INDIA

India: voel je een maharadja in een kleurrijk sprookje!

India: You love it, or hate it. India brengt je in verwarring. India is Azië pur sang. De rijkdom is overweldigend, de armoede indringend. Shockerend en zinderend, duidelijk zichtbare armoede die op je huid gaat zitten, een aanval op al je zintuigen, een eeuwenoude cultuur waarvan de uitingen je versteld doen staan, inclusief de eetcultuur die je smaakpapillen streelt, schitterende hotels waar je je een maharadja voelt met de meest imposante uitingen, de mooiste kleuren. Slapen in een indrukwekkend paleishotel of in een tent in de woestijn? Een avontuurlijke kameelsafari of overdonderd worden door de Taj Mahal, misschien wel het mooiste gebouw ter wereld?

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  3.287.263 km2, 80x Nederland.
 • Taal
  Hindi en Engels.
 • Klimaat
  Tropisch.
 • Beste reistijd
  November tot maart.
 • Geld
  Roepie.
 • Tijdsverschil
  Zomer: 4,5 uur later.

Hoogtepunten van India

Maak een reis door de tijd

Bezoek Rajahstan met de vele paleizen, aanschouw de kleurige rituelen in de heiligste stad van de hindoes, bewonder de ontelbare Hindu-tempels, geniet op de exotische palmstranden en in de natuurparken, met tijgers!  Een bezoek aan India is fascinerend, als aan een andere planeet. India telt 26 plekken die tot het werelderfgoed worden gerekend, 55.000 beschermde monumenten, 200 reservaten en wildparken, 2500 km Himalaya en 3500 km kustlijn. India, net zo groot als Europa, bezit een meer dan 3000 jaar oude cultuur met vele wereldmonumenten en schitterende zandstranden met luxe hotels. Als bezoeker ervaar je heel uiteenlopende indrukken. De ene keer voel je je in het paradijs, de andere keer in de hel. Het dagelijks leven in India zit vol scherpe contrasten, zoals we dat in Nederland niet kennen. Met zijn enorme omvang lijkt India meer op een continent dan op een land. Van noord naar zuid en van oost naar west zijn er grote verschillen tussen de mensen, talen, gebruiken en landschappen.

Delhi: 1000 historische gebouwen

Delhi is met een oppervlakte van 1500 km2 een stad om ‘u’ tegen te zeggen. De veroveraars liepen er sinds de 12e eeuw in en uit en lieten er hun sporen na door de bouw van in totaal zeven steden. In en rond wat nu Delhi heet, wonen dik 10 miljoen Indiërs en hun aantal groeit met de dag. De groei van de Indiase hoofdstad, tevens het politieke zenuwcentrum van het land, is in feite pas begonnen op het moment dat de Engelsen hun hoofdkwartier in 1931 verplaatsten van Calcutta naar New Delhi.

Shajahanabad (Old Delhi) is in de 17e eeuw op een zorgvuldig geplande manier gebouwd door Sjah Jahan. Hij vertrok in 163 uit Agra, dat te klein was geworden voor de vele hovelingen en waar de Taj Mahal inmiddels voor zijn lievelingsvrouw in aanbouw was. Wie er oog voor heeft, kan de vroegere grandeur van de nieuwe hoofdstad van het rijk van de Sjah nog terugvinden. De Jama Masjid (vrijdagmoskee) tegenover het imposante Rode Fort, is sinds de bouw rond 1650 beslist de grootste van India en gebouwd op de enige heuvel in de verre omtrek. Op de gigantische binnenplaats beschermen grote kleden de biddende gelovigen tegen de brandende zon.

De beste manier om Old Delhi te verkennen is per riksja (wel de prijs van de tevoren afspreken!). Het oude deel van de stad telt vele winkeltjes en zelfs complete specerijmarkten: Naya Bazar en Gadodia Bazar. Verder een straat waar alles in het teken staat van de bruiloft, Kinari Bazar. De Chandni Chowk is de grootste bazaar van het Verre Oosten. Het is een doolhof met kilometerslange smalle straatjes en steegjes. Hier dompel je je onder in het echte Indiase leven. Van vroeg tot laat verdringen zich in Chandni Chowk kopers uit heel India voor alles wat je maar kunt bedenken: nieuwe potten en pannen, kruiden, parfums, sari’s, lappen zijde, katoen en gouden en zilveren sieraden. Ogen en oren kom je te kort, niet alleen door de kleurrijke winkeltjes, maar eveneens door het dagelijks leven in deze wijk. Het ene moment passeer je een stille kleine tempel van de fluitspelende hindoegod Krishna, en even later kijk je door een openstaande deur op een binnenplaats waar een vrouw zich wast bij een pomp. Als je naar boven kijkt, zie je een eindeloze rij houten balkons.

