MEXICO

Mexico: eeuwenoude culturen en heerlijke stranden

Kleurrijk, heerlijke muziek, volop cultuur, gezellige hotelletjes met binnenplaatsjes, lekkere cocktails, en…strand! Mexico is om vele redenen een bezoek waard. Niet alleen vanwege de eeuwenoude culturen die de Maya’s en Azteken achterlieten, maar ook vanwege de vriendelijke bevolking, het lekkere eten en de levendigheid in de steden. U vindt er mooie, afwisselende landschappen: bergen en woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen en tropisch regenwoud. De magische sfeer rond de verschillende, kleurrijke indiaanse culturen is uiterst intrigerend. Ontdek de wonderen van een grootse beschaving door het volgen van de Maya-route, via trapvormige piramiden in het hart van een tropisch regenwoud en de ruïnes aan de oever van de Caribische Zee. En na al deze indrukken is het heerlijk relaxen op prachtige stranden!

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  1.958.201 km2 (incl. eilanden), 47x Nederland.
 • Taal
  Spaans en Indianentalen.
 • Klimaat
  Tropisch regenklimaat.
 • Beste reistijd
  Oktober tot mei.
 • Geld
  Peso.
 • Tijdsverschil
  Zomer: 7/8 uur vroeger, winter: 6/7 uur vroeger.

Hoogtepunten van Mexico

Interessante cultuur, stranden en nog veel meer

Mexico is al een tijd een vakantietopper. Terecht, want het land heeft alles in huis voor een heerlijk verblijf. Veel zonnige dagen, stranden, zee en vooral een hele interessante cultuur. Een maagdelijk strand in Yucatán, een café in een oude stad, een Maya-ruïne waar brulapen in de boomkruinen zitten. Mexico is een land met tal van bijzondere plekjes en de rijke cultuur is bijzonder toegankelijk voor buitenstaanders. Mexico is een complete vakantiebestemming en daarom voor veel mensen aantrekkelijk. Zowel de zon- en strandliefhebbers als de mensen op zoek naar cultuur komen ruimschoots aan hun trekken. Ook voor duikers en snorkelaars is het ideaal, evenals voor gastronomen; de Mexicaanse keuken is namelijk net zo veelzijdig als het land zelf. Het kleurrijke landschap heeft steeds weer nieuwe verrassingen in petto.

Mexico-stad: een imposante metropool

Smaken verschillen, ook als het gaat om Mexico-stad. De op één na grootste en misschien meest vervuilde metropool ter wereld. De stad ligt op 2200 meter hoogte in een vallei die door de Sierra Madre en een aantal vulkanen wordt omringd. Het stadscentrum van elegante koloniale herenhuizen en glimmende wolkenkrabbers rondom de brede, met palmen omzoomde Paseo de la Reforma, wordt omringd door almaar bouwvalliger voorsteden.

Maar wie van gracieuze flair en het snelle grootsteedse leven op het scherpst van de snede houdt, kan zijn hart ophalen in deze bruisende stad met de Zona Rosa. Dit is een levendige stadswijk met cafés, restaurants en chique winkels. Midden in de stad ligt de Plaza de la Constitución, beter bekend als de Zócalo. Dit weidse geplaveide plein was ooit het hart van de Azteekse stad. Hier vandaan moeten de Azteken gekeken hebben op de rokende kegel van de vulkaan Popocatépetl (=Rokende berg). Het plein wordt gedomineerd door het Palacio Nacional, nu de zetel van de Mexicaanse regering. Vooral de grote wandschilderingen van Rivera maken een bezoek aan dit paleis de moeite waard.

Wat ook zeker niet mag worden overgeslagen is een bezoek aan het Antropologisch Museum in het Chapultepec Park. Dit museum bevat het volledigste overzicht van de geschiedenis van Mexico. Op de benedenverdieping worden de pre-Columbiaanse culturen tentoongesteld en de bovenverdieping geeft de levenswijze en tradities van de etnische groepen weer.

