GAMBIA

Gambia: van kennismaken met het dorpshoofd tot wandelen tussen krokodillen

Slechts 6 uur vliegen en u bent aan de andere kant van de wereld: Gambia! Niet zo maar een vakantiebestemming. Het is een belevenis! Uiteraard biedt Gambia u volop zon en een heerlijk strand, maar er is veel meer! Wat dacht u van een stoer avontuur in de jungle of een boottocht op de rivier de Gambia? De Albert Markt in Banjul is ook een prachtige plek om het echte Afrikaanse leven te ervaren. Gambia is een perfecte combinatie van heerlijk strand en het Afrikaanse leven van alledag. ‘Its size, people, language and food make the Gambia the perfect gateway to west Africa.’ (Lonely Planet). En Gambia is een van de rijkste vogellanden van Afrika met een aantal unieke soorten.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  11.295 km2, ca. 1/3 van Nederland
 • Taal
  Engels is de officiële taal.
 • Klimaat
  Subtropisch met een droog en nat seizoen (half juli tot half oktober).
 • Beste reistijd
  November tot april, het droge seizoen.
 • Geld
  Dalasi.
 • Tijdsverschil
  Zomer 2 uur later, winter: 1 uur later.

Hoogtepunten van Gambia

Eindeloze stranden en oerwoud

Gambia is het kleinste land van Afrika en wordt over de hele lengte doorsneden door de Gambia rivier. De lange kustlijn bestaat uit eindeloze zandstranden, terwijl u landinwaarts oerwoud aantreft. Een bezoek aan het binnenland mag tijdens uw bezoek aan Gambia absoluut niet ontbreken. Terwijl de aapjes langs uw oren suizen en krokodillen de oever van de Gambia rivier beschermen, kunt u de meer dan 450 kleurrijke vogelsoorten bewonderen!
Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal. Het landschap is licht glooiend met wat heuveltjes. Het hoogste punt bedraagt ongeveer 40 meter en Gambia is daarmee nog platter dan Nederland. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare rivier de Gambia. De Gambia-rivier voert het hele jaar door water. Langs de kust liggen vele zandstranden. De delta van de Gambia-rivier is vrij moerassig met een mangrovebegroeiing. Het noorden van Gambia heeft een parklandsavannelandschap met lange grassen, grote struiken en wat bomen. Ten zuiden van de Gambia-rivier begint de bossavanne, grasland met groepen bomen.

Natuurparken

Gambia heeft één officieel nationaal park dat voor bezoekers geopend is: het “Abuko Naure Reserve”. Het park werd in 1968 gesticht en is ongeveer 135 ha. groot. Een 3 km lang pad slingert zich door het park. Het park doet dienst als ‘revalidatiecentrum’ voor apen. Nadat zij hier voldoende hersteld zijn, worden zij weer uitgezet op Baboon Island (in de Gambiarivier) of op andere plaatsen in of nabij Gambia. Het Abuko Nature Reserve is een ‘must’ voor de vogelliefhebber. Vooral in de ochtenduren kunnen hier zeer veel verschillende vogelsoorten bewonderd worden. Ook herbergt het park een kleine dierentuin met onder andere leeuwen en hyena’s.
Aan het einde van het hotelgebied, vlakbij het Senegambia Beach Hotel en het Kairaba Hotel, ligt het Bijolo Forest Park. Het park werd begin jaren negentig ingericht en onderhouden met Duits ontwikkelingshulp. De wandelroutes in het park (verschillende afstanden tot max. 4,5 km), brengen u bij fluweelaapjes, eekhoorns en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten.
Niet ver van het Abuko Nature Reserve ligt het plaatsje Lamin, van waaruit een zandweggetje naar Lamin Lodge leidt, een op palen gebouwd restaurant. Vanuit Lamin Lodge kan met een gehuurd bootje een tocht door het mangrovegebied worden gemaakt, waarbij u kans heeft om ondermeer pelikanen te zien. Ook Makasutu Forest, in het zuiden van Gambia, is een mooi natuurgebied, waar u met een prauw door de mangrovegebieden kunt varen.

Vogelparadijs

150 km landinwaarts, in Tendaba, bevindt zich het vogelrijkste gebied van Gambia, meer dan 200 vogelsoorten voelen zich hier goed thuis. Vanuit Tendaba Camp kan de omgeving zowel op het land als op het water verkend worden, met behulp van landrovers en pirogues (originele vissersbootjes). De diverse uitstapjes zorgen voor vele spectaculaire ontmoetingen. Pelikanen, maraboes, tal van roofvogels, slangeneters en vele kleurrijke kleinere vogels zullen voor uw lens verschijnen. Tendaba Camp is op uw komst voorbereid, tal van ornithologen uit de gehele wereld namen er ook een kijkje. Een in het kamp aanwezige checklist zorgt ervoor dat u zelf uw waarnemingen kunt bijhouden.