In 1648 liet Jahanara Begum, de dochter van de toenmalige Moghul vorst Sjah Jahan, de 21 meter brede straat Chandni Chowk aanleggen. Prompt bouwden rijke kooplui er huizen en winkels langs, daarachter ontstond toen de bazaar met dezelfde naam, die overigens heel romantisch ‘door maanlicht beschenen kruising’ betekent. Ieder straatje kent een specialiteit. Loop met de gids – zonder gids verdwaal je gauw! – door Nai Sarak, het parfumstraatje met indringende geurtjes en houd even stil bij de Chawristraat met glimmende koperen schalen, bellen en olielampen. Wat een belevenis!

Delhi is bezaaid met monumenten, waarvan er veel in de buurt liggen van de rivier de Yamuna. Indrukwekkend is het park met het stenen platform waarop Mahatma Gandi in 1948 werd gecremeerd nadat hij was vermoord.

Zuid-Delhi is het chique deel van de wereldstad, al is het gebied bezaaid met resten van pre-mogolsteden. De Lodi Gardens vormen een hoogtepunt, al bevreemdt het dat deze prachtige koepelgraven uit de 15e en 16e eeuw zo slecht worden onderhouden.

New-Delhi is een verhaal op zich. Raisina Hill is het politieke hart van India, met het parlementsgebouw en de residentie van de voormalige onderkoning. Van hier voert het Raj Path naar de India Gate, ter nagedachtenis aan de bijna 100.000 Indiase soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen. In de directe nabijheid staan een aantal voormalige paleizen, waar te zien valt hoe de vroegere bewoners leefden.

Taj Mahal: terecht een wereldwonder

“Je kunt je emoties niet in bedwang houden wanneer die oprijzende bult marmer aan je verschijnt.” (Mark Twain). De bouw van de Taj Mahal, s werelds grootste gedenkteken van de liefde’,  is wellicht typerend voor India. Moslim vorst Sjah Jahan bouwde dit wit marmeren mausoleum in 1630 na het overlijden van zijn geliefde vrouw Mumtaz. Het schitterende bouwwerk is van de vloer tot aan de goudbedekte koepel ingelegd met kostbare stenen als saffier, jade en agaat. Maar het verhaal gaat ook dat Sjah Jahan de ogen van de architect liet uitsteken om te voorkomen dat hij een nog mooier bouwwerk zou ontwerpen.

Opmerkelijk is de volstrekte harmonie van het complex. Die leidt ertoe dat (gezien vanaf de hoofdpoort) links, een grote moskee staat en aan de rechterkant eenzelfde bouwwerk. Dit was echter in gebruik als gastenverblijf. De symmetrie wordt onderbroken op de plek waar Mumtaz en haar man liggen begraven. Mumtaz ligt precies in het midden, maar Sjah Jahan ernaast.

Maar de omgeving van Agra, waar de Taj Mahal zich bevindt, biedt nog veel meer. Zoals Fatehput Sikri, de ‘verlaten stad’ op ca. 35 km van Agra en uiteraard ook gebouwd door de vroegere keizer Akbar. Eens was het hoofdstad, nu is het een spookstad, maar wel een nog steeds in goede staat verkerende, majestueus ogende stad.

Heel anders is een bezoek aan Bharatpur, 50 km van Agra. Het bezit een van de beroemdste vogeltrekplaatsen ter wereld: Kealado Sanctuary, 30 km2 groot en een pleisterplaats biedend aan ruim 300 vogelsoorten, onder meer de zeldzame witte ibis en de Siberische kraanvogel.

 

Het prinselijke Rajasthan

De deelstaat Rajasthan is gelegen in het noordwesten van India en grenst aan Pakistan. De naam betekent eigenlijk Land van Koningen” en was duizenden jaren bevolkt door de Rajputs (opmerking: de Indische “j” wordt als “sh”, zoals in “show” uitgesproken). Ze waren bekend om hun codes van ridderlijkheid en eer. Ze waren nooit onderworpen aan de Mogol-heersers van Noord-India, waardoor tegenwoordig nog vele forten en paleizen, gebouwen en monumenten grotendeels intact zijn.

