MALAWI

Malawi: klein, lieflijk, charmant en rustig

De naam Malawi betekent ‘meer dat de zonnegloed als vuur weerspiegelt’. Zo heet het op twee na grootste meer van Afrika waarnaar het land is genoemd. Het natuurschoon van Malawi beperkt zich niet tot dit schitterende meer met zijn prachtige stranden waarin je heerlijk kan snorkelen en duiken en veel bont gekleurde vissen ziet. Er zijn ook graslanden en bosgebieden die de indruk wekken van prachtig aangelegde parken. In het zuiden van het land stroomt de Shire met haar schilderachtige watervallen door een dal dat is omgeven door hoog oprijzende, bosrijke bergen. Het landschap is bijna overal adembenemend mooi. Natuurliefhebbers komen volledig aan hun trekken in de nationale parken – met niet zoveel wilde dieren als in de beroemde safarilanden maar ook met veel minder toeristen en mogelijkheden voor wandelsafari’s – berg beklimmen, schitterende wandelingen op hoogvlaktes, mountainbiken, kanovaren enz.

Praktische informatie

 • Oppervlakte
  118.484 km2, 3,5 x Nederland
 • Taal
  Chichewa en Engels
 • Klimaat
  Subtropisch.
 • Beste reistijd
  Mei t/m augustus.
 • Geld
  Malawische kwacha (MWK).
 • Tijdsverschil
  + 1 uur

Hoogtepunten van Malawi

Natuurschoon in overvloed

De toeristische brochures hebben het altijd over het ‘warme hart van Afrika’ en deze keer is deze hype waar: Malawiërs zijn bijzonder vriendelijk! Neem een beetje van hun warmte mee terug naar huis. Zij maken het land én uw herinneringen nog mooier.

De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossen. De oevers van de rivieren en het Malawimeer zijn moerasachtig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeën te vinden. Zonder uitputtend te zijn, noemen we hieronder enkele van de mooiste wildparken en reservaten.

In de Viphya Highlands vindt u golvende heuvels gehuld in groen blijvende bossen. U kunt hier heerlijk wandelen, in alle ‘eenzaamheid’.

Het Nyika Plateau

Het Nyika Plateau is een rollend grasland plateau, uniek in Afrika. Het grootste gedeelte van dit hoogste en meest uitgestrekte hoogvlakte in Centraal-Afrika is gelegen in het Nyika National Park. Nyika is het grootste park van Malawi met een oppervlakte van ca. 3200 km². De naam, Nyika, betekent “waar het water vandaan komt” en het is inderdaad een van de belangrijkste stroomgebieden in Malawi. Het rollend landschap is op zijn best in het regenseizoen, wanneer er meer dan 200 soorten orchideeën in bloei staan. De graslanden van Nyika zijn rijk aan wilde bloemen in andere seizoenen.

Nyika is prachtig om te wandelen en mountainbiken, maar ook voor 4×4 excursies. Het landschap trekt grote aantallen antilopen en zebra’s en er zijn ook vele andere kleine zoogdieren, zoals wrattenzwijnen. Het park heeft bovendien een van de hoogste concentraties van luipaarden in Centraal-Afrika. Verder zijn er olifanten en buffels, voornamelijk op de lagere grond aan de noordelijke rand van het park, maar onlangs zijn er ook olifanten en leeuwen gezien op de hoogvlakte. Ook voor de vogelaars heeft het park veel te bieden: er zijn meer dan 400 vogelsoorten geregistreerd, waaronder de zeldzame Denham trap, de wattled kraan en de Red-winged francolin – endemisch Nyika.

Het Zomba Plateau

Het Zomba Plateau is uniek, tijdens de koloniale tijd beschreven als ‘het beste van het Britse Rijk’. Het gebergte hier bereikt een hoogte van 1800 meter, met uitschieters naar 3000 meter, en is bedekt met ceder, dennen en cipressen, maar elders is de vegetatie wild en gemengd. De top van het plateau top wordt doorkruisd door rivieren, watervallen en meren. Er zijn hier reusachtige vlinders en, op de lagere hellingen, bavianen. Ook grote vogels zoals langkammige en zwarte adelaars, buizerds en witte hals raven zijn er te vinden, evenals luipaarden, maar die zijn zelden te spotten. Makkelijker waarneembaar zijn klipspringers, een kleine antilope, en diverse andere kleine zoogdieren. U kunt hier wandelen en klimmen (voor ervaren klimmers) en vissen op forel in de rivier de Lichenya.