Historische plaatsen: slavenhandel en mysterie

Ook een bezoek aan Juffureh, de geboorteplaats van Kunta Kinteh, de hoofdpersoon uit het wereldberoemde boek en de film ‘Roots’ van Alex Haley, is de moeite waard. In het midden van de Gambia rivier ligt op James Island een ruïne dat een paar honderd jaar geleden dienst deed als verzamelplaats voor de slavenhandel. De meest opstandig gevangen genomen slaven werden vanuit het slavenhuis op de oever van de rivier met kleine kano’s naar dit eiland gebracht, om verder met grotere schepen richting Amerika vervoerd te worden. Tussen de restanten van het ‘Fort James’ kunt u in gedachten zoeken naar de sporen die Kunta Kinteh hier eerder achterliet.
Een andere historisch bijzondere plaats, maar van heel andere aard, zijn de Wassau Stone Circles, een verzameling geheimzinnige, cirkelvormige steenformaties, daterend uit het jaar 750. Deze stenen cirkels vormen oude begraafplaatsen. De megalieten variëren qua hoogte van 1 tot 2,5 meter en ook de cirkels waarin de stenen zijn gelegd zijn verschillend in grootte. Wassau ligt aan de noordoever van de Gambia rivier op ca. 215 km afstand van Banjul.

Vele bijzondere excursies

Gambia biedt nog meer interessante en leuke excursies, zeer gevarieerd van aard. Wat dacht u van een jeepsafari per 4-wheel drive naar de grens van Senegal of een ‘sunset-cruise’ door het mangrove-gebied. Ook een speciale ‘borrel in de bush’ en kreekvissen op een piroque, een typisch Afrikaanse houten schip van Portugese origine, behoort tot de mogelijkheden.
De krokodillenpoel ‘Katchikally’ wordt ook tot één van de ‘bezienswaardigheden’ van Gambia gerekend. Vanaf de ‘New Town Road’ in Banjul leidt een smalle zandweg tussen de compounds naar de ingang van de krokodillenpoel. In deze vijver bevinden zich een groot aantal krokodillen. Vele Gambianen geloven ook in de heilzame werking die van het water uit de poel uitgaat. Zij kwamen en komen zich hier wassen en drinken wat van het water. De krokodillen liggen veelal onbeweeglijk aan de rand van de poel of tussen het struikgewas er omheen. Zonder al te veel risico kunt u er tussendoor wandelen. Het is een bijzondere ervaring om zo dicht bij de krokodillen te komen.

Pittoreske vissersplaatsen

De kuststrook van Gambia is ongeveer 70 km lang en grenst aan de Atlantische Oceaan. De visvangst en de verwerking ervan is een belangrijk bestaansmiddel voor de bewoners van de kuststrook. Er worden grote hoeveelheden vis aan land gebracht, die vervolgens verwerkt worden in de visrokerijen en –drogerijen, vooral in Gunjur en Tanji. Op rekken op het strand wordt de vis pal in de zon te drogen gelegd. Het is ook een mooie ervaring om in de namiddag de terugkeer van de vaak kleurrijke piroques mee te maken. Rijkelijk van vis voorzien worden deze boten tot voor de kust gebracht, waarna de vrouwen met grote teilen de vangst door het water wadend aan land brengen. In Tanji bevindt zich ook een erg boeiend museum waar u een overzicht krijgt hoe de bevolking vroeger heeft geleefd.

Het echte Afrikaanse dorpsleven

In dit kleine Afrikaanse land met paradijselijke stranden, biedt Atuu u ook de mogelijkheid om kennis te maken met het echte Afrikaanse dorpsleven. Als u wilt, kunt u overnachten in een authentiek dorp en kennismaken met de Imam en het dorpshoofd, een plaatselijke voetbalwedstrijd meemaken, een vrouwengroep ontmoeten, een schooltje en een gezondheidscentrum bezoeken. En zien hoeveel er ontbreekt…..

BEVOLKING & GODSDIENST

Gambia heeft ca. 1,5 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 120 inwoners per km2 en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. De meeste inwoners heeft de plaats Serrekunda, ongeveer 275.000; in de hoofdstad Banjul wonen ongeveer 42.000 mensen en is daarmee een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. Omdat het op een eiland ligt, kan Banjul eigenlijk niet veel groter worden en is dan ook qua inwoneraantal voorbijgestreefd door Serrekunda. De derde stad van Gambia, Brikama, telt ongeveer 41.000 inwoners. De trek naar de steden is groot; in 1995 woonde 26% van de bevolking in steden.

