuwe orchideesoorten ontdekt en vier nieuwe reptiel- en amfibiesoorten. In het Manu National Park kunt u vele bijzondere dieren spotten, zoals de grote rivierotter, zwarte kaaiman, jaguar, gespikkelde beer, de ocelot en veel apensoorten.

 

De jungle bij geïsoleerd Iquitos en bij Puerto Maldonado

Er zijn maar weinig grote steden ter wereld die niet over de weg te bereiken zijn. Iquitos in het regenwoud is zo’n stad! Vervoer naar en van Iquitos gaat alleen over water of door de lucht. Het is dankzij deze geïsoleerde ligging dat de stad een sterk eigen karakter heeft. Bijzonder aan Iquitos is ook dat de 6788 km lange Amazone-rivier hier zijn oorsprong vindt. Bezoek het Pacaya Samiria National Reserve. Het Amazoneland kenmerkt zich door meren, lagunes, moerassen en wetlands. Het is het woongebied van de zeekoe, roze dolfijn en ananconda. Tevens kunnen de lokale gemeenschappen Bora en Yagua worden bezocht.

Ook dichtbij Cusco, bij Puerto Maldonado, kan in een prachtig jungle-resort worden verbleven en de bijzondere flora en fauna worden verkend.

Trekking in Huascarán National Park

400 km ten noordoosten van de hoofdstad Lima ligt de hoge, met sneeuw bedekte bergketen Cordillera Blanca. Tot de pieken behoort de 6768 m hoge Huascarán, de hoogste berg van Peru. Wandelingen en excursies in dit gebied beginnen veelal vanuit de stad Huaraz. Een veelgemaakte trekking is naar de Callejon de los Conchucos, een geïsoleerde hooglandvallei met een ‘lappendeken’ landschap. Je vindt hier ook het tempelcomplex daterend uit de Chavin-beschaving (tussen 1100 en 400 v. Chr.).

Koloniaal Trujilo en…stranden!

Trujilo ligt aan de kust en is de belangrijkste stad van Peru met een altijd heerlijk klimaat. Het is een fraaie stad met goed bewaarde koloniale woningen voorzien van rijkelijk bewerkte balkonnen en fijn traliewerk voor de ramen. Enkele kilometers verderop liggen de ruïnes van Chan Chan, de hoofdstad die werd gebouwd door de Chimu’s, het volk dat vóór de Inca’s de kust domineerde. Het wordt beschouwd als de grootste lemen stad ter wereld (20 km2)  met onder meer een piramide van 30 meter hoogte, gebouwd uit lemen stenen: het El Brujo complex. Trujilo heeft ook prachtige stranden, bij Deliceras, Salaverry en Chicama. Ook op de mooie brede, witte zandstranden in het verre noorden, tussen de kustplaatsjes Tumbes en Piurra, kunt u lekker bijkomen na een indrukwekkende rondreis in Peru. Hier kunt genieten van de blauwe zee en kleine eilandjes voor de kust en er zijn leuke restaurants en barretjes.

BEVOLKING & GODSDIENST

Inwoners
Peru heeft ongeveer 27 miljoen inwoners.
Naar schatting bestaat de Peruaanse bevolking voor 47% uit raszuivere indianen, voor 32% uit mestiezen (personen van gemende etnische afkomst) en 12% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische en Afrikaanse herkomst.

De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied, terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust wonen, en dan nog met name in grote steden als Lima, Arequipa en Trujillo. Op de sociale ladder staan de blanken nog steeds op de hoogste trede, daarna komen de mestiezen en ver daaronder pas de indianen.
Na Bolivia is Peru het Zuid-Amerikaanse land met het grootste percentage indianen.

De zwarten stammen af van slaven uit Afrika die op de haciënda’s werden ingezet; geschat wordt dat er tot 1810 meer dan 800.000 in Peru aankwamen. De meeste zwarten wonen in de buurt van Chincha, ten zuiden van Lima, omdat daar vroeger grote suikerplantages gevestigd waren.

De Chinezen en Japanners kwamen tussen 1850 en 1920 naar Peru als mankracht voor de aanleg van spoorlijnen. Fujimori was de eerste president van Japanse afkomst. Tussen 1876 en 1920 vestigden zich ook veel immigranten uit Europa in Peru: Italianen, Spanjaarden, Fransen, Engelsen en Duitsers.

De indianen van de bergstreken, ook wel hooglandindianen genoemd, behoren voornamelijk tot de Quechua’s. De Quechua’s zijn onder te verdelen in verschillende groepen, die zich van elkaar onderscheiden in klederdracht, gebruiken en de streek waar ze wonen.

In de streek rond het Titicacameer wonen vooral Aymarás.
Een unieke groep Aymará-indianen vormen de Uros, die leven in de baai van Puno op drijvende eilanden die gemaakt zijn van totora-riet.

In het Amazonegebied wonen verschillende kleine stammen met ieder een aparte taal en eigen gewoontes en gebruiken. Deze regenwoudindianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het Amazone-laagland. De levensstijl van sommige stammen is door het contact met de westerse mens grondig gewijzigd. Andere stammen vermijden bijna elk contact met de westerse mens.

Godsdienst
Ruim 80% van de bevolking is Rooms-Katholiek.
Van de bevolking is 3% protestants. Sinds 1900 is de invloed van de protestantse kerken steeds groter geworden, met name van adventisten, pinkstergemeenschappen, jehova’s, baptisten en mormonen. De religie van de Andes-indianen is altijd al vermengd geweest met pre-Columbiaanse rituelen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search