Het rode Natronmeer: zeker doen tijdens een rondreis Tanzania

Home / Bestemmingen / Afrika / Het rode Natronmeer: zeker doen tijdens een rondreis Tanzania

Het rode Natronmeer: zeker doen tijdens een rondreis Tanzania

Het Natronmeer in Tanzania

Het Natronmeer is een zoutmeer in het noorden van Tanzania dat bekend staat om zijn rode kleur. Er gaan geruchten dat het meer dieren in steen verandert.

tanzania lake natron natronmeer kilimanjaro atuu travel individuele rondreis  tanzania reizen lake natron natronmeer flamingo individuele rondreis afrika atuu travel

Opvallende rode kleur

Het rode Natronmeer ligt niet ver van de grens met Kenia en is minder dan drie meter diep. De oppervlakte van het meer hangt af van het waterniveau. Wanneer dit niveau stijgt tijdens het droge seizoen, verdampt veel water en stijgt het zoutgehalte tot een niveau waarin zoutlievende micro-organismen goed kunnen leven. Hieronder vallen bepaalde bacteriën die net als planten fotosynthese toepassen om te kunnen leven. Meestal zijn deze blauw van kleur, maar die in het Natronmeer worden gekenmerkt door een rood pigment. Daar heeft het meer dan ook zijn opvallende rode kleur te danken.

Broedgebied voor flamingo’s

Na het verschijnen van een mysterieuze serie foto’s van fotograaf Nick Brandt ging het gerucht dat dieren die het meer aanraken veranderen in steen. Dat is niet het geval, maar het alkalische water in het Natronmeer heeft wel een zeer hoge pH-waarde die zo bijtend is dat het de huid van dieren kan verbranden die daar niet aan gewend zijn. De alkaliteit van het water komt uit het natriumcarbonaat en andere mineralen die uitmonden in het meer van de omliggende heuvels. Het meer ondersteunt een bloeiend ecosysteem dat door bedreigde flamingo’s gebruikt wordt als broedgebied.

Het Natronmeer ligt in de buurt van de berg Kilimanjaro, een van de must-do’s bij een bezoek aan Tanzania.

tanzania reizen natronmeer lake natron flamingo broedgebied atuu travel afrika maatwerk rondreis  Tanzania reizen op maat natronmeer lake natron individuele rondreis atuu travel

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

namibie rondreis op maat individueel swakopmund atuu travel afrika reizen