Vijf redenen waarom de Maasai Mara op jouw bucket list hoort

Home / Bestemmingen / Afrika / Vijf redenen waarom de Maasai Mara op jouw bucket list hoort

Vijf redenen waarom de Maasai Mara op jouw bucket list hoort

Y Magazine │ Vijf redenen waarom de Maasai Mara National Reserve in Kenia op jouw bucket list hoort

Het weelderige binnenland van Kenia blijft een van Afrika’s meest biodiverse regio’s, waar de voorouderlijke levenswijze nog steeds de overhand heeft, zegt Swati Basu Das.

Het Keniaanse Maasai Mara National Reserve in de Riftvallei is een ongerept gebied van 1.510 km² in de Afrikaanse savanne, een ongetemde streek waar de majestueuze ‘Big 5’ van het Afrikaanse continent (de leeuw, de Afrikaanse olifant, de Afrikaanse luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse buffel) vrij en onbevangen rondlopen. De Maasai Mara, de grootste bekende habitat van de Afrikaanse leeuw, herbergt ook een overvloed aan diersoorten met een grote biodiversiteit zoals de cheeta, hyena, nijlpaard, gazelle, jakhals, zebra, wrattenzwijn en gnoe.

atuu travel Kenia kenya Maasai Masai Mara safari reizen natuurreservaat

Dit uitgestrekte grasland vol natuurlijke pracht volgt een pretentieloze regel – het overleven van de sterkste. Genoemd naar de Maasai-stam wiens voorouders al op de savanne leefden en de Mararivier die door dit vlakke land kronkelt, is het een uitgestrekt gebied met adembenemende vergezichten, terwijl de flora en fauna al vaak op prachtige wijze zijn vastgelegd door de lens van de makers van natuurdocumentaires.

Het Maasai Mara National Reserve grenst aan het Serengeti National Park in Tanzania en vormt het ecosysteem van Serengeti-Mara. Hier laten de wilde dieren hun rusteloze mars zien, die elk jaar tijdens de ‘Grote Migratie’ van juli tot oktober een spektakel is om te zien.

Kenia kenya Maasai Mara Masai atju travel grote trek wildebeest gnoe

Ver weg van de drukte, in de schoot van de natuur, is er ineens een kakofonie van gebrul, getrompetter, gebrom, gebrom, geknor, gelach, geblaas, gebalk en gebrul in een voortdurende poging om te domineren.

Het diepe gebrul van leeuwen en luipaarden of de lichtvoetige cheeta die met een snelheid van wel 120 kilometer per uur een stille maar dodelijke jacht uitvoert, waarschuwen elk levend wezen op de savanne dat hun toekomst allesbehalve zeker is. Doden of gedood worden, de dans tussen jager en prooi begint.

Verspreid over de uitgestrekte graslanden van de Maasai Mara staan acacia’s (parapludoorn) en kigelia’s (worstbomen), die naadloos opgaan in de horizon, terwijl het helder oranje licht van de zonsopkomst en de zonsondergang een magisch vuur ontsteekt over het geheel.

De Mararivier – rivier van leven en dood – volgt zijn meanderende koers door het natuurreservaat. Op de migratieroute van de wildebeesten vormen de rivieroevers het jachtterrein van machtige roofdieren en de plek waar nijlpaarden kunnen ontspannen – hoewel elke voorzichtige voetstap waakzaam wordt gevolgd.

Kenia Maasai Mara masai Kenya nijlpaard atuu travel game drive safari

De ontzagwekkende Maasai Mara is een speelplaats van de natuur, een dodelijke plek en tegelijkertijd een sprookjesland dat nooit ophoudt om hen te verwonderen die onverschrokken genoeg zijn om zich er te wagen.

Hoogtepunten

Een typische safari in de Maasai Mara is de ultieme kans om de wilde dieren van nabij te zien in hun natuurlijke omgeving. Of dat nu per 4×4 safarivoertuig is of terwijl je in een heteluchtballon over de savanne drijft, het grasland lijkt doorspekt met de schaduw van wolken en met dieren, met acaciabomen en kunstig gebouwde termietenheuvels.

Alle lodges en tentenkampen bieden begeleide game drives van vroeg in de ochtend tot zonsondergang.

De jaarlijkse ‘Grote Migratie’ van 1,5 miljoen gnoes vindt plaats tussen juli en oktober en is een onvergetelijke ervaring. Enorme kuddes steken de Mararivier over, continu de Serengeti-Mara ecoregio doorkruisend op zoek naar voedsel en om jongen te werpen. Het migratieseizoen is de periode waarin de grote katachtigen ‘kill for thrill’ en dit schouwspel bijwonen is een adembenemende ervaring.

De Maasai, met hun helderblauw-met-rode gewaden, de ‘shuka’, en met sieraden gemaakt van kleurrijke kralen, zijn echte krijgers, die de kunst beheersen om te overleven samen met de roofdieren en hun prooi. Hun springdans, de ‘adumu’, is ritmisch en opzwepend, terwijl een bezoek aan hun uit modder en stro opgetrokken dorpjes een kijkje geven in hun eeuwenoude cultuur en leefwijze.

Kenia Maasai Mara masai afrika autu travel bucket list reizen

Vijf dingen die je absoluut moet doen in de Maasai Mara

  1. Wildlife spotten op de savanne onder je tijdens een ballonvaart.
  2. Ga op 4×4 game drive met een professionele ranger.
  3. Aanschouw de indrukwekkende Grote Trek van de Wildebeest.
  4. Bezoek een Maasai-dorp en ontdek de eeuwenoude cultuur en leefwijze.
  5. Dompel je onder in luxe in een lodge met uitzicht op de Mararivier.

Goed om te weten

Neem zeker insectenspray en anti-malariamiddelen mee als je naar Kenia reist. Een gele koorts-vaccinatie is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, de Erasmus MC Travel Clinic of de GGD.

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Sri Lanka yala national park luipaard atuu travel vakantie rondreis op maatatuu travel wc toilet watertekort innovatie waterbesparing rondreis afrika