Karibuni Tanzania! Welkom in Tanzania, een land waar u letterlijk en figuurlijk veel hoogtepunten kunt beleven: Uw voetstappen op evenaars-sneeuw (Afrika’s hoogste bergtop), uitgestrekte, zonovergoten savannes met een ongelooflijke diversiteit en concentratie van wilde dieren, zeilen op het diepste meer van het continent, ronddolen in de Great Rift Valley en genieten van de enorme hoeveelheid prachtige vogels, want Tanzania is een waar vogelparadijs! En, wellicht als relaxte afsluiting van uw vakantie, ‘The Spice of Life’: Zanzibar, een juweel in de Indische Oceaan.
In Tanzania vindt men enkele van de meest befaamde Nationale Parken (NP) ter wereld : de Serengeti, de Ngorongoro krater, Lake Manyara NP, Tarangire NP, het Selous Game Reserve, Ruaha NP. Nergens ter wereld kan men gnoes, gazelles, zebra’s en antilopen in zulke enorme aantallen aantreffen als hier. De karakteristieke open vlaktes maken het ontdekken van wild gemakkelijk. De wereld van Jane Goodall’s chimpansees kan worden ontdekt in Gombe en Mahale NP. Dit alles maakt van Tanzania dé bestemming voor een safari. Een klassieke safari door de wildernis van Tanzania brengt reizigers dichtbij de natuur en de oorsprong van het bestaan.
Tanzania is ‘the cradle of mankind’ want het was hier, in de Olduvai Gorge, dat Dr. Louis Leakey de gefossielde overblijfselen van Homo habilis (‘handy man’) vond, 1,75 miljoen jaar oud en de voorloper van de moderne mens.
Tanzania telt meer dan 120 verschillende volksstammen.
Naast de schitterende natuur is er zoveel meer te beleven in Tanzania: Amboni grotten, Isimila Stone Age Site, Kalambo watervallen, grotschilderingen, het één na diepste meer Tanganyika, en het één na grootste meer, het Victoriameer, de Mbozi meteoriet (drie na grootste ter wereld) en natuurlijk Ujiji, 10 km van Kigoma, waar Henry Morton Stanley de legendarische woorden sprak: ‘Dr. Livingstone I presume.’
Tanzania heeft maar liefst 12 Nationale Parken die u de ervaring van uw leven kunnen bezorgen. Hieronder worden de drie bekendste beschreven: Serengeti, Ngorongoro en Mount Kilimanjaro. Maar er zijn meer afgelegen, nauwelijks bezochte, parken, zoals Katavi en Mahale. Safari Njema! Geniet van uw safari!
Wat kan zich meten met een plek als de Serengeti vragen sommigen zich af. Welk deel van de Serengeti u ook bezoekt, het schouwspel is magnifiek. Het is een sereen landschap van stoffig oker met uitgestrekt grasland en allerlei soorten acacia’s. Hier kunt u over enorme afstanden naar de stilte luisteren. De Serengeti is gigantisch en betekent ‘eindeloze vlakte’ in de taal van de Maasai. Van horizon tot horizon strekt de vlakte zich uit over een oppervlakte van 32.000 km2.
Er heerst een sobere Afrikaanse schoonheid. De savanne is flauw citroengeel met strepen roze erdoorheen. De vlakte wordt bekroond met een eindeloos indigoblauwe lucht. En dankzij wegen, jachthutten en kampen, kan iedereen er deelgenoot van zijn. ‘Ik had nog nooit zulke uitgestrekte savannen gezien. Vier miljoen gnoes, zebra’s en gazellen! Als ik op mijn sterfbed een wens zou mogen doen en nog één plek op aarde bezoeken, dan zou het de goede, oude Serengeti worden.’ (Norman Myers, ecoloog).
In het zuiden, richting Seronera, kan elk jaar na de lange regenperiode het begin van de migratie van de gnoes worden aanschouwd. Gedreven door oerinstincten beginnen anderhalf miljoen gnoes daar, voorafgegaan door een kleiner aantal zebra’s, aan een lange trektocht door de Serengeti. Ze gaan op zoek naar water en vers gras. Deze migratie is één van de laatste grote schouwspelen der natuur. Het is uitermate indrukwekkend zoveel dieren te zien. Een vlakte gevuld met brommende, vechtende en flirtende mannetjes die hun best doen om hun harems bijeen te houden tijdens deze zinderende trektocht.
