Hoe kun jij duurzaam reizen?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal zichtbaar en voelbaar. Maar zeker niet alleen in negatieve zin, want jouw reis draagt ook op een positieve manier bij, in de vorm van werkgelegenheid en natuurbescherming door het creëren en beheren van nationale parken of UNESCO Werelderfgoed. En door bijzondere en waardevolle ontmoetingen tussen mensen uit verschillende culturen.
Hieronder vind je de nodige tips voor duurzaam en verantwoord reizen. Wat kun je zelf doen – en laten – om de negatieve effecten van toerisme zoveel mogelijk te minimaliseren en juist jouw positieve impact te vergroten?
Conservation
CO2-uitstoot
- Boek bij voorkeur een directe vlucht. De meeste uitstoot wordt veroorzaakt bij het opstijgen en landen. Een rechtstreekse vlucht naar een verre bestemming kan tot wel 50% aan CO2-uitstoot schelen.
- Compenseer de CO2-uitstoot van je reis.
- Reis ter plaatse zoveel mogelijk over land. Binnenlandse vluchten zijn aanzienlijk vervuilender dan ritten per auto, trein of bus.
- Onderneem activiteiten waarvoor de auto niet nodig is. Stap bijvoorbeeld op de mountainbike, maak een wandeltocht of ga kanoën of paardrijden – en volg de paden en uitgezette routes. Vermijd quads, jetski’s, speedboten en crossmotoren, dit zijn enorme vervuilers die bovendien de natuur verstoren.
Zwerfvuil en plastic
- Breng je eigen herbruikbare waterfles en eventueel een filterfles mee op reis en vul deze zoveel mogelijk bij tappunten. Op steeds meer bestemmingen vind je dergelijke faciliteiten. Op die manier verbruik je aanzienlijk minder plastic. Download de app My Little Plastic Footprint en daag jezelf uit om minder plastic te gebruiken.
- Zwerfvuil is een groot probleem veel landen. Neem dus al je afval mee naar een plek waar je het kunt weggooien. Zelfs organisch materiaal als klokhuizen en bananenschillen hebben vaak jaren nodig om af te breken.
Water- en energieverbruik
- Accommodaties nemen steeds meer maatregelen om water- en energieverbruik te verminderen. Jij kunt zelf ook heel eenvoudig je steentje bijdragen. Gebruik je handdoeken meerdere dagen schakel elektrische apparaten en het licht uit als je je kamer verlaat en neem biologisch afbreekbare zeep mee. In veel landen is water bovendien schaars. Douche daarom niet te lang en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
Dierenwelzijn
- Vermijd activiteiten waarbij dieren in gevangenschap leven of waar geen ruimte is voor natuurlijk gedrag. Olifantenritten, zwemmen met dolfijnen of leeuwenwelpjes knuffelen zijn activiteiten waarbij geen rekening gehouden wordt met het welzijn van de dieren. Breng in plaats daarvan een bezoek aan een nationaal park of beschermd natuurgebied.
- Eet vegetarisch of veganistisch tijdens je reis. Door minder of geen vlees en zuivel te eten verklein je jouw persoonlijke impact op het milieu enorm. Bovendien loop je minder risico op darmproblemen.
- Denk goed na als je souvenirs koopt. Koop geen illegale souvenirs die gemaakt kunnen zijn van bedreigde planten- of diersoorten. Koop in plaats daarvan mooie, zelfgemaakte handwerken. Op die manier steun je de lokale bevolking, help je mee de illegale handel een halt toe te roepen én voorkom je dat je zelf strafbaar bent door het importeren van illegale souvenirs. Check de app Douane Reizen of de website van de Belastingdienst welke souvenirs je wel en niet mee terug mag nemen.
‘Slow travel’
- Ga wat langer en minder vaak op vakantie. Op die manier kun je een land en cultuur écht beleven en heb je bovendien de tijd om te ontspannen.
Community
Lokale werkgelegenheid
- Je reis wordt georganiseerd door erkende lokale agenten en uitgevoerd met behulp van ervaren lokale gidsen en chauffeurs. Zo creëren we werkgelegenheid voor de lokale bevolking en bieden we ze de kans om een inkomen te genereren uit het toerisme.
- Geef je geld lokaal uit: op de markt, bij kraampjes langs de weg, bij kleine hotels en pensions en bij lokale restaurants. Zo zorg je ervoor dat je geld terechtkomt bij lokale ondernemers in plaats van internationale ketens.
- Neem ‘Meet the Local’ activiteiten op in je reisprogramma. Maak kennis met de lokale manier van leven en doe iets terug voor de gemeenschap in de regio die je bezoekt.
Overtoerisme
- Voorkom ‘overtoerisme’ door minder bekende plekken te bezoeken en buiten het hoogseizoen te reizen.
Welzijn van kinderen
- Geef bedelaars geen geld, snoep, pennen of speelgoed. Vaak zijn het jonge kinderen die door hun ouders worden thuisgehouden van school om op deze manier geld te verdienen. Door geld te geven, hou je dat systeem in stand. Bezoekjes aan weeshuizen of excursies waarbij kinderen worden uitgebuit zijn om diezelfde reden geen goed idee. Breng liever pennen, potloden of schriften naar een lokaal schooltje of kijk op de website van Pack for a Purpose. Deze organisatie ondersteunt wereldwijd lokale projecten als scholen, weeshuizen en ziekenhuizen. En nóg beter dan spullen uit Nederland mee te nemen is om ter plaatse een en ander aan te schaffen. Dan steun je niet alleen het project, maar verdient een lokale ondernemer er ook wat aan.
- Door armoede vallen helaas ook kinderen ten prooi aan seksuele uitbuiting. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag dienen alle kinderen te worden beschermd tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Wees alert en meld vermoedens van kindersekstoerisme. Ben je tijdens je reis getuige van een verdachte situatie rondom seksueel misbruik van een minderjarige dan kun je dit (anoniem) melden via https://www.meldkindersekstoerisme.nl/.
Fooien
- De lonen op veel van onze bestemmingen liggen laag en fooien zijn een welkome aanvulling op het salaris. Wees je bewust van hetgeen je geeft: niet te weinig, maar ook niet te veel.
Culture
Lokale gebruiken
- Hou rekening met en respecteer de lokale cultuur. Zaken die soms voor ons heel vanzelfsprekend zijn, zullen dat in sommige andere landen en culturen niet zijn. Besef dat je te gast bent in een land waar andere omgangsvormen, kledingvoorschriften en eetgewoontes gelden.
- Draag gepaste kleding, waarbij je respect toont voor de lokale gebruiken en bevolking.
- Leer een aantal woorden/zinnen van de taal, zoals hoe je iemand groet of bedankt. Dat opent deuren!
Fotografie
- De landen die je bezoekt zijn vaak fotogeniek, en zeker de mensen. Vraag altijd toestemming voordat je van iemand een foto maakt. Deel je foto met degene van wie je hem hebt gemaakt. Fotografeer met respect en je zult zelf ook met respect worden behandeld.
- Deel je foto’s niet zomaar op sociale media. Zeker geen foto’s van kinderen in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld armoede.
Richtlijnen voor safari’s
Tijdens onze safari’s overnacht je vaak in wildparken en natuurreservaten waar het wild de baas is. Voor jouw eigen veiligheid en die van anderen, en voor het behoud van kwetsbare ecosystemen, hebben we een aantal richtlijnen opgesteld. Die vind je hier.