SINGAPORE

Singapore: fascinerende variëteit aan culturen.

Singapore is een republiek / stadstaatje, op een eiland onder Maleisië, met een oppervlakte van 683 km2. Het is één van de kleinste, en tegelijkertijd dichtstbevolkte landen ter wereld. Er wonen ca. 5 miljoen mensen, waarvan 77% Chinezen, 14% Maleisiërs en 8% Indiërs. Singapore bestaat uit 64 eilanden waarvan ongeveer de helft bewoond is.

Door zijn geografische ligging is Singapore een internationaal centrum voor industrie en handel geworden. Singapore heeft het voordeel van een diepe haven en ligt aan een van de drukste handelswegen van het oosten naar het westen.

Praktische informatie

  • Oppervlakte: 718 km
  • Valuta: Singaporese dollar
  • Taal: Engels, Maleis, Tamil, Standaardmandarijn
  • Klimaat: Singapore kent een tropisch klimaat. De temperaturen zijn vrijwel het hele jaar constant: ’s nachts daalt de temperatuur naar 24 tot 25 graden, overdag is het meestal zo’n 30 tot 32 graden. Er is altijd kans op een (soms zeer pittige) regen- of onweersbui. Over het algemeen valt er tijdens de periode november t/m februari meer neerslag dan in andere maanden, maar officieel is het geen regenseizoen omdat Singapore ook geen echt droog seizoen kent.
  • Beste reistijd: februari/maart tot en met juli/augustus.
  • Tijdverschil: In Singapore is het tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het tijdsverschil 6 uur.

Hoogtepunten van Singapore

Miami in de tropen

De meeste winkels zijn geconcentreerd rond Orchard Road, Singapore’s belangrijkste toeristengebied. Toeristen uit Australië, Nieuw-Zeeland en andere westerse landen komen voor de winkels, maar ook voor de fascinerende variëteit aan religies, culturen, gewoontes en tradities van de verschillende bevolkingsgroepen.

Singapore lijkt op Miami in de tropen, met een vleugje Las Vegas en een snufje New York. De hoge gebouwen van Singapore staan met de voeten in het groen.

Tussen de grasvelden en de perkjes kronkelen brede wegen met feilloos werkende ‘road pricing’, waardoor het nimmer druk lijkt. Hier ziet u alleen schone trottoirs en aangeharkte parken, piekfijne malls en zult u een enorm gevoel van veiligheid ervaren. Singapore, the Fine City (fine = boete), is een on-Aziatische keurige hoofdstad. Met vijf miljoen goede gedresseerde inwoners, die de laatste jaren met succes meer vrijheid opeisen. De hardwerkende Singaporees met baan heeft hier een goed leven. En zeker de toerist voor een dag of drie.

Plekken die u niet mag missen

Bezoek Sands SkyPark aan Marina Bay Sands voor een verbluffend uitzicht over de stad.
Of ga in de Singapore Flyer, een van ’s werelds hoogste reuzenraden, 30 minuten genieten in ee grote glazen cilinder.
Of maak een nachtsafari in de dierentuin van Singapore, 40 minuten in een treintje langs tijgers, nijlpaarden en olifanten, net Jurassic Park.
Singapore Zoological Gardens is misschien wel de mooiste dierentuin ter wereld! De locals noemen het ook wel Mandai Zoo. Met bijna 1,5 miljoen bezoekers per jaar, is het een van de populairste toeristische attracties van Singapore. Ook voor de dieren is de dierentuin relatief goed toeven: ze hebben veel ruimte naar dierentuin begrippen. De dierentuin profileert zich zelfs als ‘The Open Zoo’. De 3600 beesten leven in een natuurgetrouwe omgeving, en de scheiding tussen bezoekers en dieren is ze zoveel mogelijk verstopt achter rotsen, water en beplanting. De verblijven van gevaarlijke dieren, zoals luipaarden en jaguars, zijn afgeschermd met glasplaten.

Even weg uit alle drukte? Vlakbij de stad ligt Sentosa Island, een compleet eiland met mooie stranden (het zand is geïmporteerd vanuit de Filippijnen), een dierentuin en een oorlogsfort (Fort Siloso), het is eigenlijk een groot attactiepark. Het is de favoriete plek van de Singaporezen om er een dagje tussenuit te gaan en hun mogelijk om op het (nep)strand te liggen. Verwacht niet dat je hier de tijd van leven zult beleven, maar je kan je hier prima een dagje vermaken.