Vlakbij ligt Zomba, de voormalige hoofdstad van het land en zetel van de regering. Hier was de eerste nederzetting van de koloniale administratie. Het is een erg aangename plaats met een aantal interessante gebouwen en monumenten.

Elephant Marsh

Elephant Marsh is een onderdeel van de uiterwaarden van de rivier de Shire. Omdat het moeras moeilijk te definiëren is, worden zowel oppervlaktes genoemd van 400, als van 1200 km2. De naam Elephant Marsh werd gegeven door David Livingstone die 800 olifanten gezien had in een enkele waarneming. Helaas is hiervan het grootste deel door de jacht verdwenen en zijn er nu voornamelijk krokodillen en nijlpaarden te zien, evenals vele vogels, zoals visarenden, ooievaars, ijsvogels, reigers en vele andere soorten.

Vwasa Wildlife Reserve

Vwasa Wildlife Reserve is een gebied van 1000 km2 met moerassen en vlakte, met een paar rotspartijen en ligt langs de grens met Zambia ten noord-westen van Mzuzu. Dit reservaat heeft een prachtige mix aan vegetatie: bos en grasland, dunne bossage en moeras. Het is deze rijke habitat die een prachtig scala aan vogels aantrekt. Bijna 300 soorten vogels zijn geregistreerd, waaronder ooievaars, reigers en de witte gezichten boom eend. Kuddes van dertig of veertig olifanten zijn regelmatig te zien en er zijn grote aantallen nijlpaarden in Lake Kazuni, vlakbij de hoofdingang. Er zijn ook buffels, maar die zijn vanwege hun grazende activiteiten vaak moeilijk te zien. Net als in Nyika zijn er tal van kleinere zoogdieren.

Liwonde: een idyllisch safaripark

Hoewel slechts 580 km² is Liwonde misschien wel de meest populaire van alle wildparken. De fauna bestaat uit vrij grote aantallen olifanten en de rivier trekt talloze nijlpaarden en krokodillen. Er zijn vele antilopen, waaronder de kudu, sable- en bushbuck en verder blauwapen en wrattenzwijnen. Moeilijk te spotten maar wel aanwezig zijn luipaarden, hyena’s en leeuwen. De zwarte neushoorn is opnieuw geïntroduceerd. De variatie aan vogels is groot; de rivier die in Liwonde stroomt trekt visarenden en wevervogels die hun nesten bouwen in de dunne bossen. Bootsafari’s worden aangeboden in het bovenste deel van de rivier de Shire.

Lake Malawi National Park: duiken, gouden stranden en Caribische sferen

De parel op de kroon van de toeristische attracties van het land is Lake Malawi, iets meer dan 150 jaar geleden “ontdekt” door de missionaris-ontdekkingsreiziger dr. David Livingstone. Dit is ’s werelds eerste zoetwater nationaal park en een World Heritage Site. Het park omvat een landverbinding alsook het meer en eilanden tot 100 meter van de kust. Hier is een echt aquarium van tropische vissen met de meest prachtige kleuren. In dit meer komen maar liefst 800 soorten cychliden voor, meer dan waar dan ook ter wereld. Mede hierdoor is een gedeelte in het zuiden van het meer uitgeroepen tot beschermd gebied: Lake Malawi National Park. Ook is dit gebied een Unesco World Heritage Site, vanwege de grote hoeveelheid endemische vissoorten (soorten die maar op één bepaalde plek voorkomen).

Deze binnenzee van zoetwater, omringd door stranden van gouden zand, is niet alleen een mooi wonderland, maar het biedt volop watersportmogelijkheden, zoals kajakken, zeilen, duiken, snorkelen en waterskiën voor mensen op zoek naar iets meer dan zon, zand en zwemmen. Vanwege zijn rijke visvangst speelt het meer een belangrijke rol in de economie. Vissersdorpjes liggen verspreid langs de kust en de traditionele industrie en praktijken zijn een attractie voor bezoekers.

