SENEGAL

Senegal: land van de swingende Afrikaanse muziek, geuren, kleuren en gezelligheid

Tot de verbeelding sprekende instrumenten als de kora (harp), de xalam (luit) en de djembé (trommel), internationaal befaamde muzikanten als Youssou N’Dour, Ismael Lô en Baaba Maal, ze komen allemaal uit Senegal. Het lijkt alsof alle Afrikaanse landschapsvormen zich hebben verzameld in dit ene land. Schitterende stranden aan de kust, savannegebied in het binnenland en weidse vlakten met bomen die zich op unieke wijze hebben aangepast aan de droge omstandigheden. Ook bevinden zich hier enige uitlopers van de Sahara. Woestijnzand in steeds veranderende duinen. Heel geschikt om u in een stoere 4WD het Dakar-Rally gevoel te bezorgen! In het zuiden ligt de groene Casamance met tropische regenwouden. Bovendien zijn er prachtige vogel- en wildparken te bezoeken en delta’s om te bevaren.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  196.722 km2, 5x Nederland.
 • Taal
  Frans en Wolof.
 • Klimaat
  Droog en warm tot heet (Sahel klimaat).
 • Beste reistijd
  December tot mei/juni.
 • Geld
  Franc CFA.
 • Tijdsverschil
  Zomer: 2 uur, winter: 1 uur.

Hoogtepunten van Senegal

Variatie is troef

In de grote steden kunt u winkelen, uitgaan en geschiedenis proeven. De koloniale tijd spat van huizen en pleinen af. Senegal was ooit een Franse kolonie. Het is fantastisch om een Afrikaanse man in een lange tuniek van de markt naar huis te zien lopen. Met onder de ene arm een islamitische gebedsmat en onder de andere…twee Franse baguettes! Beleef Afrika! Pak het ritme op en beweeg mee met deze vriendelijke mensen. Ze maken graag een praatje in het Frans, willen uitgebreid horen hoe het met u gaat en vertellen gretig over zichzelf.

Er is een enorme landschapsdiversiteit in Senegal. Een kuststreek met parelwitte zandstranden, in het zuiden de groene Casamance met rijstvelden en regenwouden en het ruige binnenland waar veel te ontdekken valt. Hier in de Vallée du Ferlo, zijn prachtige en avontuurlijke tochten te maken. Het is een savannegebied dat bestaat uit onafzienbare grasvlakten met wijdvertakte acacia- en baobab-bomen. Deze apenbroodbomen blijven het grootste gedeelte van het jaar bladerloos, wat een fascinerend gezicht is. Er doet in Senegal een verhaal de ronde dat de boom voor straf op zijn kop moet staan en dat het zichtbare gedeelte eigenlijk het wortelstelsel is. Over deze savannes trekken de Peulnomaden rond met hun kuddes koeien en geiten. Dit handelende volk ziet u ongetwijfeld ergens op een markt, ze zijn te herkennen aan de rieten punthoed.
In Senegal wonen meerdere bevolkingsgroepen. Aan de Peulnomaden verwant zijn de Toucouleur. Maar ook zijn er de Mandinka (oorspronkelijk uit Mali), de Wolof en de Sérèr. Elke bevolking is trots op zijn eigen historie. Grote kans dat u in dit land een van de indrukwekkende griots ontmoet. Deze troubadours zijn overal aanwezig waar iets te vieren valt, om zingend de geschiedenis van hun volk te vertellen.

Djoudj: overvloed aan prachtige vogels

Dit prachtige park ligt aan de noordgrens met Mauritanië. Niet voor niets behoort het Djoudj tot de top drie van vogelparken ter wereld met de grootste pelikaanpopulatie ter wereld. Vele trekkende vogelsoorten kiezen juist deze magnifieke plek om de Europese winter te ontlopen. Met een pirogue, een boomstamlang bootje dat na enige oefening heel wendbaar blijkt te zijn, is het park prima te bevaren. Overnachtingsmogelijkheden zijn aanwezig voor wie ook de vroege vogels wil zien. De beste tijd voor een bezoek is tussen december en februari. Van juni tot oktober is het park gesloten vanwege de regenperiode.

