NEPAL

Nepal: fascinerende wandeling door de middeleeuwen

Nepal is het koninkrijk van de Himalaya, artistieke monumenten, exotisch wildleven en vele uiteenlopende culturen. De magie van Nepal manifesteert zich in zijn bergen, met maar liefst acht ‘achtduizenders’, rivieren, jungles en intrigerende cultuur. Haar unieke geografische ligging en hoogteverschillen biedt een enorme biodiversiteit. Een groot gedeelte van het land is ruig en onbewoonbaar voor mensen, maar niet voor planten en dieren! Schitterende bloeiende planten, exotische orchideeën en vele diersoorten maken Nepal kleurrijk en dynamisch. Daarnaast biedt Nepal een geweldig scala aan kunst en cultuur.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  147.181 km2, 3,5 keer zo groot als Nederland
 • Taal
  Nepali is de nationale taal, maar Engels wordt veel gesproken en verstaan.
 • Klimaat
  Warme, natte zomers en droge, aangename winters.
 • Beste reistijd
  Hele jaar, voor trekkings: voor- en najaar.
 • Geld
  Roepia.
 • Tijdsverschil
  4 3/4 uur later in onze winter, en 3 3/4 uur later in onze zomer.

Hoogtepunten van Nepal

Een andere wereld

De drie belangrijkste historische steden Kathmandu, Patan en Bhaktapur vormen een waar openluchtmuseum met hun talloze historische monumenten, oude paleizen, heiligdommen en tempels, tijdloze tradities en in stand gehouden legenden. De Kathmandu vallei herbergt maar liefst zeven World Heritage Sites’ binnen een straal van 20 km. Weinig bestemmingen in de wereld kunnen tippen aan Nepal wat betreft de variatie aan avontuur: bergbeklimmen, trektochten, mountainbiken, raften, jungle safaris enz. Als vakantiebestemming is Nepal vooral geschikt voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in andere culturen en gewoontes. U belandt in Nepal in een andere wereld. Wie zich daar aan overgeeft, zal een onvergetelijke tijd beleven!

Kathmandu en de vallei: overvloed aan cultuur

Katmandu is de drukste en meest moderne van de koningssteden. Op New Road ziet u jonge vrouwen die, gekleed in de laatste mode uit India, aandachtig etalages van winkels bestuderen. Nepalese yuppen proppen er haastig een lunch naar binnen, om vervolgens weer aan het werk te gaan. In de toeristenwijk Thamel vindt u hotels, winkels, restaurants en zelfs internetcafés. Het is er dus voorzien van alle moderne gemakken. Mooi is het moderne gedeelte van Katmandu, met de vele betonnen gebouwen, echter niet.

In Oud-Kathmandu, het oude centrum van de hoofdstad, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De wirwar van onverharde straatjes en de oude gebouwen doen bijna middeleeuws aan. Het dagelijks leven speelt zich grotendeels af op straat, waardoor u als toerist al snel het gevoel krijgt deel uit te maken van de bijzondere Nepalese cultuur.

Wanneer u zich door de mensenmassa laat meevoeren, komt u langs talloze ambachtswinkeltjes. Verkopers, bedekt met een oranje laag van de kurkuma, bieden verse gember en gedroogde pepers aan. Buiten staan bakken met graan uitgestald. In de smalle steegje staan kraampjes waar u de glinsterende halskettingen kunt kopen, die door de vrouwen uit Nepal worden gedragen. Durbar Square, in het hart van het oude centrum, is de voornaamste toeristische trekpleister van Kathmandu. Op dit plein staan meer dan vijftig tempels en andere religieuze monumenten, waarvan de oudste uit de twaalfde eeuw stamt.

