KENIA

Kenia: zoals je van een puur Afrikaans land droomt

Kenia is een vakantieland waar het zien van heel veel wilde dieren – ‘the big five’! – en genieten op de mooiste stranden, goed gecombineerd kan worden. De variatie aan landschappen is enorm. Er zijn de centraal gelegen hoogvlaktes waar thee en koffie wordt verbouwd, de vlaktes in het droge zuiden met onder meer een van de populairste wildparken in Afrika, de Maasai Mara, de een na hoogste berg van Afrika, Mount Kenya, en een vruchtbaar kustgedeelte met hagelwitte stranden en tropische riffen. In Kenia leven meer dan 40 stammen, waaronder de Maasai en de eveneens bijzonder uitgedoste Samburu, waarvan een groot deel nog op traditionele wijze leeft. De bevolking is een ultieme mengkroes met ook nog eens mensen van Aziatische en Arabische komaf.

Praktische informatie

  • Oppervlakte
    582.646 km2, 14x Nederland
  • Taal
    Engels en Swahjli
  • Klimaat
    Tropisch
  • Beste reistijd
    Augustus & september, december t/m februari
  • Geld
    Keniaanse Shilling (KSH)
  • Tijdsverschil
    +1 uur in zomer, +2 uur in winter

Hoogtepunten van Kenia

Natuur in alle variaties en veel, heel veel wild

In Kenia zijn 59 wildparken met elk hun eigen flora en fauna en vaak erg verschillend van elkaar. Vrijwel nergens in Afrika zul je meer olifanten zien dan in Tsavo East. En de bekende uitgestrekte savannevlaktes tref je in Maasai Mara aan zoals je je een Afrikaans landschap droomt. De bevolking treed je altijd vriendelijk, met een grote smile, tegemoet: Jambo! En zo voel je je ook overal, meer dan welkom.

Aberdare National Park

Aberdare National Park is een van de minder bezochte parken. De belangrijkste reden is dat de toegang alleen is toegestaan voor 4WD’s – in het regenseizoen zijn veel wegen veranderd in een modderpoel. Het park heeft een verscheidenheid aan landschappen en flora en dieren die niet gemakkelijk elders gevonden. Het park bestaat uit twee delen, de hoger gelegen heidevelden met de drie toppen, en de onderste Salient, waar het regenwoud dik is en met meer wild. Aanwezige dieren zijn buffels, olifanten, luipaarden, leeuwen, bavianen en diverse soorten andere apen. Hoger in de heidevelden kunnen ook elanden en servalkatten worden gespot. Bovendien zijn er letterlijk honderden vogelsoorten aanwezig, waaronder koninklijke kraanvogels, haviken, arenden, reuze ijsvogels, sunbirds, plevieren, etc. etc. Naast dieren spotten, kunt u hier ook heel goed wandelen. De hoge venen hebben drie pieken (Satima, Kinangop en Kipipiri), die vrij eenvoudig beklommen kunnen worden.

Amboseli Park

Het Amboseli park ligt aan de voet van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Er is hier een grote verscheidenheid aan wilde dieren, zoals leeuwen, olifanten, cheetahs, hyena’s, giraffes, zebra’s en wildebeesten (gnoes). Amboseli is een van de oudste parken in Kenia en staat bekend om de prachtige zonsondergangen. Aan het einde van de dag komt het wild weer tevoorschijn en het uitzicht op de Mount Kilimanjaro is overweldigend.

Hells Gate National Park

Hells Gate National Park is een klein park gelegen tussen Naivasha Lake, Longonot en Suswa vulkanen. Het Park biedt een grote verscheidenheid aan wild, onbekende flora en zeer veel soorten vogels en is tevens één van de parken waar het is toegestaan om te klimmen, wandelen en fietsen in Kenia. Bedekt met as van de uitbarsting van de Longonot vulkaan ongeveer 110 jaar geleden is het park bekend vanwege de geografie.

