QATAR

Qatar: luxe en rust, rust en luxe

Qatar heeft pas sinds 1989 zijn grenzen open gesteld voor het toerisme en het ‘grote’ publiek heeft de weg naar Qatar nog niet gevonden. De ideale plek dus voor exclusiviteit en ontspanning! Geen overvolle stranden, maar kalmte en sereniteit in een luxe omgeving. Maar er valt meer te genieten! Qatar heeft een aantal aantrekkelijke natuurlijke bestemmingen zoals een binnenzee, zandduinen en nationale parken. Verder zijn er forten, museau en boerderijen. Golfers vinden hier zeer professionele banen. Ook kunt u hier uitstekend duiken en snorkelen en genieten van spectaculaire four-wheel drive races en woestijnexcursies. Maar ook paardensport, voetbal (WK in 2022!) en zelfs de valkensport horen thuis in het leven de Qatari.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  11.000 km2
 • Taal
  Arabisch
 • Klimaat
  (Zeer) warm
 • Beste reistijd
  November t/m februari
 • Geld
  Qatari Rial (QAR)
 • Tijdsverschil
  +2 in de winter, +1 in de zomer

Hoogtepunten van Qatar

Doha: interessante soeks en een mooie boulevard

Doha is de hoofdstad en heeft 400.000 inwoners. De stad speelt een belangrijke rol in de olie wereld. Een apart gedeelte van de stad is gewijd aan onderzoek en onderwijs, het zogenaamde “education city”. Doha vormt in alle opzichten het hart van het land en is de woonplaats van het grootste deel van de bevolking. Oude Arabische tradities gaan hier hand in hand met een moderne, kosmopolitische levensstijl. De Grote Moskee, het paleis van de emir en een klokkentoren vormen het hart van de stad.

Imposante musea en moskeeën

Onder de vele moskeeën die er te vinden zijn in Qatar zijn er zeker twee de moeite waard om eens te bezoeken: de Grote Moskee en de Abu-Bakir-Al-Siddiq Moskee. Men kan er ook naar het Nationaal Museum of naar het Museum voor Islamitische Kunst, met een bibliotheek, galerieën en tuinen. Dit museum is gehuisvest in een schitterend bouwwerk van de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Lee Pei op een aangelegd schiereiland in de baai van Corniche. Het museum wil ruimte bieden aan tienduizend kunstwerken van onschatbare waarde uit de moslimwereld en meer zijn dan alleen een uitstalling van kunst. Het is van plan een actieve rol te spelen op het gebied van onderzoek en restauratie en zal naast onderzoeksfaciliteiten voor wetenschappers uit het buitenland ook educatieve faciliteiten voor scholen bieden. Het Museum of Islamic Art toont op 45.000 vierkante meter behalve Arabische en Aziatische kunst ook opvallend veel zogenoemde Oriëntaalse kunst. Qatar kocht de afgelopen twintig jaar liefst zevenhonderd schilderijen en tekeningen van westerse kunstenaars uit met name de 19de eeuw, maar ook uit de 17de en 18de eeuw. Deze kunstwerken geven volgens de museumleiding een karakteristiek beeld van de visie van westerlingen op het leven in het voor hen verre oosten.

Ook een bezoek waard is het Al Koot Fort – een pittoresk fort in Moorse stijl in het centrum van Doha waarin een museum voor volkenkunde gevestigd is. Het museum heeft een grote collectie houtsnijwerk, schilderijen en producten van allerlei oorspronkelijke ambachten. Al Zubara Fort – gebouwd in 1938, en nu een intrigerend regionaal museum.
Voor wie geïnteresseerd is in het traditionele leven van de Qatari’s is het Windtower House een boeiend museum. Je kan hier zien hoe men leefde aan het begin van de twintigste eeuw, voordat de olie het land in één klap in een modern tijdperk wierp.

Soeks als cultuur-oases

Dohas charme schuilt vooral in de Souk (Arabisch markt) Waqif, een echte cultuur-oase in het hart van de stad, waar men goedkoop Arabische producten kan aanschaffen.

