Fish River Canyon: ‘must see’ op je rondreis Namibië

Home / Bestemmingen / Afrika / Fish River Canyon: ‘must see’ op je rondreis Namibië

Fish River Canyon: ‘must see’ op je rondreis Namibië

De Fish River Canyon is na de Grand Canyon de grootste kloof ter wereld. Een spectaculair natuurwonder dat absoluut niet mag ontbreken in een rondreis door Namibië!

Fish River Canyon is de iets kleinere versie van de Grand Canyon in de Verenigde Staten en staat daarmee op de tweede plaats van de grootste canyons ter wereld. Ondanks de grote gelijkenissen tussen de Grand Canyon en Fish River Canyon, is er ook een heel belangrijk verschil. De Grand Canyon wordt namelijk jaarlijks overspoeld met toeristen, terwijl de Fish River Canyon nog door het grote publiek ontdekt moet worden. Dat betekent dat je er echt nog kunt genieten van een aangename rust, ontspanning en stilte.

Van Seeheim tot Ai-Ais

De Fish River Canyon loopt van Seeheim tot Ai-Ais. De kloof heeft een totale lengte van maar liefst 160 kilometer, met op het breedste punt een breedte van 27 meter. Op bepaalde plekken is de kloof meer dan 550 meter diep, afmetingen die de Fish River Canyon zonder meer tot een indrukwekkend natuurverschijnsel maken. De Fish River Canyon ligt aan de benedenloop van de zogeheten Visrivier. Het bijzondere van deze rivier is wel dat het stromende water oranje van kleur is. Dat verklaart meteen waarom de rivier waarin de Visrivier uitmondt, op haar beurt de Oranjerivier wordt genoemd.

Orange River

Bezoek tijdens je trip naar de Fish River Canyon daarom zeker ook de Orange River, de rivier waarin de Fish River uitmondt. De Oranjerivier loopt langs de grens met Zuid-Afrika. De omgeving is absoluut adembenemend om te zien, met een uitzicht dat je nergens anders ter wereld vindt. Voor activiteit is er ook voldoende gelegenheid bij de Oranjerivier: behalve wandelen kun je er ook fietsen, kanoën en wildwater-raften. Een aantal plekken in de rivier is ook geschikt om te zwemmen.

namibie rondreis fish river canyon visrivier kloof Atuu travel  namibie rondreis fish river canyon Atuu travel kloof visrivier

Hiken in de Fish River Canyon

De populairste wandelroute van heel Zuidelijk Afrika is te vinden bij de Fish River Canyon: de ‘90’. Zoals de naam al doet vermoeden is de totale lengte van deze wandelroute maar liefst 90 kilometer. Het pad voert door de kloof, waarbij je tijdens je wandeltocht langs de meest bijzondere plekken in de kloof komt. De ‘90’ is minder geschikt voor mensen met een matige conditie. De uitdaging zit ‘m namelijk niet alleen in de zwaarte van de wandelroute, maar vooral in de hoge temperaturen in de canyon. Er zijn dan ook aardig wat wandelaars die maar een klein deel van de ‘90’ volbrengen.

Trail running

Voor de échte sportievelingen die meer uitdaging willen dan wandelend de Visrivier-kloof te doorkruisen, is het ook mogelijk om de Visrivier-kloof af te leggen als trail run. Een ijzersterke conditie is wel een absolute voorwaarde en je moet een behoorlijke snelheid in de benen hebben. Het trail running record bedraagt minder dan zeven uur voor het hele parcours door de Fish River Canyon, een record dat op naam staat van hardloper Ryan Sandes uit Zuid-Afrika.

Het landschap van de Fish River Canyon

Men vermoedt dat de Fish River Canyon al meer dan 500 miljoen jaren geleden is ‘geboren’. Door de jaren heen is de vallei wel veranderd. Zo is de kloof door de jaren heen steeds dieper geworden, uitgesleten door het water. Fish River Canyon heeft een bijzonder landschap dat absoluut de moeite van het ontdekken waard is. In de basis is het landschap van de Fish River Canyon te vergelijken met het landschap van de Amerikaanse Grand Canyon, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. Waar de Grand Canyon wordt gekenmerkt door massa’s toeristen, bebouwing en toeristische trekpleisters, zul je niets van dit alles terugvinden in de Fish River Canyon. Dit is op en top natuur, zonder poespas.

 


 

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR JE BEZOEK AAN DE FISH RIVER CANYON

De Fish River Canyon ontdekken

Mocht je tijdens je rondreis door Namibië de Fish River Canyon willen gaan verkennen, ga dan zeker niet zonder ervaren gids op pad. In de meeste gevallen maak je een tocht van enkele dagen en loop je ook daadwerkelijk door de canyon, in het water. Bij de Fish River Canyon kan het namelijk zogenaamd ‘stroomopwaarts regenen’, waardoor het waterpeil in razend tempo kan stijgen tot een gevaarlijk punt. Omdat je niet kunt zien of het stroomopwaarts regent of niet, is het belangrijk om professionele begeleiding mee te nemen op je tocht door de Fish River Canyon.

Hoe kom je bij de Fish River Canyon?

Fish River Canyon is in de zuidelijke punt van het land te vinden, aan de kant van de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika. Vanuit Windhoek is het zo’n 515 kilometer rijden, waar je ongeveer 8½ uur over doet.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Fish River Canyon is tijdens de Namibische wintermaanden, van mei tot augustus. Je hebt dan de beste omstandigheden voor een wandeltocht door de kloof. Toch kan het er dan nog behoorlijk heet zijn met temperaturen ruim boven de 35 graden Celsius. In de zomermaanden, onze wintermaanden dus, kan het nog wat warmer worden en valt er bovendien meer regen, waardoor het ook erg benauwd kan zijn. Hou er rekening mee dat het in sommige tijden van het jaar echt te heet is om in de Fish River Canyon af te dalen.

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

zuid Afrika Afrikaans taal Atuu travel rondreis op maatzuid afrika nelson Mandela 1918 2018 robbeneiland atuu travel afrika individuele rondreis