Kakamega Forest National Reserve

Het Kakamega Forest National Reserve is gelegen in het stroomgebied van Lake Victoria, ongeveer 50 km ten noorden van Kisumu stad. Omdat het het enige overblijfsel in Kenia is van het Guineo-Congolian bos als ecosysteem, biedt het park een unieke fauna en landschappelijke schoonheid. Voor vogel- en vlinderliefhebbers is dit de plek om te bezoeken. Het bos is het thuis van meer dan 400 soorten vlinders, ongeveer 300 vogelsoorten en 27 soorten slangen. Er zijn ook meer dan 350 soorten bomen en 7 soorten primaten waaronder de bedreigde DeBrazza apen, zwarte en witte colobus apen en de vervet apen. De Potto (’s werelds langzaamste zoogdier op aarde), duikers en dikdiks worden ook gevonden in Kakamega Forest National Reserve.

Longonot National Park

Mount Longonot Nationaal Park is een vulkaankrater vlakbij Lake Naivasha. De naam Longonot komt van ‘Oloonong’t’, wat ‘berg van vele uitlopers’ betekent. Je kunt duidelijk zien waarom de Maasai deze naam aan de vulkaan gaven. Dit savanne ecosysteem ligt ongeveer 90 km van Nairobi. Aan de zijkanten van de berg zijn V-vormige valleien en heuvelruggen met weinig vegetatie, maar een groot bos is te vinden binnen de krater. Grote wild attracties zijn onder andere buffels, elanden, leeuwen, luipaarden, bushbucks, zebra’s, giraffen, gazellen en vele andere antilopen.

Lake Bogoria Nationaal Reservaat

Het soda water van het meer trekt veel flamingo’s aan en is nog altijd vulkanisch actief. Aan de westkant ziet u spuitende geisers en thermale baden. Het verse water dat aan de rand het meer binnenstroomt trekt vele vogels en wilde dieren aan zoals de visarend, flamingo, zebra en gazelle.

Lake Naivaisha

Lake Naivasha is het grootste zoetwatermeer van Kenia, omzoomd met grasweiden en papyrusplanten. Het is een enorm vogelparadijs met meer dan vijfhonderd vogelsoorten waaronder pelikanen, aalscholvers, Afrikaanse visarenden, dwergpapegaaien en ibissen. In het meer zijn krokodillen en vooral ook veel nijlpaarden. Maar rondom het meer is nog veel meer te zien, vanwege de diversiteit aan mooie landschappen. De acaciabomen trekken giraffen aan, buffels genieten in de moerassen en colobus-aapjes treft u in de boomtoppen.

Lake Nakuru

Lake Nakuru is het bekendste meer van Kenia, met een grote verscheidenheid aan vogels. De grootste attractie zijn de duizenden flamingo’s die het meer een roze kleur geven. Verder zijn hier neushoorns, giraffen, buffels, luipaarden en nog vele andere diersoorten. Lake Nakuru wordt ook wel het grootste vogelspektakel ter wereld genoemd. Het moeras- en grasland wordt afgewisseld door acacia’s en rotsachtige kliffen. Het meer ligt ingebed tussen twee hoge bergketens die beiden zichtbaar zijn als het helder weer is. Lake Nakuru heeft geen uitgang, dus als er veel regen valt neemt het alkalisch gehalte van het meer af. De flamingo’s trekken dan weg naar andere meren.

Maasai Mara

Maasai Mara is het beroemdste park in Kenia, dat grenst aan het Serengeti Park in Tanzania. Jaarlijks trekken miljoenen dieren van de Serengeti naar Maasai Mara en weer terug. In het park kunt u ook kennismaken met de Maasai, een van de oorspronkelijke stammen uit Kenia. Een eeuw van nauwe samenwerking met de wilde dieren heeft geresulteerd in een bijna symbiotische relatie tussen de dieren en mensen die in vrede met elkaar leven. De Maasai Mara is een gebied van ca. 1.700 km2, 200 km ten westen van Nairobi met een van de grootste concentraties aan roofdieren in Afrika. De prachtig glooiende graslanden zorgen ervoor dat de dieren nooit uit het zicht zijn. Maar Maasai Mara is ook rijk aan vogels, zeker in de omgeving van de beboste rivier de Mara. Regelmatig ziet men een grote zwerm gieren boven een kudde zweven. Met inbegrip van migranten, zijn er meer dan 450 vogelsoorten, waaronder 57 soorten roofvogels.