In Kathmandu bezoekt u natuurlijk de drie heiligdommen Swayambunath (Apentempel), Pashupatinath en Boudhanath. Boudhanath is het centrum van boeddhisme en de stupa met de witte bol is een centrale ontmoetingsplaats voor velen. Niettemin is Nepal overwegend hindoeïstisch en het is vooral de tempel van Pashupatinath waarin de devotie voor Shiva tot uitdrukking komt. Aan de rivier Bagmati kunt u heilige mannen, de Sadhu’s zien en uiteraard de lijkverbrandingen.

Nepal heeft meer te bieden dan ruige bergen. In de omgeving van Kathmandu treft u glooiende hellingen, waarop rijst wordt verbouwd. De hellingen komen samen in de Kathmandu-vallei. Daar, aan de voet van het Himalayagebergte, liggen de drie koningssteden BhatakpurPatan en natuurlijk de hoofdstad Kathmandu. De Katmandu-vallei heeft altijd grote invloed uitgeoefend op de omliggende gebieden. Als gevolg van de centrale ligging en de vele hindoeïstische en boeddhistische heiligdommen is de vallei tot de dag van vandaag een van de belangrijkste pelgrimsoorden in de Himalaya.

Trekkersparadijs Himalaya

Nepal is voor enthousiaste bergwandelaars een bestemming bij uitstek. Nepal wordt heel passend een ‘trekkersparadijs’ genoemd, omdat haar bergen, heuvels en de Terai (laagvlakte tussen de Himalaya en de grens met India) sommige van de meest spectaculaire routes van de wereld bieden. De enorme hoogteverschillen en klimaat contrasten zorgen voor een eveneens spectaculaire mix aan flora en fauna. Trekken in Nepal is ook een intens culturele ervaring. Met uitzicht op de majesteitelijke sneeuwpieken wandelt u door pittoreske dorpjes bevolkt door diverse etnische groepen. Trektochten variëren van professionele expedities met alles erop en eraan, tot simpele en rustige wandeltochten, waarbij u van lodge naar lodge loopt en weinig hoeft mee te nemen.

Hoewel de toppen van de Himalaya natuurlijk onbegaanbaar terrein zijn voor gewone toeristen, zijn trektochten over de lager gelegen bergpaden prima te doen. Iedereen die gezond is en een redelijke conditie heeft, kan zo’n tocht maken, eventueel met dragers en een gids. Veel routes komen niet hoger dan 2,5 km, waardoor er weinig kans is op hoogziekte. De beste reisperiode voor het maken van een trekking is het voor- of najaar, want in de zomermaanden kan het in Nepal veel regenen. Hoewel het ’s nachts vaak koud is, loopt de temperatuur weer snel op zodra de zon eenmaal is doorgebroken. Vooral trekkings door het Annapurna-gebergte zijn populair, omdat u onderweg veel dorpjes tegenkomt, waar u eventueel kunt eten en slapen. Nog steeds komt u in de bergen veel Nepalezen tegen, die hun dagelijkse boodschappen of rugzakken van toeristen omhoog sjouwen. Als wandelaar maakt u redelijk makkelijk contact met dit kleurrijke volk, dat op het eerste gezicht misschien wat stug overkomt.

Langtang Nationaal Park is een populair trekking gebied met authentieke Tamang dorpjes. De Tamang vormen de grootste, etnische groepering van Nepal en komen oorspronkelijk uit Tibet.

Natuurschoon en safari’s: op zoek naar tijgers en neushoorns

Nepal heeft ook een fraaie laagvlakte, de Terai. De Terai ligt tussen de Himalaya en de grens met India. Hier ligt het nationale park Chitwan waar u op zoek kunt gaan naar zwarte neushoorns. Er schijnen in het park ook tijgers te zitten. De populatie neushoorns is de laatste tijd uitgedund. Ook Bardiya en het Wildreservaat Suklaphanta bieden opwindende safari vakanties. U kunt de jungle in in een 4WD of in een kano op jungle rivieren, om zo de dieren in hun natuurlijk omgeving te zien.

