LESOTHO

Lesotho: het hoogst gelegen land ter wereld!

Het ‘koninkrijk in de lucht’ heeft een spectaculair landschap en biedt de bezoeker de sensatie om het onbekende te ontdekken. Dit dwergstaatje, gelegen in Zuid-Afrika, wordt grotendeels ingenomen door besneeuwde bergen, eenzame dalen en kale hoogvlaktes die worden doorsneden door diepe kloven. Als een vesting rijst dit hoogst gelegen land ter wereld, op boven het Hoge Veld van Zuid-Afrika. In Lesotho ziet u een bijzonder schouwspel van eeuwenoude culturen naar de moderniteit. Naast adembenemend mooie landschappen, met hoge bergen, meren, rivieren en schitterende luchten, zijn er ook de hartverwarmend vriendelijke mensen die u graag tegemoet treden. Gekleed in een warme deken en veelal met fraaie hoofddeksels.

Bezoek de bijzondere Basotho dorpen en rotsschilderingen van de Bosjesmannen. En voor de sportievelingen is er meer dan genoeg: niet alleen bergklimmen, mountainbiken, wandelen, pony- of paardrijden, maar ook vissen. Daarnaast is het land ook een paradijs voor ‘off-road’ rijders. In Lesotho is alles anders en allemaal even bijzonder. Zeker voor natuurliefhebbers is dit ongerepte land een vakantiebestemming op zich.

Praktische informatie

  • Oppervlakte: 30.355 km² is 0,75 x Nederland
  • Taal Sesotho, Engels
  • Klimaat Overwegend koud steppeklimaat en gematigd zeeklimaat, droge hete zomers
  • Beste reistijd januari tot begin april
  • Geld Loti
  • Tijdsverschil geen in de zomer, +1 in de winter

Hoogtepunten van Lesotho

Spectaculaire bergpassen

De Sani pas tussen Lesotho en het Natal Drakensberg Park in is de enige weg die begaanbaar is voor voertuigen, wel alleen met een 4×4 en met een geode, ervaren stuurmanskunst,.
Het is een zeer steile weg tussen indrukwekkende rotsen die u naar de top brengt en wordt beschouwd als één van de hoogste en meest spectaculaire autoritten in zuidelijk Afrika.
Als u eenmaal op de top bent gearriveerd, ook wel het Dak van Afrika genoemd, komt u in een heel andere wereld. Het is de wereld van de Basotho’s met hun specifieke bergcultuur, waar mensen nog leven in traditionele hutten.
Ook ten oosten van Maseru, de hoofdstad van Lesotho, zijn een aantal magnifieke bergpassen in het Malutigebergte waar u tot diep in het land kunt rijden. De Thaba Tseka route via Marakebei biedt u een grandioos landschap met de Bushman’s Pass (2268m) en de Blue Mountain Pass (2626m) als hoogtepunten van de route.

Een van de hoogste watervallen van zuidelijk Afrika

In Molimo Nhtuse liggen de Maletsunyana watervallen, die zeer fotogeniek zijn. De Semonkong waterval is met zijn bijna 200 meter hoogte de hoogste van Lesotho en een van de hoogste van zuidelijk Afrika. Vanaf het plaatsje Semonkong is de waterval te bewonderen. De betekenis van Semongkong is ‘Plaats van rook’, wat slaat op de mist die over het valleidorpje hangt.
In de zomer is de waterval op zijn hoogst, maar ook in de winter zijn de watervallen bewonderingswaardig als het water bevroren is en er een ijslaag over de rotsen en poel wordt gesproeid.
Het is ook een prachtig wandelgebied. Veel hiketochten starten vanaf de nabij gelegen stad Malealea.

Eeuwenoude rotsschilderingen

De Masitise grotten liggen op ca. 130 kilometer van de hoofdstad Maseru. In de eeuwenoude gangen zijn verschillende rotsschilderingen te zien van ca. 50.000 jaar oud, nog stammend uit de tijd van de bosjesmannen.
U kunt gebruik maken van een lokale gids, vaak kinderen, die u tegen een kleine vergoeding graag rondleiden.