De eerste aanblik van dit natuurlijke wonderland is adembenemend. Hier ziet u grote kuddes olifanten met hun schuifelende loop door de met vele bomen bezaaide graslanden en met een kleine kans om af en toe een eenzame en slecht gehumeurde neushoorn te zien. In de Mara rivier ziet u vele nijlpaarden en schijnbaar slaperige krokodillen die zonnen op de oevers, bek wijd open, te wachten op hun prooi. Maar deze rijkdom aan fauna, deze overvloed van gevleugelde schoonheid en de ongerepte kwetsbaarheid van het landschap, zijn allemaal ondergeschikt aan de belangrijkste attractie van de Mara, de opmars van de gnoes! Tussen juli en oktober vindt meestal de grote gnoe migratie plaats in de Maasai Mara. Ieder jaar trekken in deze periodes de gnoes, met schilderachtige koppen, naar het zuiden, naar de grote uitgestrektheid van den Serengeti. Na uitputting van de beweiding in het noorden van de Serengeti in Tanzania trekt een groot aantal wildebeesten (gnoes) en zebra’s eind juni weer naar de Maasai Mara, waar het gras dan verhoogd is door de lange regens van april en mei. Er wordt geschat dat meer dan een half miljoen gnoes vergezeld door nog eens 100.000 uit de Loita Hills ten oosten van de Maasai Mara meedoen aan deze migratie. Rijden temidden van deze grote kuddes is een onvoorstelbare belevenis.
Het spektakel is een feest voor de zintuigen, de ogen zien een ongeëvenaard schouwspel, de lucht draagt de geuren, het stof en de geluiden van honderden, duizenden dieren. Niets op deze aarde is vergelijkbaar met dit natuurfenomeen. Maar de tocht is kostbaar. De kuddes zijn een eenvoudige prooi voor roofdieren, met name hyena’s en leeuwen en er zijn duizenden lamme en zieke achterblijvers die de cyclus niet kunnen afmaken. Nog meer sterven door verdrinking of door de tanden van de sluwe krokodil terwijl ze proberen om het kolkende modderige wateren van de rivieren Mara en Talek over te steken.

Mount Elgon National Park

Mount Elgon is de tweede grootste berg van Kenia. Het park is een van de kleinere, slechts 169 km2, gelegen in het uiterste westen van Kenia bij de grens met Oeganda. De naam betekent “berg gevormd als mens in de moedermelk” in de Maasai taal. Mount Elgon National Park is gezegend met een adembenemend landschap van grotten, kliffen, watervallen, kloven, warmwaterbronnen en bergtoppen. Aanwezige dieren zijn bushbucks, buffels, Giant Forest varkens, olijf-bavianen, waterbokken, zwarte en witte colobus apen en duikers. Verder zijn er ongeveer 240 vogelsoorten aanwezig met inbegrip van neushoornvogels, Ross Toerako’s en rode fronted papegaaien. Het park biedt een aantal van de beste mogelijkheden voor trekkings in Kenia. De bergtop, gelegen op 4.155 meter, is vrij gemakkelijk bereikbaar. Er zijn ook vier grotten die kunnen worden bezocht.

