MAROKKO

Marokko: een betoverende reis door de middeleeuwen

Marokko is een land vol charme en emotie, waar de schaduw en het licht onlosmakelijk verbonden zijn, waar de woestijn een oase voortbrengt, waar de lucht en de zee tot eenheid worden samengevoegd. Op slechts vier uur vliegen zit u in een compleet andere wereld. Fabelachtige stranden, vier bergketens met overdonderende watervallen, eeuwenoude cederbossen, eeuwige sneeuw, uitgestrekte sinaasappelplantages, amandelbomen, duizelingwekkende canyons en verfrissende oases langs de wadi’s. Overal weelderige kasba’s en feeërieke citadellen. En natuurlijk de koningssteden met de intrigerende soukhs, de betoverende medrassen, de caravanseraïs, de pracht van paleizen en mausolea. Als hoogtepunt het magische Marrakech met het beroemde plein Jemaa el-Fna, een cultureel arena met muzikanten, waarzeggers, slangenbezweerders en nog veel meer om u over te verbazen. De rijke culturele historie van Marokko is terug te vinden op praktisch elke straathoek.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  460.000 km2, 11x Nederland.
 • Taal
  Arabisch. Frans en soms Spaans.
 • Klimaat
  Mediterraan/Saharaan.
 • Beste reistijd
  Oktober-april.
 • Geld
  Dirham.
 • Tijdsverschil
  1 uur vroeger.

Hoogtepunten van Marokko

De indrukwekkende koningssteden

Sinds de komst van de islam staan de geschiedenis en de cultuur in het land in het teken van heersersdynastieën die om beurten verschillende steden luisterrijk verfraaiden tot residentiezetels. De oudste koningsstad is Fez, in 789 gesticht door de oudste koningsdynastie der Idrissen. Fez is de heilige stad met een eindeloze uitstraling en de parel van de Spaans-Arabische beschaving. Wie de binnenstad bekijkt, hart en ziel van Fez, maakt een reis door de middeleeuwen en een bedevaart der zintuigen. Men duikt in dit levendige openluchtmuseum onder in het gewriemel van de soeks (Arabische markt). De stegen zijn te nauw voor auto’s, maar net breed genoeg voor een ezel of handkar. Elke beroepsgroep heeft zijn eigen kwartier. In de ene wijk liggen de tapijten uitgestald, in een andere wijk zitten de smeden en de leerlooiers al eeuwen hun huiden te bewerken in de nabijheid van de rivier.

In Fez ligt tegenwoordig de heiligste plaats van het koninkrijk: de Zaouia Moulay-Idris II, genoemd naar de grondvester van de eerste dynastie van Marokko en zijn zoon. De grafmoskee onder het groene piramidedak met de rijk versierde houten portalen is het Mekka van Maghreb, bedevaartsoord van gelovigen. Het middelpunt van Fez el Bali, het oude Fez, is El Kairaouine, godshuis en islamitische universiteit in één. Veertien torens der gelukzaligheid voeren naar een der grootste moskeeën ter wereld. Er is ruimte voor 22000 gelovigen in het door 270 zuilen gedragen religieuze gebouw.

Onder de Almoraviden, Berberkrijgers uit het zuiden van Marokko, werd in de 11e eeuw Marrakech hoofdstad tot 1269, gelegen tegen de bergen van de Hoge Atlas, de stad die zijn naam aan Marokko gaf. Over Marrakech vindt u hieronder meer.

Onder de Moulay Ismaíl in de 17e eeuw werd Meknes hoofdstad. Meknes is de stad van de buitensporigheid die duizenden architecten, ingenieurs en kunstenaars heeft gelokt en is daarom vol bezienswaardigheden. Maar vooral de nationale paardenstoeterij is erg bijzonder om te zien. Hier worden onder meer Arabische volbloeden gefokt.

Sinds 1912 is Rabat koningsstad. Rabat is naast de hoofdstad van een moderne staat ook het symbool van het voortbestaan van Marokko. Omhelsd door kilometers van ambergele ringen en overal omringd door hibiscus, mengt de stad op elegante wijze haar historische centrum en haar moderne stad. Het paleis van de koning, Dar el-Makhzen, is van buitenaf te bezichtigen voor het publiek. Het mausoleum van Mohammed de Vijfde, uit marmer opgetrokken en met gebrandschilderde ramen versierd, is magnifiek. Het bevat ook een museum en een moskee. Van hieruit is het een kleine wandeling naar de Hassantoren, de onvoltooide minaret van de Hassan-moskee.

