Swakopmund: een stukje Duitsland in de woestijn van Namibië

Home / Bestemmingen / Afrika / Swakopmund: een stukje Duitsland in de woestijn van Namibië

Swakopmund: een stukje Duitsland in de woestijn van Namibië

Namibië is een voormalige Duitse kolonie en in het gemoedelijke kustplaatsje Swakopmund is dat duidelijk te zien. Je waant je er regelmatig bij onze oosterburen. Eventjes dan, want met de woeste Atlantische kust en de Namib-woestijn vlakbij is het overduidelijk dat je hier te maken hebt met een bijzondere Afrikaanse bestemming.

In Swakopmund dragen de straten Duitse namen en worden ze geflankeerd door traditionele vakwerkhuizen. Je vindt er Schnitzel en Kartoffelsalat op de menukaart en in de kroeg drink je uiteraard een Duits biertje. Nergens in Namibië is de Duitse invloed nog zo goed te zien als hier, en daarmee is Swakopmund op cultureel gebied een van de meest interessante bestemmingen tijdens je reis door dit prachtige Afrikaanse land.

namibie individuele rondreis swakopmund atuu travel maatwerk reizen  namibie rondreis atuu travel swakopmund afrika individuele reizen op maat vuurtoren

Swakopmund Museum

Aan de voet van de vuurtoren ligt het Swakopmund Museum, een eersteklas museum over de geschiedenis van de regio. Het museum bevindt zich op de plek van een oud havenpakhuis dat in 1914 werd verwoest door een Brits oorlogsschip. De collectie bestaat uit stukken uit verschillende periodes: van gereconstrueerde kamers en huizen uit he koloniale tijdperk tot informatie over lokale stammen, geologie en de geschiedenis van Namibië. Hier kun je je rustig twee uur vermaken met het bekijken van de tentoonstellingen en de bijzondere museumcollectie.

Woermannhaus

Het centrum van Swakopmund is prachtig, met brede avenues die Duitse namen dragen en overal overblijfselen van de Duitse periode. Tijdens een wandeling door de stad kom je langs statige huizen en bijzondere monumenten, zoals de oude gevangenis en het treinstation. Een van de meest indrukwekkende bouwwerken is echter het Woermannhaus, een voormalig Duits handelshuis daterend uit 1905 en later in gebruik als hostel voor zeelieden. Het huis is een prachtig voorbeeld van Duitse architectuur, want volledig gemaakt volgens de kenmerkende vakwerk-bouwstijl, met houten balken en witgepleisterde muren. Het pand was lange tijd vervallen maar kreeg in 1976 een grondige renovatie en de titel Nationaal Monument.

Pier van Swakopmund

Swakopmund is direct aan de Atlantische Oceaan gelegen en dat is wel een ander kaliber dan onze Noordzee. Bekijk hoe de woeste golven op de kust beuken vanaf de pier van Swakopmund, een houten constructie die tientallen meters uit de kust loopt. Vanaf hier heb je een uitstekend uitzicht over de oceaan en kun je de stad vanuit een nieuw perspectief bekijken. Het is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang en uit te waaien op een winderige dag. Aan het eind van de pier vind je een restaurant waar je verfijnde gerechten eet uit de oceaan.

namibie rondreis individueel atuu travel afrika reizen swakopmund woermannhaus namibie rondreis swakopmund pier atuu travel afrika maatwerk reizen

National Marine Aquarium

Het National Marine Aquarium is het ideale uitje voor reizigers met kinderen of voor wie interesse heeft in de onderwaterwereld. Het complex bestaat uit verschillende aquariums waar je op slechts enkele centimeters afstand staat van de meest bijzondere bewoners van de zeebodem. Van haaien tot krabben en van schildpadden tot zeesterren, het is de ideale manier om meer te leren over het leven in de Atlantische Oceaan. Het hoogtepunt van je bezoek is een wandeling door de tunnel, waarbij je in een lange buis over de bodem van een aquarium kan lopen.

Marine Memorial

Het Marine Denkmal, ofwel Marine Memorial, is een gedenkplaats voor de Duitse soldaten die zijn gevallen ten tijde van de van de Herero-opstand in 1904. Een bloedige strijd waar een hele geschiedenis aan vooraf ging, en die vooral aan de kant van de Hererobevolking vele levens heeft gekost. Het monument is gelegen tegenover de zomerresidentie van de president van Namibië.

Woestijn

Swakopmund is de springplank voor een bezoek aan de woestijn, want de stad wordt omringd door de droge en dorre Namib-woestijn. Hier vind je onder andere de wereldberoemde Sossusvlei en Dead Vlei, met betoverende zandduinen en eeuwenoude dode bomen. Swakopmund is een geijkte halte tijdens een langere rondreis door dit bijzondere natuurgebied, maar je kunt vanuit Swakopmund ook een dagtripje maken. Onder begeleiding van een gids ga je met 4×4 de woestijn in voor een tocht door het warme zand, maar je kunt het natuurschoon ook vanuit een klein vliegtuigje of luchtballon bekijken.

namibie rondreis swakopmund walvisbaai woestijn fietsen desert bike tour atuu travel afrika  namibie rondreis swakopmund walvis bay woestijn living desert tour atuu travel afrika reizen specialist

Boottochtje

Een van de leukste excursies die je vanuit Swakopmund kunt ondernemen is een boottochtje over de oceaan vanuit het nabijgelegen Walvis Bay. Stap aan boord van een catamaran en werp je hengel uit om je eigen lunch binnen te halen, maar je kunt ook rustig achteroverleunen en genieten van de vele zeehonden, flamingo’s en pelikanen die je onderweg tegenkomt. Liever wat actiever? Huur dan een kano en peddel vlak langs de luierende zeehonden!

namibie rondreis swakopmund walvis bay walvisbaai boottocht dolfijnen atuu travel individuele afrika reizen  namibie rondreis atuu travel maatwerk afrika reizen swakopmund walvisbaai walvis bay kano zeehond flamingo

 


 

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR JE BEZOEK AAN SWAKOPMUND

Swakopmund ontdekken

Swakopmund is een klein stadje, dat je gemakkelijk te voet kunt verkennen. Mocht je het nabijgelegen Walvis Bay op eigen gelegenheid willen bezoeken, dan is een auto wel praktisch. Noodzakelijk is het echter niet, want vanuit Swakopmund worden allerlei excursies georganiseerd, onder anderen naar Walvis Bay, waarbij de transfer is inbegrepen.

Hoe kom je in Swakopmund?

Swakopmund is gelegen aan de Atlantische kust, op ruim 4 uur rijden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het vliegveld van Swakopmund ligt ongeveer 35 kilometer verderop en heeft directe verbindingen met Windhoek en verschillende Zuid-Afrikaanse bestemmingen zoals Johannesburg en Kaapstad.

Reis je individueel, dan kun je het best een auto huren om het land te ontdekken. Het openbaar vervoer tussen plekken en in de steden is namelijk minimaal. Gelukkig is Swakopmund zelf compact genoeg om te voet te verkennen, en heb je alle bezienswaardigheden binnen handbereik.

Beste reistijd

Met haar ligging aan zee is het klimaat in Swakopmund het hele jaar door aangenaam. Wel goed insmeren met zonnebrandcrème natuurlijk, want tijdens een excursie in de woestijn of op zee is de zon op haar sterkst.

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

zuid afrika nelson Mandela 1918 2018 robbeneiland atuu travel afrika individuele rondreisTanzania lake natron natronmeer atuu travel reizen afrika individuele rondreis