Saint-Louis: Franse sferen & jazz

Ongeveer zestig kilometer zuidwestelijk van het vogelpark Djoudj ligt Saint-Louis, ooit de hoofdstad van het Franse koloniale rijk. De Franse invloed en overvloed zijn nog goed te zien aan de architectuur van de statige huizen. Het grootste deel van de stad is op zeer creatieve wijze op een eiland gebouwd dat aan de oostkust met een gigantische brug verbonden is met het vasteland. Op deze kust ligt de wijk Sor, die ook deel uitmaakt van de stad.
Het wonderlijke, bijna Venetiaanse Île Saint-Louis is twee kilometer lang en ruim driehonderd meter breed. Dus compact genoeg om gemakkelijk te bewandelen of vanuit een paardentaxi te bekijken. De stad is een walhalla voor muziekliefhebbers: jaarlijks rond mei/juni vindt er een groot internationaal jazz festival plaats, met natuurlijk ook optredens van lokale artiesten.

Swingend Dakar: Afrikaans uitgaansleven

Nog verder langs de kust richting het zuiden, komt u bij de hoofdstad van Senegal, gelegen op het meest westelijke punt van Afrika. De metropool ontstond in de loop van de vorige eeuw en telt nu ruim twee miljoen inwoners. Het hart van het Senegalese uitgaansleven kun je hier voelen kloppen. De sfeer is woelig, lawaaiig, kleurrijk, goedlachs en gezellig.
Er zit muziek in Dakar. In kleine lokaaltjes of gewoon buiten op straat. Aanstekelijk van gevoelig ritme. Het is vrijwel onmogelijk om niet mee te bewegen. Swingende klanken uit elke genre. Van oorspronkelijke muziek op traditionele instrumenten, tot de rap die hier onder jongeren zeer levendig is, dankzij bands als Black Mbooloo. Youssou N’Dour runt een nachtclub en treedt daar regelmatig zelf op. Koloniale huizen vormen het straatbeeld, afgewisseld met moderne gebouwen die zijn bedacht door Afrikaanse ontwerpers. Architectonische fusion pur sang. Winkels zijn er in allerlei soorten. Evenals markten, waaronder de meubel- annex vismarkt Soumbédioune.

Kleurrijke markten vol sfeer

In grote en kleine steden, een markt is er altijd en zeker een aanrader om te bezoeken! Zoals de woensdagmarkt van Sokone die ik bezocht. Een uitstalling van honderden kraampjes op een grote vlakte. De meeste groenten- en fruitsoorten staan op het zand in bonte plastic emmers en teilen. Door vrouwen op het hoofd naar de markt gedragen. Noten en granen liggen in bergjes op kleden klaar voor de verkoop. Alles is zo fotogeniek uitgestald! Van het blauwe plastic met witte stokbroden erop, tot en met de kleurige rijen touw, hangend over een golfplaten kraamdak.
Hier en daar stijgen lekkere geuren op van etenswaren boven een vuurtje. Overal klinken stemmen. Naar de markt ga je niet alleen om te kopen en te verkopen. Het is een uitje, dus iedereen kleedt zich op zijn paasbest, praat bij en drinkt samen een glaasje suikerzoete thee. Kleinvee staat op een veldje naast de markt, met druk onderhandelende mannen ertussen. Daarnaast wachten ezels en paarden bij hun houten karren, tot ze hun eigenaars – evenals de aangekochte en overgebleven spullen – terug naar huis mogen rijden.

Voormalig slaveneiland Gorée: om niet te vergeten

Vanuit Dakar zijn trips te maken naar dit eiland dat door Unesco op de lijst ‘Erfgoederen van de Wereld’ is gezet. Het vroegere slavenhuis is een gedenkwaardig monument en er zijn diverse musea te bezichtigen. Ook is het heerlijk om gewoon over het eiland te wandelen tussen de mediterraan uitziende huisjes en tuinen met bloemenpracht. Lekker op het strand flaneren en kleine restaurantjes passeren, of er natuurlijk naar binnen gaan. In alle rust, want op het eiland rijden geen auto’s.