Luxe lodges met golfbaan en sfeervolle resorts

De grootste concentratie van lodges en hotels is te vinden op de zuidelijke oever van het meer, tussen de Mangochi en Monkey Bay. Ze variëren van luxe met vele faciliteiten, zoals een golfbaan en landingsbaan, tot eenvoudige maar altijd sfeervolle resorts, bijna allemaal gelegen aan prachtige, rustige stranden. En vaak te midden van de dorpen, zodat je naast het zonnebaden een goede indruk krijgt van het dorpsleven. Ook is het interessant alle activiteiten, zoals het vissen en wassen, in en rondom het meer gade te slaan.

Een concentratie van kleine lodges, elk met een eigen strand, is te vinden in de buurt Chintheche. Hier zijn enkele van de beste stranden van het meer. Maar overal aan het meer zijn strandplaatsen zoals Senga Bay, vlakbij Lilongwe, tussen Nkotakota en Dwangwa, Nkhata Bay, Chitimba en Karonga (tevens een belangrijk archeologisch centrum). Waar u ook bent in Malawi, het strand is altijd dichtbij.
Dan is er nog Likoma Island, gelegen in het meer van de wateren van Mozambique. Ook hier zijn mooie stranden en resorts en verder een prachtige kathedraal ter grootte van die van die in Winchester, gebouwd door de missionarissen.

Chongoni: bijzondere rotskunst

In de beboste heuvels rond Dedza is de Chongoni Rock Art Ruimte. In tal van natuurlijke schuilplaatsen bevinden zich eeuwenoude rotstekeningen, die het dichtste cluster van rotskunst vormen van Centraal-Afrika. De kunst bestaat onder meer uit schilderijen van Batwa jager-verzamelaars die het gebied bewoonden in de late steentijd. De symbolen in deze rotskunst, die sterk geassocieerd zijn met vrouwen, hebben nog steeds culturele relevantie onder de Chewa, en de sites worden tot op de dag van vandaag gebruikt bij ceremonies. Het gebied is nu een UNESCO World Heritage Site.

En verder…

Vlakbij Chongoni (zie hierboven) ligt Dedza, op 1600 meter de hoogst gelegen stad van het land. Het ligt in een prachtig landschap van bossen en hooglanden, met op de achtergrond de met bossen bedekte Dedza Mountains. Het gebied is al bewoond sinds de prehistorie en er zijn hier nog steeds vele zowel oude als nieuwe, artistieke tradities te vinden. Hier vindt u ook het beroemdste aardewerk van Malawi. In de Dedza Pottery Lodge kunt u comfortabel en sfeervol overnachten en tevens de ambachtslieden aan het werk zien in de workshop en fabriek. Het aardewerk is versierd met felgekleurde ontwerpen of lokale scènes. Evenals in Nkotakota kunt u hier een workshop pottenbakken volgen.

Mua Mission: een zeer intrigerend museum
Dit is de site van de Kungoni Centrum voor Cultuur & Art, opgericht in 1976 door een Canadese missionaris Fr. Claude Boucher Chisale. Fr. Boucher heeft zijn leven gewijd aan het onderzoeken, registreren en bewaren van Malawiaanse cultuur. Het Centrum is uitgegroeid tot een kunst coöperatieve en levendig cultureel centrum. Het unieke museum beschrijft en toont foto’s van de Chewa, Ngoni en Yao culturen, hun rituelen, hun interactie met elkaar en hun ontmoeting met de islam en het christendom. Het heeft ook een zeer grote collectie Gule Wamkulu maskers.

Livingstonia missie: koloniale pracht
Een bijzonder interessante plek om te bezoeken is de Livingstonia missie. Gelegen hoog boven Lake Malawi op 900 meter heeft u hier een schitterend uitzicht op het meer. Livingstonia is een missie nederzetting daterend uit 1894 en opgericht door Robert Laws, een leerling van David Livingstone. Het stadje heeft een bijzondere, beetje serene sfeer. Er zijn mooie koloniale gebouwen te bewonderen en er is een boomrijke laan.

