Zestien zwarte neushoorns verhuisd naar eSwatini

Home / Bestemmingen / Afrika / Zestien zwarte neushoorns verhuisd naar eSwatini

Zestien zwarte neushoorns verhuisd naar eSwatini

Na 11 maanden van voorbereiding en planning zijn 16 ernstig bedreigde zwarte neushoorns met succes gevangen, overgeplaatst, onthoornd en vrijgelaten in het Koninkrijk eSwatini (voorheen Swaziland).

Onder de neushoorns bevinden zich volwassen fokstieren en koeien, jongvolwassenen en kalveren uit een privé wildreservaat in Zuid-Afrika, waar de kosten om hen te beschermen tegen stropers snel onhoudbaar werden. Eenmaal onthoornd, werden ze vrijgelaten in eSwatini.

“De verhuizing kende veel vertragingen… vooral met betrekking tot de bureaucratische nachtmerrie van de afgifte en heruitgifte van vergunningen”, aldus Ted Reilly, Algemeen Directeur van Big Game Parks, eSwatini’s nationale natuurautoriteit.

“Met alle 16 neushoorns veilig gevangen in Zuid-Afrika en meer dan 700 kilometer verderop over een internationale grens, onthoornd en veilig vrijgelaten in een eerste habitat, is de tweede en zwaarste fase van controle en veiligheid begonnen,” zei Reilly.

Wereldwijd leven nog ongeveer 5.000 zwarte neushoorns, aldus Reilly, en van alle neushoornsoorten samen zijn er nog 20.000 te vinden in de hele wereld.  Ongeveer 80% daarvan leeft in Zuid-Afrika, maar het land heeft sinds 2008 meer dan 8.000 neushoorns verloren aan stroperij, volgens Big Game Parks.

Het koninkrijk eSwatini, dat omringd wordt door Zuid-Afrika en Mozambique, is een veel veiliger plek voor de neushoorns. In de afgelopen 26 jaar heeft eSwatini slechts drie van deze met uitsterven bedreigde dieren verloren, aldus de verklaring.

Desalniettemin zijn de anti-stroperijmaatregelen aangescherpt sinds de komst van de zwarte neushoorns, aldus Big Game Parks. De neushoorns worden nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat eventuele problemen snel worden geïdentificeerd. De dieren hebben intussen water gevonden en hebben zich gevestigd in hun nieuwe thuisland.

zwarte neushoorn eswatini Swaziland atuu travel Afrika reizen rondreis

Zwarte neushoorn moeder met kalf, weer herenigd na een 700 kilometer lange reis naar eSwatini (voormalig Swaziland) in aparte kooien. Voor hun eigen veiligheid zijn hun hoorns verwijderd.

 

Recent Posts
Neem contact met ons op

Stuur ons een e-mail en u ontvangt binnen 24 uur een antwoord op uw vraag.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Malawi cheeta Wesley Hartmann atuu travel rondreis Majete Liwondethailand Bangkok drijvende markt damnoen saduak atuu travel rondreis zie