Rajasthan is de tweede grootste deelstaat van India na Madhya Pradesh en wordt meer en meer door de (westerse) toeristen ontdekt. Bepaalde delen van Rajasthan zijn heel dor en woestijnachtig. Rajasthan is nog heel authentiek en schijnt zich nog steeds (voorlopig althans) aan vele westerse invloeden te ontrekken. Juist door deze verregaande authenticiteit en mede door de gastvrijheid van het grootste deel van de bevolking, is dit een aangenaam gebied om door te reizen. Deze authenticiteit weerspiegelt zich niet enkel in de vele forten, paleizen en andere majestueuze monumenten, maar ook door de prachtige, veelkleurige klederdracht van de vrouwen en mannen.

Bij het doorkruisen van deze deelstaat moet men wel rekening houden met minder comfortabele toestanden (vooral op de wegen, of wat daarvoor moet doorgaan). Maar dit heeft ook zijn charme en het landschap is prachtig. Rajasthan is op diverse plaatsen droog en stoffig, maar wel typisch India, en bovendien wordt het onderbroken door schilderachtige dorpjes (ook midden op de steppe, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan), én door prachtige paleizen van de Rajput-maharadjas, die ooit, doorgaans in weelde badend, delen van Rajasthan regeerden. En het heeft Jaipur, volgens sommigen de mooiste stad van India.

Als bezoeker ervaar je heel uiteenlopende indrukken. De Taj Mahal in Agra is onderdeel van de Gouden Driehoek, de belangrijkste toeristische route van India, die loopt naar de drie noordelijke steden: Delhi (de hoofdstad), Agra (Taj Mahal) en Jaipur (roze stad). De Gouden Driehoek ligt in de deelstaat Rajasthan met een witgeel woestijnlandschap waarin je een kameelsafari kunt maken en onderweg kunt slapen in een tent. Rajasthan is befaamd om zijn paleizen, waarvan er veel zijn ingericht als comfortabel hotel.

Jaipur, een prachtige roze stad

Jaipur is ook wel bekend als de ‘roze stad’, omdat heel veel van de imposante bouwwerken in de binnenstad van roodgele (een combinatie die roze oplevert) zandsteen zijn gebouwd. Zoals de Hawal Mahl, het paleis dat in 1799 door vorst Pratap Singh voor zijn paleisvrouwen gebouwd werd. Hoe mooi ook, het is vooral een façade, een bescherming tegen ongewenste blikken van buitenaf, maar met voldoende erkers en kijkgaten – 593 getraliede vensters – om de vrouwen wél naar buiten te kunnen laten kijken, naar de bazaar, de processies en de feesten voor de deur.

Al dat roze, en de prachtig gekleurde sari’s van de vrouwen, zelfs de buitensporig drukke reclameborden aan de gevel, maken Jaipur tot een kleurrijke, vibrerende, haast waanzinnige stad. In de overvolle straten krioelt alles langs elkaar heen: mensen, dieren inclusief de onvermijdelijke koeien, maar ook bereden kamelen, het is een amusante zinnenprikkelende chaos. Waarin ook lángs de straten veel te bekijken valt.

Van alle tempels en paleizen in Jaipur is het Stadspaleis met de fraai bewerkte stenen façade het indrukwekkendst, al was het alleen maar omdat hier het Jai Singh-observatorium is gevestigd. Deze verzameling hoekige stenen vormt, net als een abstract beeldhouwwerk, 18 instrumenten waarvan de schaduwen de bewegingen van de zon en de planeten volgen. Een 27 metergrote zonnewijzer registreert de tijd tot op 2 minuten nauwkeurig. Maar het leukst blijft om gewoon rond te wandelen door de oude stad, langs al die scheefgezakte miniwinkels, langs al die ambachtslieden die hun werk op straat doen, of het nu fietsenmakers of kappers zijn.

Nog meer vorstelijke steden

Jaipur vergeet je niet gauw, maar haast even onvergetelijk is de tocht naar het zeventien km verderop gelegen Amber. De route erheen alleen al: veel fraaie, maar soms ook hevig vervallen Maharadja-paleizen. Het gezicht van Amber, de óude hoofdstad van Rajasthan, wordt geheel bepaald door een prachtig hoog op de heuvel gelegen fort.