Archeologische vindplaatsen

De verschillende hoog ontwikkelde culturen in Mexico en Midden-Amerika bouwden steden, bestudeerden sterren, ontwierpen kalenders en ontwikkelden een schrift in de tijd dat men in delen van Europa nog in hutjes woonde. Alleen al in Mexico zijn 29.000 archeologische vindplaatsen, waarvan er 150 kunnen worden bezichtigd.

Teotihuacán

‘De plek waar mensen goden worden’. Even ten noordoosten van Mexico-stad liggen de ruïnes van Mexico’s eerste grote beschaving, Teotihuacán, dat 2000 jaar oud is. In zijn hoogtijdagen, omstreeks 450 n. Chr, telde Teotihuacán meer dan 200.000 inwoners, meer dan welke West-Europese stad in die tijd. Toen de Azteken er arriveerden, was het al vervallen en verlaten. Ze noemden het Teotihuacán, ´Plaats van de Goden`. De trapvormige Piramide van de Zon is met haar ca. 70 meter hoogte, de op twee na grootste ter wereld. Het uitzicht vanaf haar geplette top over de bosrijke dalen tot aan de bergen aan de horizon is verbluffend.

Naast de kleinere Piramide van de Maan staat het fraaiste gebouw van alle huizen en paleizen die zijn opgetrokken langs de brede, centrale Dodenweg: het Paleis van Quetzal Mariposa. De anderhalve kilometer lange geplaveide weg (met aan het einde de Piramide van de Maan) maakt Teotihuacán tot een van de indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van het westelijk halfrond. Enorme muurschilderingen verbeelden godsdienstige thema’s zoals de schepping van de mens.

Chichen Itzá

Op Yucatán lokken de prachtige Mayatempels. Op ongeveer anderhalf uur rijden van de prachtige badplaats Playa del Carmen ligt de beroemde antieke stad Chichén Itzá, een mengeling van de Maya- en Toltekencultuur. De meest imposante piramide is Kukulcán, met aan elk van de vier zijden 91 treden. Als in de lente en herfst dag en nacht even lang zijn, ontstaat er een bijzonder licht- en schaduweffect dat de illusie wekt van een zigzaggende slang die langs de trap omhoog of naar beneden kruipt. Alles is er met mathematische precisie afgemeten en geplaatst. Het aantal treden van de reusachtige en dominerende Piramide van Kulkulcán bij elkaar opgeteld is 365. Ga in de schaduw van de Heilige Cenote zitten en overdenk de plek waar jade, goud en mensen werden geofferd aan de goden. Bekijk ook het grootste balspeelveld van Midden-Amerika, waar ooit teams met elkaar de strijd aanbonden door een rubberen bal door een stenen ring te slaan.

Als een van de hoofdbezienswaardigheden geldt het observatorium, waar in de sterrenwachttoren drie muuropeningen precies gericht zijn op de ondergangspunten van de zon en maan, waardoor de Maya’s hun kalender konden opstellen. Het meest angstaanjagende bouwwerk is de Tzompantli, het schedelplatform van 60 meter lang en 12 meter breed, dat eruit ziet als een reusachtige sarcofaag. Zijn roodachtige stenen muren zijn met vier rijen in reliëf bewerkte doodshoofden versierd. Ze stellen volgens archeologen de afgeslagen hoofden van vijandelijke gevangenen voor.

De ruïnes van Uxmal

Even ten zuiden van de mooie, oude Spaanse koloniale stad Mérida liggen de indrukwekkende ruïnes van Uxmal. Deze stad beleefde haar bloeiperiode tussen 600 en 900 na Chr. De El Advino (Waarzeggerspiramide) is duidelijk aanwezig. In tegenstelling tot de Mayagebouwen heeft deze piramide iets moderns: haar gladde, ovale hellingen rijzen bijzonder steil omhoog tot aan de 30 meter hoge top (!), waar een plompe tempel uitkijkt over de omringende heuvels. Het beklimmen van de bijna verticale trappen is een duizelingwekkende ervaring.