De levendige hoofdstad Maseru

De hoofdstad Maseru ligt 1.600 meter boven zeeniveau en in het westen van Lesotho. Het is een levendige en bruisende stad met Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Er heerst een rustige en relaxte sfeer en het is bovendien een perfecte plek om vanuit hier uitstapjes te maken naar de rest van het land. Er is een groeiende textielindustrie en er worden ook mooie kaarsen gemaakt.

Het Nationaal Museum ligt 45 kilometer ten zuiden van Maseru, in het gemoedelijke, kleine dorpje Morija. Het is een klein museum, maar u krijgt er een goed beeld van de
etnografie, de geschiedenis, ook ten tijde van het Koninkrijk van Moshoeshoe, en de toekomst van Lesotho. Er zijn ook enkele prehistorische fossielen en vondsten gedaan die in het museum te bekijken zijn.

Het fort van koning Moshoeshoe

In Thaba Bosiu zijn de ruines van de voormalige residentie, een majestieus bastion uit 1860 van koning Moshoeshoe, te bezoeken (met een verplichte gids die u veel kan vertellen over de boeiende historie en het huidige Lesotho).
Het is een monumentaal pand, omdat het door de strategische ligging nooit in de handen van een vijand gevallen is.
In het dorpje is een bezoekerscentrum en heeft u tevens een prachtig uitzicht over de Qiloane-piek, die model stond voor de beroemde Basotho-hoed.
Voor de inwoners van Lesotho is Thaba Bosiu de belangrijkste historische plek van het land, want zij geloven dat deze platte bergtop, een soort kleine Tafelberg, de geboortegrond van hun koninkrijk, de Basotho natie, is. Vanwege zijn historisch belang staat de berg op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 1824 vestigde Koning Moshoeshoe I zich op de berg, die tot dat moment op zoek was naar een plek in de hooglanden van het huidige Lesotho waar hij kon ontsnappen aan de vechtende stammen in de laaglanden. Tegenwoordig wordt hij nog steeds als de vader der natie beschouwd.
Er zijn ook enkele sobere graven van Moshoeshoe I en zijn opvolgers te bezichtigen.

Hoogste dam van Afrika

De Katse dam is 180 meter hoog en kilometers lang en ligt in the noordwesten van Lesotho.
De dam werd in 1997 gebouwd en loopt over de Malibamatso rivier. Tijdens een tour kunt u de damwand verkennen; niet raadzaam voor mensen met hoogtevrees.
Er is ook een bezoekerscentrum over de bouwwerkzaamheden van dit immense bouwwerk, waarvoor helaas een groot deel van het landschap moest wijken. Gelukkig konden de meeste omliggende dorpen worden ontzien.

Uitgestorven wildernis en een vogelparadijs

Het Sehlabathebe National Park is het oudste – opgericht in 1969 – en enige officiële nationale park in heel Lesotho. Het park maakt deel uit van het grotere Maloti-Drakensberg Transfrontier Conservation Area. Het ligt vrij afgelegen, in het zuidoosten van Lesotho, en is zo’n 6500 hectare groot. Sehlabathebe heeft een gemiddelde hoogte van 2.400 meter en bestaat voornamelijk uit graslanden, vreemde zandstenen rotsformaties, meerdere rivieren en opvallende bergen.
Hoewel er nauwelijks dieren te spotten zijn, is het een prachtig park om te bezoeken vanwege de schitterende natuur en de uitzonderlijke rust en eenzaamheid die u hier kunt vinden.
Voor wandelaars, vissers (vooral op forel) en vogelspotters is het een perfecte plek.
U kunt het park alleen per 4×4 of te voet of per paard betreden. Het huren van een gids is zeker raadzaam, daar de weg moeilijk te vinden is; zeker bij slecht weer, dat plotseling kan opkomen, is het bijna onmogelijk je te oriënteren.
De paardentrek van Sehonghong naar Sehlabathebe is een bijzondere tocht van drie dagen.
U rijdt door de ruige bergketens en prachtige landschappen en maakt een pittige klim naar de Makaoneng van 3.000 meter.
Ook de driedaagse wandeling naar het zuiden, Top-of-the-Berg hike genoemd, is een aanrader.