Ook een uitstapje naar het ten zuidwesten van Jaipur gelegen Udaipur is de moeite waard. De stad is met haar wit gesausde huizen en smalle straatjes het toppunt van vredelievendheid. Deze ‘stad der meren’ is onder meer bekend vanwege zijn imposante Maharadja paleis aan het meer waarin – middenin, op een mini-eilandje – ook een hotel ligt. Een door James Bond beroemd gemaakt hotel, want het speelde een ‘hoofdrol’ in de film Octopussy. Vooral bij het vallen van de avond is een tocht per veerboot over het Pichola-meer erg mooi, omdat je dan een prachtige blik krijgt op de twee 17e eeuwse eilandpaleizen en het Stadspaleis, dat vanaf de oostoever van het meer lijkt op te rijzen tot een uitbundige golfkam van torentjes, gewelven, koepeltjes en kantelen. Het paleis is zo groot – ooit was het een complex van 11 paleizen! – dat het ruimte biedt aan een museum, een doolhof van binnenplaatsen en kamers vol schitterende miniaturen en mozaïeken en een heuvel.

Helemaal in het westen van de Rajasthaanse woestijn ligt Jaisalmer. Vanaf de lege vlakte doemt de stad plotseling op als een kasteel uit Duizend-en-één-nacht. De van zachte steen gemaakte verdedigingsmuren staan te gloeien in de zon en lijken wel gigantische schaakstukken. Dit toevluchtsoord voor bandietenleiders werd gesticht in de 12e eeuw. Het is een mensenpakhuis van middeleeuwse steegjes en aangrenzende herenhuizen. Je kunt vanuit hier een kamelensafari door de schuivende zandduinen van de Thar-woestijn maken.

Ook Jodhpur is een magnifieke ommuurde stad aan de rand van Thar-woestijn. Het is een centrum voor paardenliefhebbers en heeft de naam gegeven aan een strak zittende rijbroek (johdpurs).

 

De Gouden Driehoek: kijk je ogen uit!

Vanaf het strand kun je nog net de toren van de achthonderd jaar oude zonnetempel van Koranak zien. Dit Unesco Wereldmonument is de belangrijkste bezienswaardigheid van Orissa. Zonaanbidder Koning Nahasimha ontwierp de 70 meter hoge tempel in de vorm van een wagen die de zonnegod Suriya door het luchtruim voert. Geen centimeter van de tempelmuur is onbenut, elk onderdeel van het leven is in steen uitgehakt: van spelende kinderen tot strijdtaferelen tot erotiek. Duizelingwekkend zijn die erotische afbeeldingen, waarin mensenparen alle standen in de praktijk brengen uit het Indiase boek der liefde: de Kama Sutra.

De Tempelsteden Konorak, Puri en Bhubaneswar liggen op slechts 70 km van elkaar zodat je nooit lang in de auto hoeft te zitten. In deze Gouden Driehoek vind je alles wat je in India zoekt: ongerepte zandstranden, de mooiste tempels, levendige tradities en groene door palmbomen omzoomde rijstvelden.

Heel Orissa is rijk aan tempels, maar de meeste, maar liefst 500, vind je in Bhubaneswar, de hoofdstad van Orissa. In iedere straat duikt wel een tempeltoren op in de vorm van een bijenkorf. Een in witte sari geklede vrouw knielt neer en kust de stoffige grond voor de Jagannath tempel in de heilige hindoestad Puri, waar u als niet-hindoe niet in mag. Vanaf het dakterras van een naburig restaurant kun je echter over de zes meter hoge tempelmuur heen kijken. Dan kun je in alle rust genieten van de vrolijke chaos beneden met de onverstoorbare heilige koeien en honderden biddende pelgrims.

 

Varanassi: oog in oog met leven en dood

Varanasi is de heiligste stad van de hindoes, gelegen aan de Ganges, dé heilige rivier waar het altijd druk is. Elke Hindoe wil Varanasi minstens eenmaal in zijn leven bezocht hebben; als hij daar ook nog zou sterven, dan maakt hij een goede kans in één keer de staat van redding, van bevrijding te bereiken. Een Ganges-gang bestaat voor iedere bedevaartganger met het uitvoeren van een lange lijst aan rituelen. De belangrijkste spelen zich aan en in het bepaald niet fris ogende water van de Ganges af; dáár was je je zonden weg. Het is een indrukwekkend schouwspel; de rust, de devotie waarmee al die mensen, mannen en vrouwen, jong en oud, ziek en gezond, zich aan de rituelen overgeven.