Magisch Marrakech

In de oude medina van Marrakech kunt u dagen rondstruinen in de wirwar van straatjes. De bezoeker raakt overweldigd door de geuren en kleuren die per uur veranderen. Maar de grootste attractie van Marrakech is het bekende plein Djemaa el Fna. Overdag is het een drukke markt, ’s avonds ondergaat het een ware metamorfose. Iedereen komt bijeen om naar verhalenvertellers te luisteren en overal stijgt de geur van heerlijk eten op. Slangenbezweerders, waterdragers, acrobaten en dansers tonen hun kunsten. Vanaf het dakterras van verschillende cafés kunt u onder het genot van een glaasje muntthee genieten van het uitzicht. In de nauwe straatjes rond het plein bevinden zich schitterende, luxe riad-restaurants en –hotels, dé hippe plek om te verblijven!

Marrakech is natuurlijk meer dan alleen markt. Het is een oude, keizerlijke stad, met een paar van de belangrijkste bouwwerken van de islamitische wereld die een beeld geven van haar glorieuze en turbulente verleden. De Koutoubia-moskee is een architectonisch hoogstandje van Moors-Andalusische kunst. De 70 meter hoge minaret met gouden ballen torent boven de stad uit. De Medersa Ben Youssef, een 16e eeuwse madrassa (theologische school), met schitterend bewerkte plafonds, staat open voor iedereen. De stadspoort Bab Agnaou is de toegangspoort naar de Saadische Graven. Hier liggen twee mausolea van Saadische sultans te midden van ranke cipressen en rozenperken.

De koningsgraven zijn aan het eind van de zestiende eeuw gebouwd en weelderig versierd. De gebedsruimte heeft een cederhouten plafonds versierd met bladgoud. Palais Bahia, ‘paleis van de favoriet’, is aan het eind van de 19e eeuw gebouwd met dure materialen: marmer, cederhout en tegels uit Tetouan. Op korte afstand van het paleis is het Dar Si Saïd Museum te vinden. Dit vroegere paleis is nu het Museum voor Marokkaanse kunst. Midden in de stad is een palmenbos, la Palmeraie, een plantage van 120 km2. Ontsnappen uit de drukte van de medina kan ook in de Majorella-tuin of in een hammam; een bezoek aan zo’n badhuis is een ware belevenis!

Buiten de stadswallen ligt de nog steeds elegante Nouvelle Ville (Nieuwe Stad), gebouwd ten tijde van het Franse Protectoraat, met Franse restaurants en cafés langs drukke, met sinaasappelbomen omzoomde boulevards.

Versterkte steden

Door de centrale ligging is Marrakech een prima uitvalsbasis voor allerlei activiteiten. Ten westen van Marrakech, langs de Atlantische kust, liggen “de versterkte steden” zoals Safi, El Jadida, het luie Azzemour, Souss en Tardoudannt, dat wordt beschermd door haar koperkleurige omwallingen en door haar dubbele ring van olijfbomen.
Evenals Tiznit, een theaterdecor dat midden in een vlakte is neergepoot, en Tafraout, dat u verder brengt dan het denkbeeldige, gelegen op 1200 meter hoogte in een wanordelijk dal van roze graniet. Binnen een uur rijden zit u aan zee waar u kunt surfen in bijvoorbeeld Essouira, een plek die wat sprookjesachtig aandoet. De huizen zijn wit en het houtwerk is blauw geschilderd. De medina van Essouira heeft veel joodse invloeden, met davidsterren boven de deurposten en Hebreeuwse inscripties. De joodse gemeenschap nam in de 18e eeuw een belangrijke economische positie in.

Watervallen

Ook zijn de bergtoppen en de beroemde zandduinen dichtbij. De 110 meter hoge watervallen van de Cascades d’Ouzoud in de Midden-Atlas liggen op 156 km van Marrakech. De watervallen staan bekend om de eeuwige regenbogen, de mooie natuur en verscheidenheid aan dieren. 50 km buiten de stad gaat de weg omhoog, door een groen eikenbos, naar de toppen van de Hoge Atlas. Het dorpje Telouet, 20 km ten oosten van de grote weg, is een omweg waard vanwege de stenen huizen met ramen zonder ruiten en platte daken rondom een dreigend ogende kasba. Telouet was ooit de zetel van Thami el-Glawi, die tot in de jaren veertig met steun van de Fransen een schrikbewind uitoefende in grote delen van Zuid-Marokko en er niet voor terugschrok de hoofden van zijn tegenstanders aan de stadsmuren van Marrakech op te hangen.