U kunt naar ‘Sentosa Underwater World’, het grootste oceanium van Azië. Vervolgens kunt u naar het vlinderpark gaan, om vele mooie vlinders te zien en naar de ‘Images of Singapore’, het wassenbeelden museum met beelden van het historische Singapore. Met een rit in de kabelbaan kunt u terug naar het vaste land bij Mount Faber, waar u kunt genieten van een adembenemende uitzicht over de haven.

Chinatown

Chinatown in Singapore is een fascinerende wijk. Niet zo gek, als je bedenkt dat 80 procent van de bevolking in de stadstaat Chinees bloed heeft.
Het originele Chinatown steekt met de lage bebouwing en typisch Chinese architectuur af tegen de statige, aangrenzende wolkenkrabbers van het Central Business District. Maar ook in Chinatown bloeit de economie en werkt men hard aan een ‘new Chinatown’ met kantoren, luxe restaurants en dure winkels.
Hoewel de wijk erg toeristisch is, blijft het leuk om er te genieten van alle geuren en kleuren. De vele oude tempels, kleine winkels, eettentjes en de grote activiteit op de markten geven nog een beeld van hoe het er overal in de wijk vroeger aan toe moet zijn gegaan.

Middenin in het kleurrijke Chinatown staat en zo mogelijk nog kleurrijker gebouw: de Sri Mariammam Tempel. Dit is de oudste hindoetempel van de stad. Hij werd in 1843 gebouwd en heeft een indrukwekkend, ietwat kitscherige ‘gopuram’ toegangspoort. Op de tempeltoren zijn diverse figuren afgebeeld. Goden en godinnen worden begeleid door hun volgelingen, soldaten, bloemen en dieren. Grote koeien op het dak staren die je glazig aan. Dit alles in felle, vrolijke kleuren.

Ervaar uniek Singapore

Wandel in de netste en een van de mooiste Botanische Tuinen ter wereld en/of doe een Museum Walk, vier musea op vijf minuten loopafstand van elkaar, waarvan zeker het National Museum en Singapore Art Museum een bezoek waard zijn.

De stad heeft ook z’n romantische kant. Ten oosten van de strakke Marina Bay ligt The Colonial District, het voormalige leef- en werkterrein van Thomas Raffles, de Engelsman diein 1819 de ‘Vrijhandelspost’ Singapore stichtte. Hier vindt u de Cricket Club en de kleurige Victoriaanse laagbouw aan de Singapore rivier. Het vraagt weinig verbeelding om de sampans van vroeger te ruiken en honderden koelies zich op de oevers in het zweet te zien werken.
De koelies zijn nu de expats, die zich ’s avonds op Boat Quay ontspannen in een mix van Chinese, Maleise en Indiase culturen. Boat Quay is de plek om buiten (Cantonese) vis te eten tegen een achtergrond van honderden ijsbakken en borrelende aquaria, mooier dan die in Artis, vol met kingcrabs, haaien en oesters. Voor ca. 10 Euro kunt u genieten van een prima maaltijd met uitzicht op feestende schepen, die langzaam langs het standbeeld van Raffles varen.
Ook Little India is een leuke wijk. De paar rijen pastelgekleurde winkelstraatjes zijn aardig, maar je komt hier voor de Tekka Market, het red light district voor voedsel. Zij het niet voor zwakke vegetarische zielen, gezien de hoeveelheid geitenkoppen, hoeven en spartelende palingen. Aan de rand van de markt zijn stalletjes waar je voor een grijpstuiver van alles kunt proberen van roti prate (gevulde indiase pannenkoekjes) tot otak-otak (vis in kokosmelk, gestoomd in bananenblad).
De leukste buurt is misschien wel Kampong Glam, een oorspronkelijke moslimwijk in de schaduw van de goudgekoepelde Sultan Moskee. Aan palmlaantjes liggen hier hippe modewinkeltjes, vintageshops en cafés.
Heel exotisch, maar ook heel Singaporees: veilig en schoon dwalen door een mix van Aziatische culturen.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search