Mount Kenya National Park

Mount Kenya is de hoogste berg – feitelijk een uitgedoofde vulkaan met een doorsnee van bijna honderd kilometer – van Kenia en de tweede hoogste van Afrika (na de Kilimanjaro) en ligt in het centrum van dit nationale park van 715 km2. De grote attractie van dit park is wandelen en bergbeklimmen, met een adembenemend uitzicht over gletsjers, meren, bergmeertjes en pieken. Het park biedt prachtige fauna en zeer unieke flora. Het park is een UNESCO World Heritage Site sinds 1997. Er zijn fascinerende veranderingen in de flora en fauna als de hoogte verandert. Boven de 2.500 meter begint een gordel van bamboebossen. De bomen hier zijn bedekt met grote hoogte mos. In het park leven buffels, zwarte en witte colobus apen, olifanten en bushbucks. Lager in het park zijn ook zwarte neushoorns, waterbokken, zwarte fronted duikers, bush varkens, Giant Forest zwijnen, bavianen, luipaarden, genet katten, en soms bongo’s (een soort van bos antilopen).
Terwijl de twee hoogste toppen van Mount Kenya – de Batian (5.200 meter) en Nelion (5.188 meter) – alleen kunnen worden beklommen door ervaren bergbeklimmers, is de derde piek, Point Lenana (4.985 meter), ook bereikbaar voor wandelaars. Deze piek biedt een prachtig uitzicht over het park.

Samburu, Shaba and Buffalo Springs Reserves

Samburu ligt ten noorden van Mount Kenya. Het Samburu wildreservaat ligt in een droog gebied, weliswaar bevloeid door de Ewaso Ngiro Rivier of de “rivier van het bruine water”. Deze rivier is heel belangrijk voor al de dieren die hier leven, maar tevens voor de Samburu (zustervolk van de Maasai). Zij leven net als de Maasai van hun kuddes die zij naar de rivier drijven om er te drinken. De Samburu hebben naast hun koeien en geiten ook kamelen als kuddedieren. Het landschap in Samburu is zeer afwisselend, van droge gebieden met struikgewas en lage acacia’s, over heuvels en rotsformaties naar het groenere gedeelte aan de rivierbedding.

De palmbomen en hoge acacia’s langs de rivier zijn vaak een geliefkoosd plekje voor de luipaarden om er rustig een slaapje te doen en te wachten tot hun volgende prooi. Krokodillen vind je op haast op elke zandbank. Olifanten zijn hier bruin van kleur, ‘geverfd’ door het rood-bruine zand. Ze verslinden met plezier een acacia of twee terwijl je rustig mag toekijken. Grote groepen oryxen beoefenen hun dagelijkse uurtje hoornvechten, een prachtspektakel om te volgen. De sierlijke generukken (giraf herten) staan op hun achterste poten om de jongste acaciablaadjes van de boomtop te kunnen plukken. Dat hebben ze waarschijnlijk geleerd van de mooi getekende netgiraffen. De Grevy zebra en netgiraf zijn wellicht samen met de generuk de hoogtepunten voor dit reservaat. Het AWF (African Wildlife Foundation) doet binnen het reservaat onderzoek naar de grevy zebras en wilde honden.

De Buffalo Springs, Samburu en Shaba National Park reservaten vormen samen een groot blok in centraal Noord Kenia. De ‘levenslijn’ van deze reservaten is de Ewaso Ngiro rivier. De Ewaso Ngiro rivier wordt gevoed door het regenwater uit de Aberdares Mountains en trekt onder andere olifanten, leeuwen, giraffes en zebra’s aan van de omliggende savannes.
Shaba National Park is een weinig bezocht park. Het ligt oostelijk van de verbindingsweg naar Isiolo en Marsabit. Het reservaat kreeg zijn naam door de massieve kegel vulkanisch lava. De hoogte loopt van 800 tot 1230 meter. De hoofdpoorten van het reservaat zijn Ngare Mare en Buffalo Springs. Er zijn twee bergtoppen, de Koitogor en Ololokwe. Door het park stroomt de Uaso Nyiro, die bevolkt is door vele Nijlkrokodillen. Uaso Nyiro betekent ‘bruin water’. De rivierbron ligt in de Keniaanse hooglanden en vormt onder meer het Lorian moeras. De rivier is breed en traag met grote aantallen krokodillen die bijna in elke bocht te zien zijn. Het water vormt veel poelen, die worden opgezocht door de nijlaarden.