De ruïnes van Palenque

Verder naar het zuiden door de staat Tabasco ligt Chiapas, waar de lucht warmer en vochtiger is en het landschap dichter bebost. In Chiapas leeft de grootste groep indianen van Mexico. Aan de voet van het hoogland van Chiapas duiken de ruïnes van Palenque op uit een open plek in het smaragdgroene oerwoud. Een magnifiek gezicht, zeker wanneer u het complex vroeg in de ochtend bezoekt. Dan is het ook veel prettiger omdat het dan minder warm is. De in ochtendnevels gehulde tempels zullen een onvergetelijke indruk maken. Drie brede trappen leiden naar de lange, met zuilen omgeven façade van het paleiscomplex. Aan een kant ervan staat de vier verdiepingen tellende Astronomische Toren die lijkt op een Chinese pagode. De versieringen zijn er zeer gedetailleerd, vooral op de tempel der Inscripties.

Parque Museo La Venta

De beroemde gebeeldhouwde Olmeekse hoofden staan samen met andere beelden langs de paden in het La Venta-park, in het hart van Villahermose, de hoofdstad van Tabasco. De hoofden zijn enorm groot, ze wegen gemiddeld 17.000 kilo.

Monte Albán

Monte Albán is een van de mooiste ruïne-complexen van Mexioc. Het ligt bovenop een afgeplatte bergtop, op ongeveer 20 minuten rijden van Oaxaca-stad. Ooit was dit het politiek en religieus centrum van de Zapotheken. De geschiedenis van Monte Albán gaat terug naar ongeveer 200 jaar voor Chr. De ruïnes zijn met name indrukwekkend door hun hoogte en massieve aanblik. Een deel van de vondsten is te zien in het regionaal museum van Oaxaca. Vanuit Monte Albán kunt u in ongeveer 2 uur teruglopen naar Oaxaca over een geitenpad door een prachtig berglandschap.

Het is onmogelijk om de honderden Maya-steden in korte tijd te bezoeken, maar u kunt wel in twee of drie weken de belangrijkste plekken bezichtigen door de 2500 km lange Ruta Maya te volgen. Tijdens die tocht komt u door verlaten gebieden waar Spaanse kerkjes op rustige pleinen staan te vergaan en de afstammelingen van de Maya’s hun tradities in stand houden. Vooral de vrouwen gaan nog gehuld in traditionele klederdracht, de huipile (een prachtig versierde katoenen blouse). Wie eenmaal door het Maya-virus is aangestoken, komt algauw weer terug en wil dan verder weg van de platgetreden paden, op zoek naar verscholen tempels in het regenwoud.

Uniek in Mexico is dat de meeste tempels (nog) beklommen mogen worden. Dit is een bijna mystieke ervaring, maar niet ongevaarlijk en behoorlijk inspannend, zeker op het warmst van de dag.

Koloniale steden

Behaagzieke koloniale Spaanse barok-architectuur is kenmerkend voor tal van steden in Mexico, zoals in Taxco, 100 km ten zuidwesten van Mexico-stad. Hier staat een schitterende kathedraal dat gebouwd werd met het zilver uit de nabijgelegen mijnen.

Ook de stad Oaxaca ademt in alles een koloniale sfeer uit. U kunt in de smalle steegjes uren ronddwalen en genieten van kleurrijke huizen, koloniale gebouwen, kerkjes en rustige pleintjes. Ten zuiden van het authentieke Zócalo ligt het Palacio de Gobierno, waar u in de trappengang prachtige muurschilderingen kunt bewonderen.

De witgekalkte stad Mérida, die oplicht in de felle tropische zon, is een charmante stad met smalle straatjes, koloniale gebouwen en schaduwrijke parkjes. Mérida is in alles het tegengestelde van Mexico-stad: rustig, waardig en opvallend vriendelijk. Neem plaats op een terrasje aan het plein en geniet van de marimbaspelers die in hun witte guayabera-hemden Caribische ritmes spelen, terwijl u een verse Yucateekse visschotel eet en een frisse Montejo (het plaatselijke bier) drinkt. Guadalajara is een grote, maar sfeervolle stad waar de muzikale mariachi’s zijn ontstaan. Het is de stad van het feest, dus muziek én tequila.