Tsehlanyane Nationaal Park ligt aan de voet van het Maluti-gebergte en maakt net als het Sehlabathebe Nationaal Park deel uit van de Maluti-Drakensberg Transfrontier Conservation Area. In totaal bestaat het park uit meer dan 5600 hectare aan ruige bergen en inheemse bossen, een van de weinig overgebleven bossen in Lesotho. Het zeer zeldzame ‘fynbos’, dat nergens anders in de wereld voorkomt, is hier ook te vinden met meer dan 220 plantensoorten. De hoogtes in het park variëren van 1.940 meter tot 3.112 meter en daardoor heeft u in dit park ook weer prachtige uitzichten over het berglandschap.
Bijzonder zijn de vier grote rivieren die door het park stromen met tal van watervallen. Hiervan bevriezen er zelfs een aantal in de winter.
In dit park zijn ook weer geen grote wilde dieren te vinden. Wel zijn er 24 kleine tot middelgrote zoogdieren die in de hooglanden leven, zoals de Afrikaanse wilde kat, het stekelvarken, de caracal, de rock hyrax, de ijsrat, de otter en de baviaan.
Ook hier zijn veel vogels te spotten, in totaal leven er 69 soorten.

Ponytrekking en skiën

In Lesotho kunt u prachtige ponytrekkings maken.
Basothopony’s worden van oudsher gebruikt voor transport door de Maloti Mountains waar nauwelijks een wegennet is aan te leggen, omdat het een heel ruig en ontoegankelijk gebied is. De pony’s lopen met gemak over de smalle paden door kloven en over bergranden, over de hoge bergpassen en leidden de berijder over eindeloze bergvlaktes.
Tijdens de tocht met een gids komt u bij watervallen en bergrivieren, in groene, verlaten valleien, en stopt u bij uitzichtpunten. U overnacht in (zeer) eenvoudige Basothohutten in de berggehuchten of in een tent.

Lesotho’s enige skicentrum ligt op een hoogte van 3322 meter. Veel Alpenskioorden vallen hierbij in het niet, evenals de Zugspitze (2962 meter), de hoogste berg van Duitsland.
Afriski is voor wintersport geopend van begin juni tot augustus; ’s zomers betreft dit een outdoorscentrum.
Het complex heeft één piste met een lengte van één kilometer en een oefenpiste. Beide worden, indien nodig, van kunstsneeuw voorzien. Veelal houten chalets geven (kleinschalig) Afriski een Europees tintje en zijn geplaatst op de bergwand. Deze chalets zijn particulier eigendom, maar worden verhuurd. Ook biedt Afriski skiles.

BEVOLKING EN GODSDIENST

Er wonen ca. 1,77 miljoen in Lesotho. De Basatho is een zeer eigen cultuur die sterk verschilt van de andere Afrikaanse culturen. De meeste mensen leven in dorpjes in de bergen en de huizen zijn vaak rond en gemaakt van steen en riet. Bij sommige huisjes hangen vlaggen, dit betekent dat de bevolking daar iets verkoopt. Zo betekent een gele vlag dat er maisbier verkocht wordt, een witte vlag dat er sorghumbier verkocht wordt en een groene vlag vertelt dat je er groente kunt kopen. De cultuur van Lesotho is kleurrijk en mooi om te fotograferen. De inwoners leiden een in onze ogen eenvoudig en traditioneel leven. Er zijn nog vele ambachtslieden, die prachtige handgemaakte produkten maken als aardewerk en zilver. Kenmerkend zijn de hoeden, die van geweven gras gemaakt zijn.

Ongeveer 90% van de bevolking is christelijk. Het overige percentage is moslim, hindoe, boeddhist of Baha’i-volgeling.
De bevolking van Lesotho houdt zich veel aan (oude) rituelen en gebruiken. Deze worden uitgevoerd bij geboorte, pubertijd, huwelijk en dood. Hierbij wordt bijvoorbeeld muziek gemaakt met verschillende instrumenten.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search