Tsavo

De totale oppervlakte van Tsavo East en Tsavo West National Parks is 20.812 km2, groter dan Wales in Groot-Brittannië of Jamaica in het Caribisch gebied. De vegetatie in Tsavo East National Park is savanne grasland met doornige struiken en enkele drassige moerassen in de buurt van de Voi rivier. Het landschap is uniek vanwege het Yatta Plateau gevormd uit de lava, afkomstig van Ol Doinyo Sabuk Mountain. De belangrijkste rivier die door dit park stroomt is de rivier de Galana. Er is hier een grote verscheidenheid aan dieren te zien: leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, zebra’s, giraffen, servalkatten, antilopen en in mindere mate de kudu’s, oryxen, klipspringers, impala’s, hyena’s, struisvogels, gazelles, buffels, olifanten en nog veel meer. Tevens is er een verscheidenheid aan trekvogels en inheemse vogels. Een extra attractie is de Athi rivier geflankeerd door statige palmen. In Tsavo bent u vrijwel verzekerd om zeer veel ‘rode’ kuddes olifanten (door het rode zand). Het aanschouwen van de stofrode olifanten die zich wentelen en rollen in het rode zand en elkaar en zichzelf bespuiten met het blauwe water van de Galana rivier tegen de achtergrond van palmbomen is een van de meest bewonderswaardige beelden van Afrika.

Exotisch Lamu: waar de tijd heeft stil gestaan

In de idyllische, ongerepte Lamu-archipel voor de kust van Kenia heeft een wonderlijke kruisbestuiving tussen Afrikanen en Arabieren geleid tot een unieke cultuur en levensfilosofie die onthaasting tot een hogere kunstvorm heeft verheven. Op de exotische eilanden van de Lamu-archipel is iedere zondag autoloos. Evenals elke andere dag van de week. Het plaatselijk openbaar vervoer: een ezel die je voor ca. 2 Euro per dag afhuurt (mits je goed kan onderhandelen…). Het lastdier brengt je op zijn dooie gemak van A naar B in het met palmbomen omzoomde heuvellandschap. Een duik in de azuurblauwe zee die de eilanden omringt, is nooit ver weg. Overal word je ondergedompeld in de unieke Swahili-taal en –cultuur. Die ontstond eeuwen geleden toen de kuststrook van Kenia en Tanzania een belangrijk handelscentrum voor kruiden en slaven vormde en hier van heinde en verre Afrikanen, Arabieren en Aziaten naartoe kwamen om veel geld te verdienen.
Het straatbeeld op de eilandengroep is onmiskenbaar Arabisch: in lange gewaden geklede mannen zitten voor witgekalkte huisjes en moskeeën en drinken kahawa, sterke Arabische koffie. In de nauwe straatjes lopen vrouwen geruisloos voorbij in elegante bui-bui’s (zwarte sluiers) terwijl in de haven talloze dhows (traditionele boten) zachtjes op en neer dobberen. Twee eilanden verdienen bijzondere aandacht: Paté, met het middeleeuwse labyrint van Paté-stad, en Kiwayu met zijn tientallen kilometers ongerept strand aan de oostkant van het eiland. De dichte mangrovebossen en beschutte baaitjes aan de westkant maken al even grote indruk. Kiwayu is een plek van een paradijselijke schoonheid waar je naar hartelust kunt onthaasten en snorkelen. Slechts in augustus en december loop je hier kans een verdwaalde toerist tegen te komen. De rest van het jaar heb je de dit paradijs voor jezelf – het toch al kleine aantal buitenlanders dat de Lamu-archipel weet te vinden, blijft op het aangename hoofdeiland Lamu. Eilandhoppen is eenvoudig en erg leuk!