De kustplaatsen Casablanca en Agadir

Marrakech is ook goed te combineren met een paar dagen Casablanca, de internationale metropool met een spirituele dimensie in de vorm van de Hassan II-moskee met zijn 200 meter hoge minaret, volgens sommigen een van de mooiste ter wereld. Een andere leuke combinatie is met Agadir, gelegen aan een van de mooiste baaien op aarde. In Agadir zijn uitstekende hotelaccommodaties waar u kunt genieten van een eeuwig gematigd klimaat. Agadir is een echte badplaats. De lange boulevard langs de witte stranden is omgeven met restaurantjes en terrassen. De stad is de belangrijkste visserijhaven van Marokko, de haven ligt dan ook vol met vissersbootjes.

Le Grand Sud

De Fransen noemden het gebied ten zuiden van Marrakech ‘Het Grote Zuiden’. Ouarzazate, 145 km ten zuiden van Marrakech, was in het verleden een levendige grensplaats aan de rand van ’s werelds grootste woestijn. Op het eerste gezicht zien de rode, vierkante huizen en de palmbomen eruit als een filmdecor en een aantal films is hier dan ook opgenomen, zoals “Laurence of Arabia”en “The Sheltering Sky”. Ouarzazate is een erg gewaardeerde bestemming door haar ambachtslieden, filmstudio’s en de schitterende kashba’s in de omgeving. De stad is het regionale hart voor de handel, beroemd om zijn aardewerk en tapijten. Vlakbij Ouarzazate bevindt zich de prachtige ksar van Ait Benhaddou. Dit vestingdorp is door de Unesco benoemd tot werelderfgoed locatie. Terecht wordt dit dorp beschouwd als één van de mooiste van Marokko! De vele gekanteelde torens zijn versierd met ruitmotieven. Restauratiewerken zijn aangevat om de lemen huizen voor verder verval te behoeden en om de bevolking aan te moedigen zich weer in het dorp te vestigen.

Poort naar de woestijn & imposante kasba-route

Aan de rand van de bewoonde wereld ligt Zagora, 170 km ten zuidoosten van Ouarzazate. Deze “poort naar de woestijn”, gevestigd op een rotsachtige bergtop, maakt een wat sjofele indruk, maar is wel geschikt als uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht in de woestijn, eventueel per kameel!
Er liggen vele kasbahs en ksour (ommuurde dorpen met lemen huizen) op de route van Ouarzazate naar Erfoud. Erfoud is gelegen aan de rand van één van de belangrijkste oases van Marokko, Tafilalt. Het water, dat zorgt voor de bevloeiing, is afkomstig van de wadi Ziz en de wadi Rehris. De dadel is het symbool van de Tafilalt en elk jaar wordt in Erfud in oktober een groot dadelfeest gehouden. In de streek rond Erfoud staan wel één miljoen palmbomen. Vanuit Erfoud worden excursies georganiseerd naar de grote zandduinen van de Sahara. Zijn geschiedenis is vermengd met die van de mensheid. Een mineraal universum dat vroeger een heel continent bevruchtte en dat eeuwenlang onvermoede rijkdommen in zich verborgen hield. Een immens gebied van zand en stenen, luchtspiegelingen en oasen, dat voor altijd het territorium van onze dromen en van onze vluchten uit de werkelijkheid blijft. De immense gouden zandduinen van Merzouga tooien zich bij het ochtendgloren in de meeste subtiele kleurschakeringen. Het is een geweldige ervaring om een kamelentocht in de woestijn te maken!

Heerlijke kustplaatsen

Behalve de kustplaatsen aan de Atlantische kust, zoals Casablanca en Agadir, maar ook Asilah en Larache, biedt Marokko ook badplaatsen aan de Middellandse Zee. In een prachtige baai en aan de voet van groene heuvel ligt Tanger, kruispunt van beschavingen en waar de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. Ook Tetouan is een bezoek waard, met zijn witte huizen die perfect contrasteren met de indigoblauwe hemel en de groene vallei van Oued Martil. Chefchauouen is ook erg leuk, de stad die haar elegantie en mysterieuze charme uit de Spaans-Moorse kunst haalt. Evenals Al Hoceima, een juweel te midden van kliffen en kreken.

Vele activiteiten en een verrukkelijke keuken

U kunt veel activiteiten ontplooien in Marokko. Er zijn prestigieuze golfterreinen, het is een paradijs voor vissers, er zijn volop water- en sneeuwsportmogelijkheden, trektochten per paard, rafting, motorsporten, u kunt het allemaal doen in Marokko.
Tenslotte, niet onbelangrijk: de gastronomie is uitstekend! De Marokkaanse keuken wordt overal ter wereld gewaardeerd en zij laat u de duizend smaken van haar regionale specialiteiten ontdekken.