Blantyre: commercieel centrum met historische waarde
Het grootste stedelijke gebied in Malawi, de agglomeratie van Blantyre & Limbe, is het commerciële centrum van het land. Blantyre, met meer dan een half miljoen inwoners, heeft zijn oorsprong uit de tijd van de Schotse missionarissen met David Livingstone (het is vernoemd naar de geboorteplaats van Livingstone in Schotland). Blantyre heeft een aantal belangrijke historische gebouwen, zoals het oorspronkelijke stadhuis (Old Boma) en Mandala House, gebouwd in 1882 als het hoofdkwartier van de Afrikaanse Meren Company. Ook interessant om te bezoeken zijn het museum en de Carlsberg Brouwerij, evenals de tabakveiling aan de rand van Limbe. Beide steden hebben een goed aanbod van winkels, markten en diensten.

Activiteiten: voor elk wat wils

De gevarieerde landschappen van Malawi bieden de perfecte omstandigheden voor een steeds groter scala aan activiteiten buitenshuis.

Rotsklimmen & abseilen
Rotsklimmen is grotendeels beperkt tot de Mulanje Massif waar een aantal weinig gebruikte routes de ervaren klimmers een verscheidenheid aan uitdagingen bieden. Er zijn ook mogelijkheden voor klimmen op de Viphya Highlands en taluds van de Noord-Lakeshore. En waar sprake is klimmen is er ook abseilen.

Wandelen & Trekking
Malawi heeft zulke mooie en gevarieerde landschappen dat wandelen en trekking populair is op vrijwel elke locatie, ook langs de ‘kustlijn’ aan het meer. Wandelingen door alle nationale parken en wildreservaten zijn erg leuk voor gameviewing, maar trekkings zijn vooral schitterend door de koelere, schaduwrijke bossen op de heuvels en plateaus.

Mulanje Massif biedt de grootste keuze en heeft een netwerk van hutten en gemarkeerde paden voor de onverschrokken ontdekkingsreizigers.

Nyika Plateau is minder ruig, maar wandelen is ongetwijfeld een van de beste manieren om dit unieke gebied te verkennen.
Ook in het noorden zijn er de Viphya Highlands, met prachtige wandelpaden door de bossen.

De serene bossen, heuvels en rivieren van het Zomba Plateau met de magnifieke uitzichten bieden een andere attractie voor wandelaars.

De heuvels rondom Blantyre zijn ook populair voor wandelingen. Tussen Blantyre en Mount Mulanje zijn de Thyolo (uitgesproken als “Cho’lo”) theeplantages. Thee groeit hier sinds 1908 en de strak bijgesneden struiken (eigenlijk bomen) geven het hele gebied de uitstraling van een keurig onderhouden, maar enorme tuin.

De Thyolo Forest Reserve is eveneens een paradijs voor wandelaars en vogelaars.

Tot slot, het Ntchisi Bos is gemakkelijk bereikbaar vanaf Lilongwe – de hoofdstad – en een heerlijk rustig toevluchtsoord. Dzalanyama Forest Reserve is nog dichter bij Lilongwe (in de tegengestelde richting) en biedt behalve het prachtige landschap, de heuvels en bossen ook veel mooie vogels.

Snorkelen & Duiken
De heldere, rustige, warme, haai-vrije wateren zonder getijden hebben een overvloed aan vispopulaties (meer dan 600 soorten). Fascinerende rotsformaties maken Lake Malawi een uitstekende plek om te duiken. Het wordt algemeen erkend als een van de beste zoetwater duiklocaties ter wereld. Gedurende de beste tijd van het jaar, van augustus tot december, is de zichtbaarheid mogelijk tot 30 meter diep! Zelfs eenvoudig snorkelen geeft goede resultaten op de juiste plaatsen. Zwemmen met de vissen is een favoriet tijdverdrijf in Lake Malawi.

Het is mogelijk om te duiken aan de Kaya Mawa en Mango Drift op Likoma Island en de Danforth Yachting en Mumbo & Domwe Island-kampen in het Lake Malawi National Park (Cape Maclear). Eén tot zes-daagse cursussen zijn beschikbaar met professionele begeleiding en PADI of NAUI-certificering. Ook kunnen zeiltochten worden ondernomen om dag- of nachtduiken te maken.

