Zambia biedt bescherming aan de schoenbekooievaar

Home / Bestemmingen / Afrika / Zambia biedt bescherming aan de schoenbekooievaar

Zambia biedt bescherming aan de schoenbekooievaar

Een van ’s werelds meest ongebruikelijk uitziende vogels, de shoebill ofwel schoenbekooievaar, heeft een toevluchtsoord gevonden in de Bangweulu Wetlands in Zambia.

Bangweulu betekent “waar water en lucht elkaar ontmoeten” en op 6.000 km2 is het door Birdlife International aangewezen als Ramsar-gebied en ‘Important Bird Area’. Dit weelderige moerasgebied bevat een verbazingwekkende diversiteit van meer dan 440 vogelsoorten, maar het is de zeldzame en prehistorisch ogende schoensnavel die het meest iconisch is. Meer dan 350 van deze grote eigenzinnige ooievaars wonen in het waterrijke gebied, waar een van de belangrijkste populaties van Afrika te vinden is.

Helaas wordt deze ongelooflijke soort ernstig bedreigd door het verlies van habitats, menselijke verstoring en de illegale handel in vogels, omdat de vraag naar hun eieren en kuikens de wilde populaties onder grote druk zet. Maar in Bangweulu Wetlands Zambia werkt African Parks samen met toegewijde leden van de lokale gemeenschap die zich vrijwillig als “Shoebill Guards” inzetten om de nesten te beschermen en te beschermen, zodat de kuikens veilig kunnen vluchten. En hun waakzaamheid loont. Sinds 2012, toen we met het programma begonnen, hebben deze gemeenschapswachten geholpen om meer dan 30 uitvliegende kuikens te beschermen.

Dit succes heeft geleid tot de uitbreiding van het programma van negen bewakers die in 2012 werden ingehuurd tot meer dan twaalf vandaag de dag. In de komende jaren wil African Parks een team van twintig bewakers inhuren om het grootste deel van het moerasland te beschermen.

atuu travel Zambia schoenbekooievaar shoebill bangweulu reizen op maat

De bijzondere schoenbekooievaar. Foto: African Parks

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

thailand Bangkok drijvende markt damnoen saduak atuu travel rondreis ziesuriname film documentaire atuu travel individuele rondreizen doculab amstelfilm