BEVOLKING & GODSDIENST

Er wonen 32 miljoen mensen in Marokko. Het merendeel van de mensen, bijna 70%, woont in het noordwesten en westen van het land, in de vruchtbare gebieden aan de kust. Het land heeft een heel jonge bevolking: meer dan de helft is jonger dan 20 jaar. Marokko bestaat uit drie verschillende bevolkingsgroepen: ca. 36% van de bevolking bestaat uit Berbers, de grootste groep, ongeveer 40%, zijn gearabiseerde Berbers – degenen die het levenspatroon van de Arabieren hebben aangenomen – en ca. 20% is Arabier. Verder wonen er Fransen, Spanjaarden, Algerijnen en Joden. Behalve vermenging van Berbers en Arabieren heeft er ook vermenging plaatsgehad van deze beide volken met christenslaven, joden en Afrikanen

De oorspronkelijke bewoners waren Berbers, een volk dat over heel Noord-Afrika was verspreid. De naam is afkomstig van de Romeinen, die deze mensen barbarus, vreemd, onbeschaafd en barbaars, vonden. In Marokko bestaat deze bevolkingsgroep uit de Irifiyen, de Imazighen en de Sjleuh. Ze spreken allen een dialect van het Berbers, een Afro-Aziatische taal. Wetenschappers twijfelen nog over de precieze herkomst van de Berbers, maar gaan ervan uit dat ze uit het Nabije Oosten kwamen en zich rond 3000 voor Chr. in het noordwesten van Afrika vestigden. In de afgelopen decennia is het grondgebied van de Berbers veroverd door onder anderen de Romeinen, Arabieren en Europeanen, maar de Berberse cultuur bleef ondanks deze buitenlandse overheersing overeind.

Tegenwoordig zijn de meeste Berbers sedentaire landbouwers en houden ze ook kleine kudden schapen en geiten. De Imazighen zijn semi-nomadisch. Ze hoeden schapen en verplaatsen zich op kamelen. De meeste Berbers kennen een patrilineair familierecht en de mannen hebben de leiding over de stam. Er bestaat een strikte rolverdeling, waarbij de mannen het land bewerken en de vrouwen het huishouden doen. Het haar en de ogen van Berbers zijn over het algemeen lichter van kleur dan bij Arabieren het geval is en de vrouwen dragen geen sluier. Echte Berbers zijn monogaam en de vrouw staat hoger aangeschreven dan bij de Arabieren. Berbers staan bekend om hun gastvrijheid.

Op de tweede plaats komen de Arabieren, die Marokko in de 7e en 8e eeuw veroverden en de islam introduceerden. Het onderscheid tussen Berbers en Arabieren is tegenwoordig soms moeilijk te maken, omdat er veel gemengde huwelijken zijn. In de steden worden de verschillen tussen Arabieren en Berbers steeds kleiner. Echter, in afgelegen gebieden, zoals in de bergen en valleien in het binnenland van Marokko, overheersen Berberse dialecten, hun gewoonten en hun traditionele handwerk – zoals handgeweven tapijten, zilveren sieraden, leer en aardewerk. Een blijvende traditie is voorts de plaatselijke stammenraad, die bestaat uit stamhoofden die hun families vertegenwoordigen. De Berbers zijn het duidelijkst terug te vinden in het noordelijk Rifgebergte.
De religieuze gebruiken van de Berbers zijn islamitisch en wijken niet af van de orthodoxe denkbeelden en gebruiken van andere soennitische moslims. De Berbers leggen echter sterk de nadruk op baraka, het geloof in de speciale zegeningen van God, en op maraboets, personen die als heiligen worden beschouwd.

Voor wat betreft de positie van de vrouw kan worden vermeld dat in moderne steden als Rabat en Casablanca vrouwen volop deelnemen aan het openbare leven, maar in traditionele gezinnen heeft de vrouw een dienende rol. Toch verandert er wel iets op dat gebied. In februari 2004 nam Marokko een opvallende stap: het familierecht werd ingrijpend gewijzigd. De Marokkaanse vrouw werd bevrijd van haar ondergeschikte positie in het huwelijk en ze kreeg meer rechten. Zo is de plicht tot gehoorzaamheid aan de man vervallen. Er is nu sprake van wederzijdse rechten en plichten. Verder is de huwelijksleeftijd van meisjes verhoogd van 15 naar 18 jaar, al kan de rechter hierop uitzonderingen maken.

Het dagelijks leven in Marokko is doordrenkt van de islam. Vijf keer per dag roept de zogeheten muezzin de moslims op om te bidden: net na zonsopgang, om 12 uur ’s middags, halverwege de middag, net na zonsondergang en later op de avond. Marokkaanse mannen gaan dan naar de moskee om hun moslimplicht te vervullen. De jaarlijkse vastenmaand Ramadan heeft grote invloed op het openbare leven. In die periode vasten de Marokkanen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search