Stranden te kust en te keur

Stranden in Kenia zijn er in alle soorten en vormen. Ondanks hun verschillen, zijn alle stranden in Kenia bijna archetypen van een tropisch paradijs: eeuwig schijnende zon, zachte witte zandstranden met palmbomen en resorts met alle luxe die u maar wenst. Het bekendste strand ten zuiden van Mombasa is Diani Beach, tevens de drukste, maar er is ook veel comfort. Er zijn vele activiteiten zoals watersporten, kameelrijden en boottochten. Het rif ligt vlakbij. Tiwi Beach is veel rustiger, maar er zijn hier niet veel restaurants of georganiseerde activiteiten. Shelly Beach ligt vlakbij Mombasa, maar u kunt hier alleen zwemmen tijdens hoge waterstanden, want er is veel zeewier.

Nyali Beach is het eerste strand ten noorden van Mombasa en gemakkelijk bereikbaar. Het is een lang rechte stuk, vooral ingenomen door hotels. Het rif ligt op twee kilometer van het strand en heeft een soort lagune, waardoor het een goede plek voor kitesurfen en andere watersporten. Veel activiteiten worden aangeboden door zowel de hotels als andere leveranciers. Bamburi Beach, eveneens ten noorden van Mombasa gelegen, is bekend om zijn goede restaurants, grote hotels en drukke nachtclubs. Watersporten, zoals duiken, snorkelen en waterskiën worden aangeboden door de hotels, terwijl de lokale bevolking kameelrijden op het strand en dhow zeiltochten aanbiedt.

BEVOLKING & GODSDIENST

Inwoners
Er zijn tussen de 40 en 70 stammen in Kenia, afhankelijk van het criterium waarmee je gaat tellen. Een reden is dat stammen nooit gesloten units zijn: taal, cultuur en het uiterlijk overlappen vaak. Gezinnen bestaan meestal uit leden van verschillende stammen en het is een kwestie van traditie of de stam van een persoon wordt bepaald door hun vaders of moeders lijn. Een andere reden is dat sommige etnische groepen worden gezien als substammen en anderen als ‘main’ stammen. Om de zaken nog ingewikkelder te maken worden verschillende schrijfwijzen gehanteerd: Agikuyu in plaats van Kikuyu of Gikuky, Kamba plaats van Akamba.

De scheiding tussen stammen is ook verminderd, omdat de meeste stammen de westerse levenswijze hebben aangenomen. Dit geldt vooral voor de grootste stammen: de Kikuyu (22%), Luo (11%) en Akamba (8%). De Kikuyu domineren de politiek en de economie. Vooral de Maasai, Turkana en Samburu volkeren hebben grotendeels hun traditionele levensstijl behouden. De Maasai zijn de meest bekende stam, niet alleen van Kenia maar van heel Afrika. Ze zijn uitgegroeid tot een internationaal symbool van de Afrikaanse stammen. Maar tot welke stam je behoort, is nog steeds de belangrijkste factor in het sociale leven. Politieke partijen bijvoorbeeld zijn grotendeels gebaseerd op stam en minder op ideologie. Vanwege de grote hoeveelheid stammen is de nationale identiteit vrij zwak, hoewel de meeste regeringen hebben geprobeerd om een ‘Keniaanse identiteit’ te creëren.
Niet-Afrikanen (Arabieren, Aziaten en Europeanen) vormen ongeveer 1% van de bevolking. Langs de kust wonen Arabieren, die de handel met Oost-Afrika begonnen in de Indische Oceaan sinds de 9e eeuw. De wereldberoemde Swahili cultuur is resultaat van deze mix van Arabische en Afrikaanse invloeden. Er zijn nog ongeveer 30.000 Britten en andere Europeanen en in de 20e eeuw kwamen ook Indiërs en andere Aziaten om te werken. Hoewel hun aantal klein is, zijn ze in economisch opzicht belangrijk.
Stammen zijn voornamelijk gebaseerd op taal. Ze kunnen worden onderverdeeld in drie grote groepen: de Bantoes, die uit Nigeria en Kameroen kwamen in 400 na Christus, de Cushitic stammen die uit Noord-Afrika kwamen rond 2000 voor Christus, en de Nilotische stammen, die uit Soedan en Egypte kwamen omstreeks 400 na Christus.
Onderstaand volgt een korte beschrijving van enkele van de belangrijkste/grootste stammen van Kenia.

