Reizen met een positieve impact

Verantwoord reizen draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van bestemmingen. Met onze reizen streven we naar het maximaliseren van positieve impact op zowel de natuurlijke omgeving als de mensen die er wonen en tegelijkertijd het minimaliseren van de negatieve gevolgen op sociaal, economisch en milieuvlak. 

Duurzaam reizen is van groot belang – voor een leefbare bestemming én om een bestemming écht te beleven. 

Duurzaam toerisme, nu en in de toekomst

De schoonheid en authenticiteit van een land of regio zijn een essentieel onderdeel van een onvergetelijke vakantie. Als geen ander zijn wij ons ervan bewust welke impact reizen kunnen hebben op de lokale bevolking en de natuurlijke omgeving.

Bij het samenstellen van onze reizen hanteren we drie belangrijke pijlers:

atuu travel duurzaam reizen conservation maatwerk rondreizen afrika reisspecialist

CONSERVATION

atuu travel duurzaam reizen community maatwerk rondreizen afrika reisspecialist

COMMUNITY

Gezonde ecosystemen en biodiversiteit zijn essentieel voor de toekomst van onze planeet en haar bewoners.

Mensen doen ertoe: het is ieders recht dat in zijn basisbehoeften wordt voldaan en zijn welzijn is gegarandeerd.

atuu travel duurzaam reizen culture maatwerk rondreizen afrika reisspecialist

CULTURE

Culturele diversiteit en gemeenschapszin bevorderen onderling begrip en zorgen voor verbinding.

Deze drie thema’s zorgen ervoor dat je vakantie niet alleen nu en voor jou onvergetelijk is, maar dat ook volgende generaties reizigers nog kunnen genieten van avontuurlijke, authentieke reizen naar bijzondere bestemmingen.

Duurzaam toerisme stelt de lokale bevolking bovendien in staat om te profiteren van onze komst, nu en in de toekomst.

Op de volgende manieren maken we onze reizen zo duurzaam mogelijk:

1. Samenwerking met de lokale bevolking

Al onze lokale partners zijn zorgvuldig geselecteerd en op het gebied van vervoer en accommodatie werken we samen met kleine lokale organisaties, zodat je geld bij de lokale bevolking terechtkomt. We kiezen bij voorkeur voor kleinschalige hotels, pensions en lodges in plaats van grote internationale ketens. Niet alleen levert dat jou als reiziger een veel authentiekere reiservaring op, het bevordert tegelijkertijd de lokale economie.

De beste manier om de opbrengsten uit toerisme terug te laten vloeien naar de lokale gemeenschap, is om deze te betrekken bij de ontwikkeling, het management en de dagelijkse uitvoering van toeristische activiteiten.

Zo kiezen we bij voorkeur voor lodges en guesthouses die worden gerund door of werk bieden aan de lokale gemeenschap, of die dienen als opleidingscentrum voor lokale jongeren. Ook accommodaties en activiteitenaanbieders die de opbrengst uit het toerisme investeren in lokale ontwikkelingsprojecten dragen wij een warm hart toe.

Door de lokale bevolking mee te laten delen in de opbrengsten uit het toerisme, wordt de sociale gelijkheid versterkt en worden kansarme groepen ondersteund.

2. Dierenwelzijn staat voorop

Dieren spotten in hun natuurlijke omgeving is de beste manier is om wildlife te ervaren. Op die manier kan tegelijkertijd ook de biodiversiteit worden behouden. Wanneer wildbeheer echter niet op de juiste manier gebeurt, kan het dierenwelzijn in het gedrang komen.

Reizigers naar onze bestemmingen hebben allerlei mogelijkheden om dieren te zien en met ze in contact te komen. Met onze reizen steunen we zoveel mogelijk wildbeheer- en rehabilitatieprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Als reiziger kun je deelnemen aan allerlei duurzame activiteiten, waarmee je direct bijdraagt aan de bescherming van wilde dieren. 

Olifantenritten, zwemmen met dolfijnen of het aaien van leeuwen in een opvangcentrum zijn voorbeelden van activiteiten die het welzijn van de dieren schaden. Dergelijke activiteiten bieden we daarom niet aan.

3. Bescherming van kinderen

Ons streven is dat de lokale bevolking op onze bestemmingen profiteert van het toerisme. Helaas heeft de komst van toeristen soms ook onwenselijke gevolgen. Daarom ondersteunt Atuu Travel de Think Child Safe campagne.

