Herintroductie cheeta’s in Majete Wildlife Reserve in Malawi

Home / Bestemmingen / Afrika / Herintroductie cheeta’s in Majete Wildlife Reserve in Malawi

Herintroductie cheeta’s in Majete Wildlife Reserve in Malawi

Na een afwezigheid van twee decennia is een kleine stichtende populatie wilde cheeta’s geïntroduceerd in het Majete Wildlife Reserve in Malawi.

Uit historische gegevens blijkt dat er enkele decennia geleden cheeta’s in de regio rond Majete aanwezig waren, maar door tientallen jaren waarin de jachtluipaarden leden onder verlies van habitat, conflicten tussen mensen en wilde dieren en stroperij, waren ze uit Malawi verdwenen.

Dit veranderde in 2017 toen de jachtluipaarden met succes opnieuw werden geïntroduceerd in het Liwonde National Park, en deze nieuwkomers vergroten de kansen om Malawi’s jachtluipaardenpopulatie weer op niveau te brengen. Vier jachtluipaarden werden gedoneerd door de Zuid-Afrikaanse wildreservaten Welgevonden, Samara en Dinokeng en het Rietvlei natuurreservaat en ze werden met succes overgebracht naar Majete Wildlife Reserve, waar jachtluipaarden al 20 jaar niet meer aanwezig zijn.

Cheeta’s, die uit 90% van hun historische leefgebied in Afrika zijn verdrongen, worden door de International Union for Conservation of Nature als kwetsbaar aangemerkt; er leven nog maar 6.700 cheeta’s in het wild. Hoewel de aantallen zijn gedaald als gevolg van de krimpende habitats en de toenemende antropogene druk, bieden beschermde gebieden een veilige plek die van cruciaal belang is voor de groei van de populatie en de uitbreiding van het verspreidingsgebied, en voor het veiligstellen van een toekomst van de soort op het continent.

Elk jachtluipaard dat naar Majete verhuisde, werd zorgvuldig geselecteerd via het Cheetah Metapopulation Project van de Endangered Wildlife Trust, dat veilige gebieden voor jachtluipaarden creëert en tegelijkertijd de populaties in de reservaten beheert om de genetische diversiteit te verzekeren. De Endangered Wildlife Trust hield rekening met een verscheidenheid aan factoren bij de selectie van de stichtende cheetapopulatie van Majete, om de basis te leggen voor een gevarieerde en gezonde genenpool. De vier cheeta’s vlogen naar Lilongwe en werden over de weg naar Majete overgebracht. Ze werden vrijgelaten in een omheind gebied, waar ze meer dan een maand zullen doorbrengen om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen voordat ze zich in het grotere reservaat wagen.

jachtluipaard cheeta Majete wildlife reserve Malawi atuu travel rondreis  Majete wildlife reserve Malawi cheeta herintroductie atuu travel jachtluipaard

“Het is echt geweldig om cheeta’s opnieuw in het 60e metapopulatiereservaat te introduceren”, zegt Vincent van der Merwe, de coördinator van de trust. “We zijn African Parks en het Department of National Parks dankbaar voor het creëren van 750 vierkante kilometer veilige ruimte voor wilde jachtluipaarden. Majete heeft de ecologische capaciteit om een belangrijke levensvatbare cheeta-populatie te ondersteunen”.

De dieren zijn in goede gezondheid en zullen het naar verwachting goed doen in Majete, waar de habitat en prooiomstandigheden optimaal zijn en waar maatregelen zijn genomen om hun behoud en bescherming te garanderen, nu en in de toekomst. De translocatie is het resultaat van een samenwerking tussen African Parks, Malawi’s Department of National Parks and Wildlife en de Endangered Wildlife Trust.

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

paspoort Tanzania visum procedure atuu travel maatwerk reisMalawi cheeta Wesley Hartmann atuu travel rondreis Majete Liwonde