Traditionele Indiaanse dorpjes

Vanuit San Cristobal de las Casas, dat in het hart van de Chiapas ligt en een hele prettige sfeer heeft, kunt u een aantal vlakbij gelegen traditionele Indiaanse dorpjes, zoals San Juan Chamula, Zinacantan en Tenejapa, bezoeken. In het gebied lopen veel indianen nog altijd in hun opvallende lokale klederdracht rond. Mexico telt nog meer dan 50 indianengroepen die een grote mate van culturele autonomie en tradities hebben weten te behouden. Het zijn meestal kleine boeren en landarbeiders met een sterke sociale organisatie, een verbondenheid die rust op een politiek-religieuze hiërarchie en op gemeenschapstaken.

De Tzotziles en Tzeltales in het Maya-Hoogland beschermen zoveel mogelijk hun door magische krachten beheerste wereld tegen invloeden van buitenaf. Sommige gemeenschappen zoals San Juan Chamula, hebben oud Mexicaanse riten en culten hardnekkig in stand gehouden. Hier namen de heiligen de plaats in van hun oude goden en ontstond een gemengd christelijke-indiaanse godsdienst. Twee eeuwen geleden werd de laatste pastoor verjaagd en hebben ze de leiding van de kerk op zich genomen. De oorspronkelijke binnenversiering, zwart van het roet, werd behouden. In de beelden van de Spaanse barokheiligen vereren ze hun eigen goden. Het schaap, het heilige dier van de Tzotsiles, zorgt voor wol en mest en mag niet gegeten worden.

Bruisende stranden. Helemaal voor jezelf

De meest bekende badplaatsen zijn natuurlijk Cancun en het gezellige Playa del Carmen aan de Caribische Zee en Puerto Vallarta aan de westkust van Mexico. Maar Mexico kent badplaatsen met prachtige witte zandstranden in alle soorten: rijd voorbij de toeristische ‘Maya-Riviéra’ en ontdek een oase van hotelletjes en restaurants met daken van palmbladeren. Kleinschalig, veilig en vriendelijk. In de buurt van vrijwel iedere grote Mexicaanse badplaats liggen eenvoudige en minder drukke, maar net zulke aantrekkelijke alternatieven.

Yelapa & Majahuitas, 30 km van Puerto Vallarta

Voor torenflats en een bruisend uitgaansleven moet u in Puerto Vallarta zijn. Voor meer privacy en rust zijn Yelapa en Majahuitas een betere keuze.

Zihuatanejo, 240 km van Acapulco. In Acapulco kunt u zien en gezien worden, in ‘Zihua’ kunt u zich afzonderen.

Boca de Iguanas, 50 km van Manzanillo

Het aan de Grote Oceaan gelegen Manzanillo heeft mooie stranden en luxueuze hotels, maar er liggen vaak olietankers voor anker. Als u verder noordwaarts gaat, komt u bij de met kokospalmen afgezette stranden van Boca de Iguanas, Playa Tencatita en Playa Tecuan.

Todos Santos, 80 km van Cabo San Lucas. Todos Santos is alles wat Cabo niet is: historisch, goedkoop en niet-commercieel.

BEVOLKING & GODSDIENST

In Mexico wonen ongeveer 123 miljoen mensen waarvan 75% in de steden woont. De bevolking van Mexico groeit zeer snel en elk jaar komen er ongeveer 2 miljoen Mexicanen bij.

De Spaanse veroveraars en latere immigranten vermengden zich met de indianen en deze mensen met zowel Spaans als indiaans bloed worden mestiezen (mestizos) genoemd. Ongeveer 60% van de bevolking bestaat uit mestiezen die vooral in de steden wonen.

De indianen (indígenas) maken ca. 30% van de bevolking uit.

Ongeveer 9% van de bevolking is van blanke, Spaanse afkomst. Zij worden criollo’s genoemd en zijn het meest invloedrijk in het bestuur van het land.

Ca. 1% van de bevolking is van Afrikaanse of Aziatische afkomst.