Wildreservaten die ook een bezoek waard zijn, zijn het Sukla Phanta Reservaat, met een gevarieerde hertenpopulatie, het Parsa Reservaat, waar u wilde olifanten kunt zien, het Koshi–Tappu Reservaat, bekend om zijn talloze verschillende vogels en het Shivapuri Waterscheiding en Wildreseraat, een heuvelrand die een oase van rust en heerlijke boslucht biedt.

Andere aanraders zijn verder Nationaal Park Bardiya, bekend om zijn zoetwaterdolfijnen en wilde olifantenShey–Phoksundo Nationaal Park, hier treft u de zeldzame blue sheep en het sneeuwluipaard.

Maar er is nog meer natuurschoon: Rara Nationaal Park, met het grootste meer van Nepal, en Makula–Barun Nationaal Park, met zijn felgekleurde rododendrons aan de voet van een achtduizender.

Tenslotte willen we zeker nog noemen Pokhara, een van de meest pittoreske plaatsen. De meren Phewa, Begnas en Rupa vergroten de schoonheid van de vallei. Pokhara biedt bovendien magnifieke uitzichten op de Dhaulagari, Manaslu en Machhapuchhre en op vijf pieken van het Annapurna gebergte. Pokhara is een van de weinige plaatsen op de wereld waar u van zo’n dramatisch uitzicht kunt genieten in een subtropische settting. De talrijke meren hier, die bekend staan als ‘Tal’ in het Nepalees, bieden de toeristen vele mogelijkheden, zoals vissen, zwemmen en bootje varen.

Enerverende sporten

Met maar liefst acht pieken van meer dan 8000 meter hoog, is het niet verwonderlijk dat Nepal het toneel is van alle soorten en maten expedities en persoonlijke records. De ongenaakbare sneeuwpieken hebben al sinds tientallen jaren lichaam en geest uitgedaagd om ze te bedwingen. Er zijn klimscholen en rotswanden om te oefenen.

Maar er is veel meer spannends te beleven! Weinig wild water rivieren in de wereld kunnen zich meten aan het donderende geweld van de rivieren in Nepal, ontspringend aan de gletsjers van het Himalaya gebergte. De rivieren gutsen door rotsspleten, snijden zich door rustige valleien waar kleine nederzettingen zich op de oevers genesteld hebben, en voegen zich tenslotte in getemde vorm de Ganges in de Indiase vlaktes.

Een riviertocht is een ideale manier om ’s lands natuurlijke, etnische en culturele erfgoed te ervaren, gepaard gaande met immense doses adrenaline. Canyoning is in Nepal in opkomst. Door de hoogte en ruigte van het landschap, is canyoning hier nog spectaculairder dan in andere landen.

Als u liever geen ongenaakbare bergen beklimt, zijn er ‘mountain flights richting de berg Everest en andere toppen, die een onvergetelijk uitzicht geven op het dak van de wereld.

Bijzondere excursies en ervaringen

Er kunnen allerlei excursies geregeld worden voor speciale interesses zoals in orchideeën, cultuur, honingbijen, dorpjes, fossielen, meditatie cursussen, zeldzame diersoorten zoals de Bengaalse tijger, blue sheep en nog veel meer.

Het bezoeken van een dorp en overnachting bij een familie geeft de toerist de mogelijkheid om een verblijf in een typisch Nepalese omgeving te ervaren. Bezoekers kunnen van binnenuit de rijkdom van de lokale cultuur en traditie observeren. Daarnaast draagt u direct bij aan het welzijn en de economie van de lokale gemeenschap, wat u een zekere voldoening geeft. Dorpen die leuk zijn om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Sirubari, Kokhana, Gorkha, Ghale Gaun en Bandipur.

BEVOLKING & GODSDIENST

Inwoners
Nepal huisvest 101 etnische groepen. Bij de laatste telling die gebeurde in 1987 bedroeg het aantal inwoners 17,6 miljoen.

Godsdienst
Nepal is het enige hindoeïstische koninkrijk ter wereld. Boeddhisme en hindoeïsme mengen zich harmonisch.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search