Doculab Suriname: zes documentaires van aanstormend talent uit Suriname
Suriname heeft een rijke historie en kent vele culturen met een grote eigenheid. De diversiteit van Suriname is een vaak aangehaalde kwaliteit. Veel van wat zich heeft afgespeeld en zich nog afspeelt en ontwikkelt, is verborgen voor grote delen van onze gemeenschap. Dit kan tot leven worden gebracht op het grote witte doek of op de intiemere tv in huiselijke kring.
DocuLab Suriname is geïnitieerd ter gelegenheid van 40 jaar Onafhankelijkheid waarbij voor elk jubileumjaar een documentaire gemaakt zou worden. Het doel van dit initiatief is een documentaire cultuur voor het vertellen van eigen verhalen, te stimuleren in Suriname.
Surinaamse aankomende filmmakers zijn uitgedaagd en aangespoord om een projectplan in te dienen dat – op een beeldende, boeiende en aansprekende wijze – een voor hen belangrijke vertelling tot een levend beeld maakt. 26 mensen hebben zich geregistreerd en 20 personen hebben daadwerkelijk een plan ingediend.
Het project is in drie fasen uitgevoerd. In 2015 is begonnen met acht geselecteerde filmmakers die onder begeleiding van drie coaches van de Nederlandse Filmacademie hun filmplan hebben ontwikkeld. Het traject duurde 7 maanden en de keuze van het onderwerp was geheel vrij, met de beperking dat het wel een Surinaams onderwerp moest zijn. Tijdens deze sessies werden het concept, de logistiek, het verhaal, de thematiek en de productionele opzet uitgebreid behandeld.
In de tweede fase vonden de opnames plaats van zes gerealiseerde filmplannen. Het hele land is doorkruist: van Albina tot Nickerie en van de kust tot de boven Cottica en het boven Suriname gebied. Dit gebeurde onder coaching van een ervaren coach/producent.
In de derde fase heeft de editing plaats gevonden in een masterclass met vijf Surinaamse editors, onder coaching van een docent editing van de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.
Alle coaches beperkten zich tot cinematografische en technische bijstand. De verhalen bleven van de makers. De volgende zes documentaires zijn gerealiseerd met een volledig ervaren Surinaamse crew:
Je kan toch lezen…, regie Ananta Khemradj
Ananta (27) vraagt zich af waarom ze zo weinig weet over de roerige jaren ’80 in Suriname. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben, en vooruit te kijken?
Trailer Je kan toch lezen…
I Am a Village, regie Ginny Roos
Wordt deze charismatische Kapitein van het Inheemse dorp ‘Gran Kreek’ met 600 inwoners de volgende President van Suriname? Voordat ze haar volk kan verenigen moet Angelique een persoonlijke kwestie oplossen…
Trailer I Am a Village
Hidden World, regie Kenrich Cairo
Vader Amoksi heeft de gave om in het afgelegen Marron-dorp ‘Akuyutu Kondre’ in contact te treden met de doden wereld. De doden rituelen dienen daarbij strikt nageleefd te worden om niet met de voorouders in conflict te geraken. Maar Amoksi is oud, en het wordt tijd om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon, maar die heeft alleen maar interesse in zijn iPhone…
Trailer Hidden World
The Sea Washes over Me, regie Nancy de Randamie
Als er niet snel iets gebeurt zal Suriname op korte termijn te maken krijgen wat watersnoodrampen. Maar wat is de beste aanpak?
Trailer The Sea Washes over Me
Kownu Oloisi Lasi, regie Rosita Leeflang
Staat de ‘Kaseko Jazz’ op het punt verloren te gaan of kunnen we nieuw leven blazen in deze typisch Surinaamse muziek?
Trailer Kownu Oloisi Lasi
Frits de Gids, regie Tessa Leuwsha
Watsy (22) probeert de mooie Amelia het hof te maken, geheel volgens de tradities van zijn Marron-dorp. Deel van die traditie is dat je minstens twee vrouwen trouwt. Maar Watsy heeft moderne Westerse ideeën over romantische liefde, en één vrouw lijkt hem al hoofdpijn genoeg. Waarom ‘twee pakket hoofdpijn’?
Trailer Frits de Gids
Vertoningen:
Amsterdam, de Balie | Donderdag 29 augustus
Den Haag, Filmhuis Den Haag | Zondag 24 november
Amsterdam, Oxville Cinema – Theater de Meervaart | Zondag 24 november
Festivalselecties:
– Je kan toch lezen… en Hidden World zijn genomineerd voor het Trinidad & Tobago Film Festival, dat plaatsvindt van 17 t/m 23 augustus 2019.
– Je kan toch lezen… is daarnaast ook geselecteerd voor het Nederlands Film Festival, dat plaatsvindt van 26 september t/m 4 oktober 2019.
Releasedatum: 13 juni 2019
Regie: Ananta Khemradj, Ginny Roos, Kenrich Cairo, Nancy de Randamie, Rosita Leeflang, Tessa Leuwsha
Land: Nederland, Suriname
Taal: Nederlands, Engels, Surinaams
Lengte: 270 (3 x 90) min
Productiejaar: 2019