De Child Safe Movement zet zich in voor creëren van bewustzijn en kennis onder reizigers over hoe kinderen en jongeren kunnen worden beschermd tegen gevaar en misbruik in toeristische gebieden. De Child Safe Movement strijdt tegen toerisme-gerelateerd seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden.

4. Minder autokilometers, meer beleving

Wij streven ernaar om elke rondreis zo afwisselend mogelijk te maken. Dat betekent dat je zoveel mogelijk activiteiten onderneemt waarvoor je geen auto nodig hebt. Een dorpswandeling, een fietstocht door de omgeving, een wandel- of kanosafari…

Ook het zogenaamde ‘slow travel’ bevelen wij van harte aan: reizen op een lager tempo, waarbij je wat langer op een plek verblijft en activiteiten onderneemt die je laten kennismaken met je bestemming, bijvoorbeeld koken of eten thuis bij een local. Een ontmoeting met locals is een geweldige manier om een land écht te beleven!

Niet alleen geniet jij daarmee van een afwisselende vakantie waarbij je ontzettend veel van je bestemming beleeft, maar door het gebruik van de auto te verminderen houden we ook de vervuiling zo laag mogelijk.

5. Minimaliseren van het gebruik van plastic

Jaarlijks belanden honderden plastic flessen en andere plastic verpakkingen op plekken waar ze niet thuishoren. Ondanks het feit dat we veel moeite doen om te voorkomen dat er plastic in de natuur belandt, lukt dat helaas niet altijd.

Om de hoeveelheid afval te beperken bieden we daarom, samen met onze lokale partners, op steeds meer bestemmingen water aan in grote containers, waaruit je jouw eigen bidon of veldfles kunt bijvullen. Dat scheelt per jaar duizenden plastic flesjes.

Atuu Travel heeft de Tourism Plastic Pledge ondertekend. Ook zijn wij supporter van Travelers Against Plastic – een non-profit organisatie die zich inzet voor het gebruik van hervulbare flessen op reis, in plaats van plastic wegwerpflessen.

6. Compensatie van CO2-uitstoot

Vliegen vervuilt, net als autorijden en andere reisactiviteiten. Gelukkig worden er steeds meer initiatieven ontwikkeld voor klimaatcompensatie. 

Atuu Travel biedt je de gelegenheid om de CO2-uitstoot van je vlucht en rondreis te compenseren. De CO2-uitstoot van een reis naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika wordt geschat op 3 ton per persoon. Atuu Travel investeert jouw bijdrage aan het compenseren van je CO2-uitstoot (voor een reis naar Zuid-Afrika is dat ongeveer €30 per persoon) in projecten voor bescherming van bestaande bossen en aanplant van nieuwe bomen die CO2 opnemen, bijvoorbeeld Zomba TREEZ in Malawi. Duurzaam reizen, dat reist wel zo prettig.

7. Maatschappelijke betrokkenheid

Naast het direct betrekken van de lokale bevolking en hen daarvoor eerlijk te belonen zetten we ons ook in om de lokale bevolking te helpen bij hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Daarom steunt Atuu Travel diverse stichtingen in verschillende landen.

Dit zijn stichtingen die zich ten doel stellen om individuen en/of groepen te ondersteunen door direct of indirect bij te dragen aan hun opleiding, gezondheid of leefsituatie. 

Bijvoorbeeld ADES, een stichting die in Madagascar energie-efficiënte kooktoestellen ontwikkelt en produceert. Door het gebruik van deze kooktoestellen wordt enorm veel hout en houtskool bespaard, in Madagascar de meest gebruikte brandstof om op te koken. Hoe meer fornuizen op zonne-energie, hoe minder schade aan de natuur én aan de gezondheid van de bevolking.

Een van de andere goede doelen die we een warm hart toedragen is Stepping Stones For Africa, een Nederlands-Ghanese stichting gericht op ‘grassroots’ ontwikkelingswerk in dorpen in West-Afrika. De stichting werkt samen met dorpen en lokale gemeenschappen om hun doelen en dromen te verwezenlijken, zoals de bouw van een kliniek of een plastic recyclingproject.


travelers against plastic atuu travel duurzaam reizen reisorganisatie vakantiereis vakantie safari rondreis
child safe movement atuu travel duurzaam reizen vakantiereis vakantie rondreis

Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search