De Ngorongoro krater is de grootste vulkaankrater ter wereld die nog intact is, meer dan 22 miljoen jaar oud. Het op de wereld absoluut unieke door de natuur geschapen natuurreservaat is het werk van meerdere naast elkaar liggende vulkanen. Vanaf de rand van het bekken heeft u zicht over het glanzende zoutmeer in de diepte. De rand is gekarteld en pikzwart. Meestal ligt de zeshonderd meter hoge krater gehuld in de wolken. De ruwe volmaaktheid is prachtig en bijna teveel om goed te kunnen bevatten. Via de steile wand rijdt u naar beneden, alwaar zich ca. 30.000 dieren bevinden, zo goed als alle inheemse dieren van Oost-Afrika en broedplaats voor reusachtige zwermen vogels.
In het water van het zoutmeer Magadi zoeken vaak tienduizenden roze – en dwergflamingo’s naar voedsel. Het is een natuurlijk amfitheater van 260 km2, uitgeroepen tot World Heritage Site. Het is alsof de natuur zelf een natuurreservaat heeft geschapen voor de Afrikaanse dieren toen ze in het noorden van Tanzania de reuzenkrater Ngorongoro voortbracht.
De Kilimanjaro, een perfect gevormde vulkaan die oprijst uit de savanne, vormt één van Afrika’s mooiste beelden. De ‘witglanzende berg’ – zoals Kilimanjaro betekent – is met sneeuw bedekt en nog niet uitgedoofd. Met zijn 5895m is het niet alleen de hoogste piek van Afrika, maar zonder meer ook de machtigste vrijstaande berg op aarde. Van bebouwde akkers aan de voet komt men door een tropisch regenwoud tot in alpine begroeiing; nog hogerop bereikt men via een desolaat maanlandschap de met sneeuw en ijs bedekte top. Vanaf 5000 meter heersen er arctische temperaturen. Toeristen kunnen de Kilimanjaro onder begeleiding van inheemse berggidsen bestijgen. Het is een van de meest geliefde bestemmingen van klimmers ter wereld. Het is namelijk buitengewoon zeldzaam dat een berg van bijna 6000 meter hoogte zonder technische moeilijkheden kan worden beklommen.
De ‘eenvoudige’ Marangu route leidt door schitterend bos en spectaculaire, reusachtige heidestruiken, vervolgens de opmerkelijke Sella woestijn en als laatste etappe de met stenen bedekte berghellingen. Woester en veel spectaculairder is de Machame route en zo zijn er verscheidene routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Het doel van de meeste reizigers is het bereiken van het op 5685 meter gelegen Gillman’s Point aan de rand van de Kibo-krater. 210 meter hoger ligt het absolute hoogtepunt van de Kilimanjaro, inmiddels omgedoopt tot Uhuru-piek: vrijheidstop. Ook al bereikt u de top niet, dan zal het avontuur op de Kilimanjaro altijd onvergetelijk blijven. En met enig geluk – als er geen wolken zijn – kan men de schoonheid en het majestueuze van de berg vanaf de grond bewonderen.
In het natuurpark aan de voet van de Kilimanjaro leven talrijke wilde dieren, zoals buffels, elanden, antilopen en de zwart-witte colobusapen. Tegelijk is de savanne rond de vulkaanberg omgewerkt tot weideland voor de rundveekuddes van de Maasai. Typisch voor het savanne-landschap zijn de paraplu-acacia’s met hun brede, schaduwwerpende kroontoppen.
De naam Zanzibar roept exotische en romantische beelden op. Zanzibar is eigenlijk de naam van twee eilanden samen, nl. Unguja en Pemba. Het stadje Zanzibar ligt op Unguja, het eiland dat algemeen als ‘Zanzibar’ wordt aangeduid. Zanzibar is één der mooiste eilanden ter wereld, een juweel in de Indische Oceaan. Het is vanaf deze kusten dat de grote Europese ontdekkingsreizigers Burton, Speke, Kraph, Reubman en Livingstone hun expedities naar het binnenland van Afrika begonnen.