Kikuyu
Zij zijn de grootste van de stammen in Kenia, in totaal ongeveer 5 miljoen (22% van de bevolking). Ze wonen in de vruchtbare centrale hooglanden. Zij domineren het land politiek en economisch. De Kikuyu zijn nauw verwant aan de Embu, Mbeere en Meru volkeren, die leven in hetzelfde gebied rond Mount Kenya. De meeste Kikuyu zijn nu christenen. Sommigen hebben nog steeds hun traditionele geloof, op grond waarvan hun god Ngai (‘de provider’) woont op de top van Mount Kenya.
Luo
De tweede grootste stam in Kenia, meer dan 3 miljoen mensen (12% van de bevolking). Ze zijn inmiddels meestal boeren en ook houden ze vee. Ze zijn beroemd om hun egalitaire cultuur. In tegenstelling tot vele andere stammen vindt bij de Luo geen rituele besnijdenis van mannen plaats. De Amerikaanse president Barack Obama is gedeeltelijk van de Luo afkomst.

Maasai
Zij zijn de meest bekende van de stammen in Kenia, ongeveer 1,3 miljoen, waarvan de helft in Kenia leeft (1,5% van de bevolking) en de andere helft in het noorden van Tanzania. Ze zijn semi-nomadisch en hebben grotendeels hun traditionele levenswijze behouden. De Maasai dragen altijd rood, met een eenvoudige blauwe doek eronder. Zowel vrouwen als mannen dragen houten armbanden en meerdere sieraden. Hun taal heet Maa. Hun samenleving is patriarchaal: de mannelijke oudsten communiceren met de Maasai god (Enkai of Engai) en nemen belangrijke beslissingen.

Samburu
Zij zijn nauw verwant aan de Maasai (de Maasai en de Samburu taal zijn voor 95% hetzelfde). Ze wonen in het noorden van Kenia en vormen ongeveer 0,5% van de bevolking. De naam die ze voor zichzelf gebruiken is Loikop of Lokop. Ze zijn semi-nomadisch en hun leven draait om hun geiten, schapen, koeien en kamelen. Ze verblijven meestal ergens ongeveer vijf weken, in groepen van vijf tot tien gezinnen en gaan vervolgens naar nieuwe weiden. De meeste Samburu’s dragen een traditioneel kleed met heldere rode kleuren, multi-kralen kettingen, oorbellen en armbanden.

Swahili
De Swahili zijn voornamelijk een handelsstam, die wonen langs de kust van de Indische Oceaan. Ze hebben lang contact gehad met de Arabische en Perzische handelaren die daar aanmeerden. Vanwege de bijna constante interactie met andere stammen en volken in Kenia, hebben de Swahili geen echte eigen tradities of cultuur. Ze zijn moslim en volgen islamitische praktijken. De taal van de Swahili is Swahili (of Kiswahili) en is uitgegroeid tot een gemeenschappelijke taal in een groot deel van Oost-Afrika. Swahili mensen zijn er ook in Tanzania en Mozambique.

Godsdienst
50% is Rooms-katholiek of Protestant; 6% is moslim. Er zijn vele Afrikaanse inheemse religies. De inheemse religies verschillen nogal per etnische groep, hoewel er vaak één of enkele goden een voorname rol spelen. Bepaalde rites en tovenarij komen nog overal voor. Belangrijk bij alle gelovigen is nog steeds de voorouderverering. Via mediums, vaak medicijnmannen of stamoudsten, probeert men om met de voorouders in contact te komen en hulp te vragen. Naast een god die alles geschapen heeft kent men nog vele goede en kwade geesten en demonen. Animisme met bomen en bergen als heilige plaatsen speelt ook nog steeds een belangrijke rol.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search