Malawi voert verbod op plastic zakken in

Home / Bestemmingen / Afrika / Malawi voert verbod op plastic zakken in

Malawi voert verbod op plastic zakken in

The Guardian │ Malawi voert verbod op plastic zakken opnieuw in, ‘fantastische overwinning’ voor milieuorganisaties in Malawi

Gerechtshof herziet vonnis van lagere rechter die verbod op plastic zakken introk na rechtszaak door plastic-fabrikanten.

Het hoogste gerechtshof van Malawi heeft een verbod ingesteld op plastic zakken, een grote mijlpaal voor de regering en milieuorganisaties die  strijd voerden tegen enkele grote fabrikanten van plastic in het land.

De overheid legde het verbod op dunne plastic zakken in 2015 op, maar dit vonnis werd door het hooggerechtshof ongedaan gemaakt nadat een aantal plastic-fabrikanten beroep hadden aangetekend op basis van “schending van de zakelijke rechten”.

Een panel van zeven rechters verwierp het beroep van de plastic-producenten in hun vonnis.

Bedrijven die het verbod overtreden, riskeren boetes en de sluiting van hun fabrieken.

Met het besluit schaart Malawi zich onder een handvol Afrikaanse landen waar al een verbod op plastic geldt of waar het binnenkort in werking treedt. Tanzania, Kenia, Rwanda en Botswana behoren tot de andere landen.

malawi plastic ban verbod atuu travel individuele rondreis op maat

Sangwani Mwafulirwa, woordvoerder van het ministerie van Milieuzaken, zei dat de regering zeer opgelucht was over het feit dat het vonnis in haar voordeel was uitgevallen. “We hebben al meer dan twee jaar moeite om de zaak af te ronden. Wij zijn ontzettend blij met dit vonnis.”

Vooruitlopend op de uitspraak zei de nationale voorzitter van de Wildlife and Environmental Society of Malawi, Dr. Tiwonge Mzumara-Gawa, dat Malawi het verbod nodig heeft “omdat het de enige manier is om het aantal plastic afval dat in onze waardevolle meren terechtkomt effectief te verminderen”.

“Het probleem dat microplastic in vis terechtkomt, is een kwestie van voedselzekerheid, levensonderhoud en zorg om de gezondheid. Het proces is van groot belang omdat, ongeacht hoeveel plastic we recyclen, hoeveel schoonmaakcampagnes we houden en dergelijke, zolang plastic niet illegaal is, boeken we geen vooruitgang”, aldus Mzumara-Gawa van de Wildlife and Environmental Society of Malawi, een van de organisaties die voor het verbod heeft gevochten.

Malawi heeft een aantal zoetwatermeren die de lokale bevolking van voedsel en levensonderhoud voorzien.

Maar een rapport in opdracht van de regering, met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de VN en de Lilongwe Wildlife Trust, waarschuwde dat het grootste zoetwatermeer van het land, het Malawimeer, in 2050 zonder visvoorraden zou kunnen komen te zitten, tenzij het gebruik van dun plastic wordt beperkt.

De Lilongwe Wildlife Trust zei dat Malawi jaarlijks 75.000 ton plastic produceert, waarvan 80% niet kan worden gerecycled.

In een verklaring op de website van de trust, zei Jonny Vaughan, de CEO van de Lilongwe Wildlife Trust, dat het vertrouwen niet kan worden gerecycled: “Het oordeel van vandaag is een fantastische overwinning voor iedereen die een schoner, gezonder en welvarender Malawi wil zien. De publieke, politieke en wetenschappelijke opinie is het al lang eens over de kwestie van dunne kunststoffen en ik ben blij dat Malawi zich nu aansluit bij een vooruitstrevende internationale gemeenschap die opkomt voor hun natuurlijke erfgoed”.

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

niassa Mozambique stroperij olifant atuu travel afrika rondreisSri Lanka yala national park luipaard atuu travel vakantie rondreis op maat