De vele smalle steegjes van het oude stadje zijn een levendige herinnering aan de lange en kleurrijke geschiedenis van het eiland. Zanzibar’s Stone Town, waar eens de sultans regeerden, is een fascinerende plaats om te wandelen en in te ‘verdwalen’. Maar u kunt ook heerlijk relaxen op een van de 25 paradijselijke witte zandstranden met palmbomen en een duik nemen in het azuurblauwe water van de Indische Oceaan. Of ontdekken waarom Zanzibar ook ‘The Spice Island’ wordt genoemd en kennis vergaren over de vele kruiden.
Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Livingstone House, waar de Schotse ontdekkingsreiziger drie maanden heeft gewoond om spullen te verzamelen voor zijn, naar later bleek, laatste expeditie. Een andere ‘must’ is het ‘House of Wonders’ met zijn vele pilaren, balkons en prachtig bewerkte deuren, gebouwd door Sultan Barghash.
Tanzania telt +/- 38 miljoen inwoners, verdeeld over vele etnische groepen. Deze groepen leven verspreid over het hele land. De vruchtbaarheid van de grond en economische factoren waren bepalend voor de keuze van hun woonplaats. De belangrijkste godsdiensten zijn het christendom en de islam. Op het vasteland is 45% christen, waarvan het merendeel rooms-katholiek is, 35% islamiet en 20% animist, aanhangers van natuurgodsdiensten, die echter vaak vermengd zijn met andere godsdiensten. Een aantal stammen is nog nauwelijks beïnvloed door andere godsdiensten waaronder met name de Maasai. Hun god heet Engai en de belangrijkste heilige plaats ligt op de, nog steeds werkzame vulkaan, Ol Doinyo Lengai, ‘de Berg van God’. Op het eiland Zanzibar is 95% van de bevolking moslim. Hindoes zijn vooral in Dar es Salaam te vinden onder de Aziatische bevolking.
95% van de Tanzanianen zijn Bantoes, verdeeld over 130 volksstammen, variërend in grootte tussen enkele miljoenen tot enkele honderden. Zij spreken Kiswahilli, een taal van Bantoe oorsprong. 1% bestaat uit een klein aantal Aziaten (vooral Indiërs), Europeanen en Arabieren. De overige 4% bestaat vooral uit de bekende Masai, wonende op het grensgebied tussen Kenia en Tanzania. Zij spreken een Nilotische taal.
Men kan de Bantoes onderverdelen in 7 belangrijke groepen.
De Sukuma’s of ‘volk van het noorden’ leven voornamelijk ten zuiden van het Victoriameer. Zij doen met name aan tuinbouw, runderteelt en het verbouwen van katoen. Muziek en dans maken ook deel uit van hun culturele leven. De Sukuma’s zijn onder andere bekend om hun ‘slangendans’ waarbij ze zich wikkelen in levende slangen.
De Makonde’s wonen in Zuid Tanzania. Zij zijn een fier volk dat door hun geïsoleerde woongebied de stijgende invloed van de westerse beschaving heeft weerstaan. Hun bekende ebbenhouten houtsculpturen spelen een belangrijke rol in hun dagelijks leven, meer dan een gewoon stuk handwerk zijn zij de expressie van hun eeuwenoude cultuur en erfgoed.
De Chagga’s zijn een succesvolle volkstam die wonen op de vruchtbare uitlopers van de Kilimanjaro, één van de dichtstbevolkte streken van Tanzania. De koffieplant die op deze vruchtbare grond erg goed gedijt heeft deze mensen dan ook veel voorspoed gebracht. Door de degelijke opleiding van de missionarissen en het relatief hoge inkomen door de koffieverkoop, behaalde deze volkstam een hoger educatief niveau.
De Haya’s wonen aan de westelijke oevers van het Victoriameer. Zoals de Chagga’s hadden zij reeds vroeg belangstelling in een degelijke opleiding waardoor ze overal in Tanzania belangrijke posten bekleden. Door de hoge bevolkingsgraad zijn zij verplicht om op een intensieve wijze bananen en koffie te verbouwen. Reeds voor de komst van de Europeanen verbouwden en verhandelden de Haya’s koffie. Door de veredeling van de koffieplant exporteren deze mensen nog steeds hun koffie, al wonen ze meer dan 1.400 km van de kust.