De ca. 25 miljoen mensen van indiaanse afkomst wonen voornamelijk in Centraal- en Zuid-Mexico, in de deelstaten México, Puebla, Veracruz, Guerrero, Oaxaca, Chiapas, Campeche, Yucatán en Quintana Roo. Ze leven vooral op het platteland in vaak moeilijke omstandigheden. De gezondheidszorg, het onderwijs, de huisvesting en de voedselsituatie is vaak slechter dan in de steden. Ze beschikken ook nauwelijks over eigen grond en kunnen daardoor niet hun in eigen onderhoud voorzien. Ze verhuren zich dan vaak als seizoenarbeider.

Er zijn 59 verschillende stammen die elk hun eigen taal spreken. De grootste stammen wonen in Centraal-Mexico, zoals de Náhuatl die van de Azteken afstammen. Volgens officiële tellingen moeten er tussen de drie en vier miljoen volbloed indianen in Mexico leven. De meeste stammen hebben het christendom in hun eigen traditionele geloof geïntegreerd. Christelijke heiligen worden vereerd, maar ook oude goden.

De ca. 8.000 Huichol-indianen leven in de westelijke Sierra Madre van de staten Jalisco en Nayarit. Ze leven van de landbouw, de veeteelt en van handwerk. Hoewel bekeerd tot het katholieke geloof, spelen natuurgoden nog steeds een veel belangrijkere rol. De Huichol worden dan ook beschouwd als een van de volken van Mexico die het minst zijn aangetast door westerse invloeden. Zeer belangrijk in hun religie staat de peyote-cactus, een doornloze cactussoort. De peyote-knoppen van deze cactussoort zorgen voor bewustzijnsverruimende ervaringen en visioenen. Het eten van peyote is ook verbonden met ceremonieën die gehouden worden ter gelegenheid van het zaaien en oogsten. De plant wordt ook gegeten om direct in contact met de goden te komen. Onder invloed van de hallucinerende werking van de peyote worden de prachtigste wolschilderingen gemaakt. Elke Huichol wordt geacht één keer in zijn leven de pelgrimstocht naar de woestijn van San Luis Potosi te volbrengen, waar de peyote-cactus groeit. In een centraal gelegen ronde tempel of ‘tuki’ worden na de tocht religieuze ceremonieën gehouden onder leiding van een zingende medicijnman of ‘tzauririka’. Ook de hertenjacht is een belangrijk onderdeel van hun levenswijze.

In de staat Oaxaca en het berggebied van Guerrero en Puebla wonen bijna 300.000 Mixteken die leven van de landbouw en de veeteelt. Ze produceren ook ‘mezcal’, een alcoholische drank. Het katholieke geloof wordt gecombineerd met eigen traditionele gebruiken. Bovennatuurlijke krachten en genezende sjamanen spelen een belangrijke rol in hun religie. De ca. 350.000 Zapoteken wonen ook in de staat Oaxaca en leven daar van de akkerbouw en de productie van bonen en honing. De Zapoteekse taal bestaat uit 42 verschillende dialecten.

Ca. 630.000 authentieke Maya’s wonen nog in de staten Quintana Roo, Campeche en Yucatán. Het zijn voornamelijk akkerbouwers en ze verbouwen veel tabak en sisal. Van sisal wordt de bekende Panamahoed gemaakt. Vrouwen dragen prachtige geborduurde witte jurken en een brede sjaal, de ‘rebezo’.

Op dit moment is ongeveer 90% van de bevolking rooms-katholiek. Verder zijn er nog wat kleine groeperingen waaronder ca. 5% protestanten (o.a. Mennonieten), joden en aanhangers van andere godsdiensten. Een trend van de laatste jaren is dat protestantse sekten en evangelische kerken zienderogen terrein winnen ten opzichte van het rooms-katholicisme.

Het Mexicaanse christendom wordt gekenmerkt door een hoge mate van syncretisme, de versmelting van het rooms-katholieke, maar ook het protestantse geloof met het indiaanse geloof. Zo is bijvoorbeeld de Azteekse godin Tonantzin vervangen door de Maagd van Guadelupe die alle katholieke Mexicanen vereren, ook de niet-praktiserende.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search