Andere bekende soeks zijn de Falconry Souk, waar valken en toebehoren te koop zijn en de Animal Market (kamelen, schapen, geiten, kippen, eenden, ganzen, vogels). Deze soeks zijn meestal alleen op donderdag en vrijdag geopend.
De Corniche in Doha is het middelpunt van Doha. Deze met palmen omzoomde boulevard loopt 7 kilometer langs de kust en biedt een panoramisch zicht op zee en passerende vissersboten. Ook leuk is een bezoek aan het Al Bidda Park, een mooi aangelegd park, populair bij de lokale bevolking om te picknicken en te relaxen.

Heerlijke stranden

Qatar heeft een lange kustlijn met veel stranden, bijvoorbeeld in Doha, bij de Inland Sea, Al Waqra, Mesaieed. Khor al-Adaid oftewel de Inland Sea ligt ten zuiden van Doha en biedt een unieke combinatie van zee en woestijn. Er zijn ook mooie stranden in Fuwairat aan de noordoost kust, in Ras Abruk tegenover het Hawar eiland en aan de westkust bij Umm Bab, Dukhan en Salwa. Het beeld van het zuiden wordt bepaald door zandduinen en eindeloze stranden met palmbomen.

Ander moois om te bezoeken

Ook de stadjes met hun historische bezienswaardigheden zijn een bezoekje waard. Um Salal is een dorpje met een ruïne van een fort uit de negentiende eeuw en nog indrukwekkender zijn grafheuvels uit de derde eeuw voor Christus. In Zubara staat de Qalit-Marir vesting. De een na grootste stad van het land heet Khor en ligt aan een ondiepe natuurlijke haven. Bij Gharya is een kilometer lang zandstrand, en het stadje Ruwais heeft een schilderachtige haven.
Overigens zijn in de hele staat mooie, traditionele huizen te vinden en moskeeën. De karakteristieke gebouwen staan soms in schril contrast met de vele betonnen, moderne gebouwen die ook in de plaatsen en de hoofdstad te vinden zijn.

Paarden & kamelen

Qatar is bekend om haar Arabische volbloed paarden. Diverse stoeterijen zijn in de middag op afspraak geopend voor toeristen. Bekende stoeterijen zijn Al Shaqab Stud (tevens rijschool en racebaan) en Al Shahania Farm. In het plaatsje Al Shahania worden geregeld kamelenraces georganiseerd.

Voor de kinderen: Aladinns Kingdom

Dit is een pretpark met achtbanen en andere duizelingwekkende attracties. Het complex ligt in het noorden van Doha. Het is dagelijks geopend, behalve op zaterdag. Op maandag en woensdag is het park uitsluitend toegankelijk voor dames en kinderen (en jongens niet ouder dan 12 jaar).

BEVOLKING & GODSDIENST

Qatar heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners waarvan 230.000 het voorrecht genieten de Qatarese nationaliteit te bezitten. In geen enkel ander land ter wereld is het percentage vreemdelingen zo hoog.
Qatar is het meest welvarende land van de Arabische wereld en het rijkste ontwikkelingsland, met een BNP per inwoner van 68.000 dollar (2007).
Over de afgelopen vijf jaar is de bevolking enorm gegroeid, met 18 procent. De verwachting is dat deze groei zich de komende jaren voortzet. Een verklaring voor deze groei kan gevonden worden in de opkomende industrie (onder andere de hydrocarbonindustrie). Deze trekt veel expats aan. Dit zijn voornamelijk mannen uit India en Pakistan. Daarom wordt er in het land ook Urdu gesproken.
Slechts 16 procent van de bevolking is Qatari. Dit percentage is de afgelopen jaren sterk gedaald. Qatar heeft een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking ter wereld en een even riant sociaal stelsel. Wie niet kan werken, ontvangt onafhankelijk van zijn leeftijd een vast maandinkomen; medische voorzieningen en onderwijs zijn gratis. Meer dan 90 procent van de bevolking leeft in de belangrijkste agglomeraties van Qatar. Ongeveer de helft daarvan is woonachtig in de hoofdstad Doha.
De islam is de staatsgodsdienst, 95% van de bevolking is dan ook islamitisch, waarvan 92% soennitisch. Ongeveer 8,5% is christen en er zijn ca. 14% hindoes en bahai en andere gelovigen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search