Boottochten
Lake Malawi is uitstekend geschikt om te kajakken en zeilen, van een uurtje tot volledige ‘expedities’ van enkele dagen. Zeewaardige kajaks worden gebruikt bij de paddle eco-kampen op twee onbewoonde eilanden in het park (Mumbo en Domwe). Ook kunt u boottochten maken op traditionele houten boten of juist moderne, snelle boten voor het plezier of om te snorkelen of vissen. In het Lake Malawi National Park zijn de felgekleurde vissen goed zichtbaar door het kristalheldere water. Zij eten graag uit uw hand! Ontspannen cruises op grotere boten kunnen ook geregeld worden, voor enkele uren of dagen, zowel per motorboot als per zeilschip. Catamarans kunnen worden gecharterd, compleet met schipper. Overdag cruisen kan worden aangevuld met duiken, snorkelen of zwemmen en ’s nachts op het strand kamperen.

En nog veel meer activiteiten

Er zijn een paar schilderachtige locaties in Malawi waar men heerlijk kan paardrijden.

Ook maken de relatief korte afstanden en de goede asfaltwegen in Malawi het land erg geschikt om te fietsen, bijvoorbeeld langs de oevers van het meer. Op de plateaus en in de bossen zijn uitdagende paden voor mountainbikers.

Tevens zijn er volop mogelijkheden om te vissen, zowel in het Malawi-meer als in rivieren en kleinere meren. U kunt vissen op tropische aquariumvissen, baars, zalm (onder andere in de Bua rivier in het Nkhotakota Wildlife Reserve), meerval, tijgervis (in de Lower Shire rivier in het Majete Wildlifde Reserve). Maar ook vliegvissen op regenboogforel in de beken en dammen van het Zomba Plateau, Mount Mulanje en het Nyika Plateau.

Verder zijn vele watersporten mogelijk op Lake Malawi, zoals waterskiën en windsurfen.

Puur Afrikaanse dorpen, markten en goede wegen

Malawi is een lieflijk, charmant, rustig land waar u onderweg veel puur Afrikaanse dorpen zult zien en kleurrijke markten en marktjes. Hier zult u veel bijzonder vriendelijke mensen ontmoeten, die u met een grote lach tegemoet treden. Er heerst in Malawi een erg relaxte, in zekere zin ‘laid-back’ sfeer. Verder is het een pré dat het een vrij klein land is voor Afrikaanse begrippen – 3,5 keer Nederland – en de afstanden dus kort en de wegen goed zijn. Het land is daarom ook heel geschikt om zelf te rijden!

BEVOLKING & GODSDIENST

Inwoners:
In Malawi wonen iets meer dan 14 miljoen mensen. Omdat het een klein land is, is het erg druk bevolkt. Ongeveer 85% woont op het platteland en werkt als boer of visser. Circa de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Malawiërs zijn erg vriendelijke en behulpzame mensen. Ze bieden je graag onderdak aan en zijn trots op hun land en willen je dat dan ook laten zien.
De meeste Malawiërs zijn (materieel) arm. De kindersterfte is met 9% erg hoog. De levensverwachting is ca. 45 jaar. Meisjes trouwen doorgaans erg jong, soms al voor hun 15e verjaardag. Ze worden dan ook vroeg moeder. Er is een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen vaak alleen het huishouden doen.
Er zijn drie grote bevolkingsgroepen: de Chewa in het midden en zuiden van het land, de Yao in het zuiden en de Tumbuka in het noorden. Andere groepen zijn de Nguni, Chipoka en Tonga. Slechts 1% komt uit Europa, ook al stond Malawi onder de Britten. Er zijn ook een aantal Indiërs. Zij werden door de Britten naar Malawi gebracht om te helpen met de aanleg van de spoorlijn. Tijdens het Banda regime hadden ze geen rechten en velen werden het land uitgestuurd.
Godsdienst:
Het christendom is vooral in het zuiden verspreid (75%). In het noorden wonen moslims (20%). Daarnaast of tegelijkertijd zijn er aanhangers van inheemse (animistische) godsdiensten.

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search