De Nyamwezi’s wonen in centraal Tanzania in de nabijheid van Tabora en vormen de grootste groep, ca. 15% van de bevolking. Van origine zijn zij een mengeling van verschillende etnische groepen. Midden negentiende eeuw waren zij befaamde handelaren wat ook niet verwonderlijk is, gezien het feit dat verschillende handelsroutes hun woongebied doorkruisen. De tseetseevlieg, oorzaak van de dodelijke slaapziekte, en het permanente gebrek aan water, maken het de mensen moeilijk om te overleven.
Het Ha volk woont in het verre westen van Tanzania, dichtbij de grens met Burundi en langs de beboste en met tseetseevliegen verpestte oevers van het Tanganyikameer. De Ha doen er alles aan om hun oude gewoontes en culturen te bewaren. Zij zijn vooral veeboeren en erg bekend om hun traditionele dansen, die van de dansers heel wat ervaring vragen om het ritmische, maar ingewikkelde tromgeroffel te volgen.
De Hehe wonen vooral in het Iringa hoogland in het zuiden van het land. De stamhoofden wonen rond Kalenga in enorme grote huizen. Van hun afkomst en gewoonten voor 1850 is weinig bekend. Deze volkstam was erg krijgshaftig en verwierf door allerlei veldslagen veel macht in een periode rond de helft van de achttiende eeuw. De stamhoofden beweerden over een mystieke kracht te beschikken die zij putten uit een ‘oorlogsmedicijn’. De meest glorieuze overwinning die ze behaalden was op de Duitsers in 1891 onder de leiding van het hoofd Mkwawa. De eerste en meest zuidelijke handelsroutes liepen door hun woongebied en zij waren al snel betrokken bij de bloeiende ivoorhandel. Zo ruilden ze de slagtanden met wapens, fijne Europese kleren, kralen en alcohol. Tijdens het tienjarig bewind van stamhoofd Mkwawa werden de Hehe een welvarend en zelfstandig volk. Tegenwoordig houden ze zich vooral bezig met het verbouwen van maïs en het houden van koeien en geiten.
De meest bekende volksstam is zeker de Maasai, die voornamelijk in het noordelijk deel van Tanzania wonen (en in het zuiden van Kenia). Hun afkomst is nooit duidelijk geweest, maar men vermoedt dat ze in de zeventiende eeuw vanuit Noord Afrika de Nijl volgden en zo in Kenia en Tanzania terecht kwamen. Maasai betekent ‘Spreker van de Masaa taal’. De Maasai zijn onderverdeeld in 12 verschillende groepen naargelang de plaats waar ze wonen. De belangrijkste groep zijn de Ilkisongo en zij leven in Tanzania. De Maasai zijn halfnomadische veeboeren. Zij geloven rotsvast dat alle koeien op de wereld hun gegeven werden door God. Buiten koeien bezitten ze ook geiten en ezels. Zij trekken er constant op uit met hun kudden op zoek naar vers gras en water. Hun spreuk is dan ook: God geef ons koeien en gras, zonder gras zijn er geen koeien en zonder koeien zijn er geen Maasai. De wijze waarop dit taaie volk leeft is al vele honderden jaren hetzelfde. Vanwege de nomadische leefstijl en de strenge rituelen zijn westerse invloeden van zendelingen en imperialisten aan hen voorbij gegaan.
Een andere bijzondere bevolkingsgroep is de pygmee in het westelijke deel van het land. Deze bevolkingsgroep leeft nog steeds voornamelijk in de oerwouden en houdt zich maar moeizaam in stand.
De Hadzapi bewonen het noord-centrale gedeelte van Tanzania en worden beschouwd als de oudste bewoners van het land. Getuigen hiervan zijn de vondsten van stenen werktuigen, wapens, schuilplaatsen en rotsschilderingen die dateren van 5.000 jaar terug. Tegenwoordig kan men de muurschilderingen bewonderen in het Kondoa/Kolo gebied gelegen tussen Arusha en Dodoma. In tegenstelling tot de Bantoes spreken deze mensen de Khoisaans. De Hadzapi leven van de jacht en het verzamelen van allerlei vruchten en fruit.
De Arabische afkomst is vooral terug te vinden aan de kust en op de eilanden Zanzibar en Pemba. Hier treft u een mengeling aan van Shirazi (Iran) Arabieren en Comoranen vanuit de eilandengroep de Comoren.