Dagelijks komen hier tienduizenden mensen voor de zegeningen van het heilige water. Ze wassen er niet alleen hun lichaam bij de ghats (plekken met trappen tot in het water), maar ook hun kleren, ze poetsen er hun tanden… Het mooiste beeld wordt ’s morgens vroeg rond zonsopgang verkregen. Een diffuus bloedrood zonnetje dat er nog even net niet in slaagt helemaal door de ochtendnevel te doorbreken, zet de rivier en z’n omgeving in een mystieke waas.

Behalve van het rituele baden – waarbij een slok water uit de rivier hoort! – is de Ganges uiteraard ook bekend van de lijkverbrandingen. Hindoes die het zich enigszins kunnen permitteren laten zich na hun dood aan de rivieroever cremeren. Daar zijn speciale ghats voor. Gewikkeld in kleurige kleding, met muziek en luidruchtig rouwende familie en vrienden. De stoffelijke resten van de overledene worden daarna de heilige rivier op geschoven, op weg naar het nirvana, de staat van verlossing.

Varanasi (ook wel bekend onder de oude, verengelste naam ‘Benares’) was 2500 jaar geleden al een bloeiende stad en is dat in wezen nog steeds, dankzij de ‘pelgrim-business’. Een wat groezelige, chaotische stad waar je volop met de armoede wordt geconfronteerd, maar ook met prachtige tempels, met culturele activiteiten op hoog niveau, met een dagelijkse zijdemarkt en met een universiteit waar Sanskriet en klassiek Hindi gestudeerd wordt. En alles in Varanasi is doordrongen van de geur van heiligheid.

 

Vele tempels en fascinerende grotten

De zuidelijke provincies Tamil Nadu en Kerala zijn ‘serieuze bestemmingen’, uitermate geschikt voor cultuur- en natuurliefhebbers. Geen disco’s en bars, maar een onvoorstelbare pracht aan tempels, zoals in Chennai, de ‘Shiva-stad’, Madurai met de beroemde Meenakshi-tempel en Tiruchi met zijn indrukwekkende rotsfort en de Vishnu tempel van Srinangam met zeven buitenmuren. Er zijn hier zoveel bezienswaardigheden, zoals musea, dierentuinen, opmerkelijke treinstations en zelfs complete filmstudio’s dat het de bezoeker na een paar dagen duizelt. Mamalapuram is de stad van de tempels, zand en zee. Op het strand staat de Shore tempel, meer dan 1200 jaar oud! Maar ook de mandapams, in de rots uitgehouwen grotten met schitterend versierde pilaren en beeldhouwwerken, zullen u versteld doen staan. Arjuna’s Penance is het grootste bas reliëf ter wereld, met de nodige Hindu goden en levensgrote olifanten.

De deelstaat Kerala is beroemd om zijn backwaters, een soort kruising tussen brede kanalen en lagunes op ongeveer twee meter boven de omringende rijstvelden. Een bijzondere ervaring is het huren van een houseboat en te varen op dit ‘Venetië van India’.

Eveneens ‘not to be missed’ zijn de 30 rotstempels in de Ajantaheuvels, die tot de belangrijkste schatkamers op aarde worden gerekend, daterend uit de tweede eeuw, gemaakt ter ere van Boeddha. Indrukwekkender dan de façades van de tempels en de beelden erin, zijn de fascinerende muurschilderingen die sommige van die tempels bevatten. Deze tempra’s (verf op droge kalk, in tegenstelling tot fresco’s die op natte kalk worden geschilderd) worden aangemerkt als ‘hightlights’ van de menselijke beschaving. In Ellora, eveneens gelegen in de buurt van Aurangabad, centraal in de westelijke deelstaat Maharashtra, liggen nog eens meer dan 30 grotten,. Deze grotten dateren uit de zesde tot de negende eeuw en zijn te verdelen in drie groepen: de boeddhistische, de hindoeïstische en Jain-grotten, die geïnspireerd zijn door een vier miljoen volgelingen tellende vrij strenge Indiase religie, die onder meer bezitloosheid propageert en het kastensysteem verwerpt.

prachtige zandstranden

Goa: prachtige zandstranden

Na al deze impressies, wilt u waarschijnlijk nog even bijkomen op een prachtig zandstrand. Dat kan in Goa, de kleinste en meest welvarende deelstraat van India. Indiërs die Goa bezoeken, voelen zich zelfs in het ‘buitenland.’ Aan de stranden van Goa is het ’s avonds een gezellige boel, veel strandtenten, verse vis op het menu, smakelijk Indiaas bier. Ook zijn er strandcafés waar je kunt dansen. Toch zijn de uitgaansmogelijkheden in India voor westerse begrippen zeer beperkt.

