Bijzondere ontdekking: Madagascar’s bizarre aye-aye lemuur heeft zes vingers

Home / Bestemmingen / Afrika / Bijzondere ontdekking: Madagascar’s bizarre aye-aye lemuur heeft zes vingers

Bijzondere ontdekking: Madagascar’s bizarre aye-aye lemuur heeft zes vingers

De aye-aye is een van de meest fascinerende en bizarre wezens in de natuur. Deze maki is de grootste nachtelijke primaat ter wereld en heeft unieke onderscheidende kenmerken. Zijn vleermuisachtige oren stellen hem in staat  om door middel van echo locaties te bepalen en hij heeft snijtanden die nooit ophouden met groeien. Beide kenmerken zijn uniek onder de primaten.

De aye-aye is vooral bekend om zijn uitzonderlijk lange en magere vingers. Ze zijn zelfs zo lang dat de hand van de aye-aye ongeveer 41% van de totale lengte van de voorpoot uitmaakt.

De dieren hebben ook zeer gespecialiseerde, extreem lange derde vingers – middelvingers als het ware – die ze gebruiken om voedsel te vinden. Ze “tikken” ze tegen het hout aan om akoestische galm te genereren die hen in staat stelt om houtlarven te vinden. Deze worden er vervolgens met uitzonderlijke handigheid uitgevist, omdat de vinger als een schouder kan draaien en zo dun is dat het dier hem gewoonlijk op zijn nog langere vierde vinger laat rusten voor ondersteuning.

Onlangs hebben wetenschappers nog een andere uniek kenmerk gevonden die de aye-aye onderscheidt van andere primaten: een zesde vinger aan elke hand.

Deze piepkleine extra vinger – een “pseudo-duim” genoemd – is een structuur op elke pols, gemaakt van botten en kraakbeen. Wetenschappers denken dat deze extra vinger mogelijk geëvolueerd is om de maki’s te helpen om takken te grijpen bij het klimmen door de bomen en om ze te helpen om kleine voorwerpen vast te grijpen, aangezien hun andere vingers zo lang en gespecialiseerd zijn geworden. De zesde vinger heeft zelfs een eigen vingerafdruk!

Bron: The Conversation

 

 

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search