Parc National du Delta de Saloum: ongerept natuurdomein

Nog verder richting het zuiden, nog steeds aan de kust, ligt deze schitterende Delta du Saloum. Het deltagebied is ontstaan door het meanderen van de Sine- en de Saloumrivier, op de plek waar ze alle twee uitstromen in de Atlantische oceaan. Totaal is er wel achthonderd vierkante kilometer waterrijk gebied om per boot te ontdekken. Plaatselijke vissers laten zich voor een redelijk bedrag bereidwillig overhalen een paar uur met u rond te varen. Uit de eerste hand krijgt u dan ook nog alle denkbare uitleg over de flora en fauna die er te zien is. Want wie heeft daar meer verstand van dan een ervaren visser die er al zijn hele leven doorbrengt?
Honderden kleurrijke vogelsoorten zijn er te zien, waaronder ijsvogels en wevertjes. Hebt u wel eens een groep pelikanen zien opvliegen? Dat maakt een onuitwisbare indruk!
De kreken heten bolongs, ondiepe rivierarmen. Langs het water liggen mangrovebossen. Heel bijzonder om te zien, een groot gedeelte van de wortels is bóven de grond zichtbaar, haast alsof de boom ze heeft opgetrokken. Eronder in het zand spelen kleine krabben voortdurend verstoppertje.

Casamance: schitterende natuur en fraaie stranden

In dit zuidelijke gebied liggen prachtige stranden, vooral rond Cap Skirring. De Casamance is een verhaal apart, geografisch wordt het van Senegal gescheiden door de staat Gambia. Dit leidde tot een onafhankelijkheidsgevoel dat in het verleden voor enige onrust zorgde. Eind 1994 werd het vredesverdrag getekend waardoor de rust is teruggekeerd. Toch is het altijd verstandig een beetje op te passen.

De vegetatie verschilt enorm van de rest van Senegal. Het landschap is oase-achtig groen en er zijn drukbewerkte rijstvelden. Hier en daar staan prachtige (fruit-)bomen. Enkele spectaculaire stukken tropisch regenwoud maken de natuur van de Casamance tot een waardevolle optelsom.

Niokolo Koba: unieke safari!

We eindigen deze serie hoogtepunten in het zuidwesten met het magnifieke Niokolo Koba-reservaat. Maar liefst achtduizend kilometer park met wild dat zich graag laat bewonderen. Zoals diverse antilopensoorten, ook hele grote zoals de paard- en de eland-antiloop, bavianen, wrattenzwijnen, vele vogels en reptielen zoals de steppenvaraan. Er is ook wild dat zich niet zo gemakkelijk laat zien. Toch is het met geduld zeker mogelijk om vanuit de terreinwagen leeuwen en ander groot wild spotten. Nijlpaarden, panters, krokodillen en chimpansees bewonen de groene heuvels. Soms zal het moeilijk zijn om in de auto te blijven zitten als er weer zo’n prachtig sprankelende waterval opduikt. Overnachten kunt u onder andere in Camp du Lion. Tijdens de schemering hebt u uitzicht op een drukbezochte drinkplaats van wild. En in de vroege morgen loopt u kans op een wel heel originele wake-up-call: gebrul van heuse leeuwen!

BEVOLKING & GODSDIENST

In Senegal wonen tien miljoen mensen, dat zijn ongeveer vijftig inwoners per vierkante kilometer. Er zijn zes grote etnische groeperingen, namelijk de Wolof, Toucouleur, Mandinka, Peul en Diola. Daarnaast zijn er vijftien kleinere stammen. De bevolkingsgroepen gaan tolerant met elkaar om, al weet iedereen onmiddellijk en heel precies waar de ander vandaan komt.
Het geloof is een fascinerende kruising tussen de islam en het animisme. Deze laatste stroming is van mening dat alles een ziel en een geweten heeft, ook in de natuur en het universum. Senegalezen geloven in dromen, magie, kruidenspecialisten, geluksbrengers met koranteksten en het advies van de marabout. Deze islamitische leermeester biedt hulp bij het afweren van onheil en ziekte.
Islamitische gewoonten past men niet zo streng toe, bijvoorbeeld wat betreft het bedekken van het vrouwenlichaam (tot over de knieën wordt bedekt). De verdraagzaamheid voor de geloofsopvatting van een ander is in ieder geval groot. Wat verder opvalt, is de onderlinge behulpzaamheid en het belang van sociale activiteiten. Binnen een familie is het normaal dat degene die het beter heeft de rest helpt. Graag vieren ze met zoveel mogelijke bekenden samen feestelijke gebeurtenissen als de naamceremonie (een baby die zijn of haar naam krijgt). Het is machtig om daarbij aanwezig te zijn! Ook de plaatselijke griot zal vaak langskomen om te vertellen en te zingen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search