De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer vijftien verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken.

De belangrijkste bevolkingsgroepen:
De Mandinka leven in Gambia, Senegal, Guinee, Guinee-Bissau, Mali en Nigeria. Het is de grootste bevolkingsgroep, ongeveer 42% van de bevolking.

De Fula leiden een zwervend bestaan. Ze hebben een opvallend lichte huidskleur, zodat hun oorsprong zeer waarschijnlijk niet in Afrika ligt; ze stammen af van de Arabieren. Er worden binnen de Fula-stam negen sterk verschillende dialecten gesproken. 18% van de Gambiaanse bevolking behoort tot de Fula.

De Wolof hebben altijd in Afrika geleefd en kwamen uit het gebied van de Sahara. Het waren handelaren, zodat het Wolof als taal altijd een belangrijke plaats heeft ingenomen. De meeste Wolof wonen op dit moment in Gambia en Senegal. 16% van de Gambianen behoort tot de Wolof-stam.

Van de Jola is historisch gezien weinig bekend. Toch wonen ze al heel lang langs vrijwel de gehele Atlantische kust van West-Afrika. Kenmerkend voor de Jola is de vorming van “clans”, families die zelfstandig binnen een stam gevestigd zijn. 10% behoort tot de Jola-stam.

Een kleine, maar belangrijke groep zijn ongeveer 1000 Libanezen die veel bakkerijen, restaurants en een belangrijk deel van de voedingsmiddelenimport in handen hebben. Voorts leven er nog ongeveer 25.000 Senegalezen, voornamelijk als arbeidskrachten.

Een aparte groep vormen de Aku, afstammelingen van teruggekeerde slaven en bevrijde slaven. De Aku zijn over het algemeen christenen en hebben vaak een Engelse achternaam.

Gambia is een grotendeels islamitisch land. Rond de 90% van de bevolking is islamiet. Ongeveer 10% van de bevolking behoort tot de rooms-katholieke of de anglicaanse kerk. Verder zijn er nog kleine groepjes methodisten en Zevendedagadventisten. Het animisme is als formeel geloof verdwenen. Het animisme is een oergeloof waarbij men gelooft dat alle aardse dingen zoals bomen, dieren of zelfs stenen een eigen spirituele kracht bezitten. Toch leeft het nog in zekere mate voort, zelfs onder de moslims en de christenen. Ook bijgeloof speelt nog een rol. Omdat volgens de islam mannen maximaal vier vrouwen mogen hebben, komt met name in het binnenland polygamie nog regelmatig voor. In de steden is dit veel minder het geval.

Wetenswaardigheden

Oppervlakte
11.295 km2, het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, ongeveer 1/3 van Nederland (iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen). Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km.

Taal
Engels is de officiële taal in Gambia, met name bij de overheid, het onderwijs, de rechtspraak en natuurlijk in de toeristencentra. Ruim de helft van de Gambianen spreekt naast de eigen stamtaal ook het Engels. Ook in de binnenlanden kan men over het algemeen goed met Engels terecht. Typerend is dat de officiële naam niet Gambia is, maar The Gambia. Ook de Gambia-rivier wordt altijd River Gambia genoemd. De belangrijkste stamtaal is het Mandinka. Deze taal wordt ook veel gebruikt als mensen van verschillende stammen met elkaar spreken. Vooral in de steden heeft ook het Wolof deze functie. Verder zijn het Fula, het Serahuli en het Jola nog belangrijke stamtalen. Ook het Frans wordt veelvuldig als handels- en omgangstaal gebruikt. Met name in de toeristencentra waar veel Franssprekende Senegalezen werken.

Klimaat
Gambia heeft een subtropisch klimaat met een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen duurt van ongeveer half oktober tot ongeveer half juni. Het komt vaak voor dat er dan in deze periode echt geen druppel regen valt. Maart tot en met mei zijn de zonnigste maanden, met gemiddeld 10 uur zon per dag. De noordoostelijke wind (Harmattan) waait in die maanden vanuit de Sahara en kan in plaats van regen ook wel eens zand brengen. De temperatuur kan aan het einde van de droge tijd tot tegen de 40°C oplopen. De luchtvochtigheid kan in de droge periode wel dalen tot 25%.
De natte periode duurt van ongeveer half juni tot half oktober. Juli, augustus en september zijn de natste maanden in Gambia. De helft van alle regen valt in augustus. De regen valt meestal in buien, ’s nachts en ’s morgens. Het regent echter in de natte periode lang niet altijd, gemiddeld op zo’n twaalf dagen per maand. De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan varieert van 20 tot 27°C.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search