De witte giraffen van Ishaqbini in Kenia

Home / Bestemmingen / Afrika / De witte giraffen van Ishaqbini in Kenia

De witte giraffen van Ishaqbini in Kenia

Northern Rangelands Trust │ Ishaqbini Conservancy’s beroemde ‘witte giraffe’ heeft een tweede gezond kalf ter wereld gebracht, met dezelfde genetische conditie als zijzelf. Hierdoor is het totale aantal witte giraffen in de kustbescherming op drie is gekomen.

Men denkt dat hun zeldzame verkleuring wordt veroorzaakt door een aandoening die leucisme wordt genoemd, wat een gedeeltelijk verlies van pigmentatie in de huid veroorzaakt. In tegenstelling tot albinisme produceren dieren met leucisme nog steeds donker pigment in hun zachte weefsel, wat de donkere ogen en staartharen van de familie verklaart.

De enige andere bekende ‘witte giraffe’ werd in januari 2016 gespot in Tarangire National Park, Tanzania.

De aandoening heeft geen enkele invloed op de gezondheid van de giraffe. “Het enige nadeel zou predatie zijn omdat ze opvallender zijn dan de andere giraffen”, zegt Steven Chege, een dierenarts bij NRT, de Northern Rangelands Trust.

Kenia witte giraffe ishaqbini atuu travel rondreis safari afrika
 

Over de Northern Rangelands Trust

De Northern Rangelands Trust ondersteunt 39 door de gemeenschap gerunde projecten voor natuur- en wildbescherming in het noorden en aan de kust van Kenia. De NRT ondersteunt gemeenschappen om hun wildgebieden te beheren, ontwikkelingsprojecten te identificeren en te leiden, duurzame economieën op te bouwen die verbonden zijn met natuurbehoud, zich in te spannen voor vrede om jaren van conflicten te herstellen, en adviseert met betrekking tot regelgeving van de overheid om dit alles te ondersteunen.

Ishaqbini Community Conservancy

“We zijn zo gezegend dat we deze prachtige dieren in onze omgeving mogen laten leven”, zegt Ahmed Maalim, manager van de Ishaqbini Community Conservancy. “We doen ons best om ze te controleren en te beschermen, omdat ze kwetsbaarder kunnen zijn dan andere giraffen. De gemeenschap houdt echt van hen”.

Alle reticulaire giraffen – de soorten die in Ishaqbini en in Noord-Kenia worden aangetroffen – staan op de lijst van ‘bedreigde’ giraffen van de International Union for Conservation of Nature. De Giraffe Conservation Foundation (GCF) schat dat er nog ongeveer 15.780 individuen in het wild leven – een daling van meer dan 50% ten opzichte van de ongeveer 36.000 drie decennia geleden.

De belangrijkste bedreigingen voor de giraffe in Kenia zijn het verlies van een geschikte habitat (als gevolg van het kappen van land voor de landbouw, het kappen van bomen voor brandhout en de bouw, en de ontwikkeling van infrastructuur) en stroperij. Meer informatie over de Keniaanse giraffenpopulaties vindt u op deze informatieve GCF-poster.

Ishaqbini is ook de thuisbasis van de ernstig bedreigde hirola-antilope, die gedijt in dit door de gemeenschap gerunde reservaat.

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Tanzania safari ruaha Selous serengeti Ngorongoro zanzibar Kilimanjaro atuu traveljetlag tips atuu travel rondreis reizen op maat afrika azie Latijns amerika