Palace Hotels: slapen als een maharadja

India heeft in alle grote steden hotelaccommodaties die aan de internationale standaarden voldoen, maar is beroemd om de Palace Hotels (vroeger prinselijke paleizen) en de grote luxe hotels in het centrum van de grootste steden. Zelfs een kort verblijf in een van deze hotels is onvergetelijk. Deze hotels beschikken over uitgebreide mogelijkheden voor de ontspanning zoekende gast, maar waarschijnlijk zal de fantastische architectuur, die werkelijk magnifieke vormen aanneemt, u het meest bij blijven. Voor een iets minder uitzonderlijk niveau kunt u terecht in de Approved Hotels, waar uitstekende service en moderne faciliteiten tot uw beschikking staan. De Approved Hotels zijn gevestigd in vrijwel alle grotere steden van het land.

BEVOLKING & GODSDIENST

In India wonen meer dan een miljard mensen – alleen China heeft méér inwoners – die samen 1.600 verschillende talen spreken. India is ook een enorm dichtbevolkt land: 280 inwoners per km2. De regionale verschillen in bevolkingsdichtheid zijn echter groot. Die verschillen worden vooral veroorzaakt door de diverse klimaten en bodems van de regio’s. Zo is het aantal inwoners per km2 in bergstreken en droge gebieden veel lager dan in de vruchtbare rivierdalen. De vruchtbare delta van de Ganges en het tropische zuiden kennen de grootste bevolkingsconcentraties. Ondanks de toenemende trek naar de stad woont de grote meerderheid van de Indiase bevolking op het platteland. Ongeveer 25% van de bevolking woont in de stad.

De verschillen tussen de diverse bevolkingsgroepen zijn groot. De geschiedenis, die gekenmerkt wordt door invasies en buitenlandse beïnvloeding, heeft van het land een etnische, culturele en religieuze lappendeken gemaakt. De vijf wereldgodsdiensten (hindoeisme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom) zijn in India vertegenwoordigd, hoewel het hindoeïsme veruit de meeste aanhangers heeft, ca. 82%. Hierna volgt de islam met ca. 12% aanhangers en het christendom met bijna 2,5% aanhangers. Andere religies, zoals de sikh-religie het jainisme, zijn er ontstaan. Verder vinden we er een van de oudste religies ter wereld, het parsisme.

Het onderscheid in ras en cultuur tussen de verschillende groepen is echter zo mogelijk nog groter dan het verschil in godsdienst.

De religieuze sfeer waarin India is gedompeld oefent een sterke aantrekkingskracht uit op veel westerlingen. Religie beperkt zich in India niet tot gebeurtenissen binnen de muren van tempels, moskeeën of kerken. Het dagelijkse leven van Indiërs wordt sterk ingekleurd door religieuze tradities, gebruiken, voorschriften en gebeurtenissen. Processies, rituele reinigingen en religieuze feesten zijn aan de orde van de dag.

Maar achter de sluiers van oosterse wijsheden gaat een diepe tragiek schuil. Talloze Indiërs leven in bittere armoede, zowel in de sloppenwijken als op het platteland. Velen zijn door het hindoeïstische kastesysteem veroordeeld tot levenslange kansloosheid. Onder invloed van de modernisatie en het onderwijs verslapt de macht van de kasten de laatste jaren echter wel een beetje.

Prachtige zandstranden

 

Na al deze impressies wilt u waarschijnlijk nog even bijkomen op een prachtig zandstrand. Dat kan in Goa, de kleinste en meest welvarende deelstraat van India. Indiërs die Goa bezoeken, voelen zich zelfs in het ‘buitenland.’ Aan de stranden van Goa is het ’s avonds een gezellige boel, veel strandtenten, verse vis op het menu, smakelijk Indiaas bier. Ook zijn er strandcafé’s waar je kunt dansen. Toch zijn de uitgaansmogelijkheden in India voor westerse begrippen zeer beperkt.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search